Вхід | Реєстрація

Жителі Кобеляцького району почали активно купувати зрошувальні системи

Жителі Кобеляцького району почали активно купувати зрошувальні системи

За допомогою них люди сподіваються врятувати городину від засухи і отримати гарний урожай овочів.

Зазвичай, у середині травня стихає ажіотаж у магазинах, які торгують насінням різноманітних овочів. До цього часу жителі сільської місцевості вже встигають посадити картоплю та посіяти моркву, буряк та все інше, що входить до так званого борщового набору. Залишається купити хіба що кавуни з динями та огірки.

Натомість утворюються черги біля рядів із розсадою помідорів, перцю та капусти. Не стихає торгівля і в лотках, де з десяток підприємців продають різноманітні засоби захисту рослин, за допомогою яких можна побороти всюдисущих шкідників та вічноростучі бур’яни.

 

Кілометр поливної шланги розходиться за тиждень

«Що вас турбує, хто і на кого у вас напав», — запитує покупця підприємець Наталія Мулько. Одна з тих, хто продає отрутохімікати.

— Та з виноградом щось робиться, якесь листя не таке, — відповідає жінка середнього віку.

Вислухавши про ознаки проблеми, Наталія миттєво ставить діагноз:

— Усе ясно, то весняний кліщ «зудень» вашому винограду шкодить. Рекомендую «Нейрон» від цієї напасті.

Наталя розповідає, що найбільш ходовим товаром із засобів захисту рослин уже багато років поспіль є препарати для боротьби з колорадським жуком. «Бомбардир», «Актара», «Антижук» — ці інсектициди розлітаються «на ура». «Багато беруть «Протеуса», він найкращий у боротьбі з довгоносиком на буряку. І на помідорах від совки добре захищає, — додає продавець. — А ще багато гербіцидів почали брати. Люди втомилися боротися з бур’янами за допомогою сапи. Та й хіба нею побореш той же пирій. Його зрубаєш, а він із корінця ще з десяток паростків пустить».
Та головним «хітом продаж» у цьому році досить несподівано виступили сучасні системи зрошення. Останні кілька років влітку в Кобеляцькому районі зазвичай панувала засуха. І без поливу всі потуги городників-аматорів виростити хоча б скромний урожай були марними. Та зараз городяни й жителі сіл все більше і більше купують не звичайні шланги для поливу, а сучасні зрошувальні системи. Продавець Максим розповідає: «У минулому році стрічки для крапельного поливу чи систему «Туман» брали одиниці. Я за місяць кілометр «Туману» продавав. А зараз за тиждень той же кілометр улітає».

Зрошенням торгують як на ринку, так і в кількох магазинах райцентру. Метр трубки для крапельного зрошення, як правило, коштує 70 копійок. Метр «Туману» від 2,5 до 6,5 гривен. Продавці розповідають, що в них є всі необхідні комплектуючі для того, щоб застосувати сучасні технології як на двох сотих, так і на дох гектарах землі. За їх словами, «крапелька», при дуже обережному до неї ставленні, може слугувати 3 роки. Хоча вважається виробом на один сезон. Не менше може працювати й «Туман». У цьому році його почав виробляти український завод у Харкові.

 

Дощу не було 25 днів

Напевне, зайвої олії у вогонь ажіотажу навколо систем зрошення підлили й численні народні синоптики, які пророкують засушливе і спекотне літо.

Професійні метеорологію, які працюють на кобеляцькій метеорологічній станції, апокаліптичних прогнозів не роблять, але й вони констатують, що дощу не було вже 25 днів. «Це ще не засуха, — говорять фахівці. — У метровому шарі ґрунту вологи достатньо. А ось поверхня землі висохла». Ось офіційне резюме місцевих синоптиків щодо погодніх умов.

 

Агрометеорологічний огляд

Перша декада травня була дуже теплою, без опадів. Середньодобова температура повітря коливалась від 16,7° до 22,5° і, у середньому, за декаду склала 19,4°, що на 5,6° вище норми. Аналогічний температурний режим спостерігався в 1954 році і лише в минулому 2012-му було тепліше за цей період. Максимум у повітрі піднімався до 29,9°, на грунті до 56°, мінімум відповідно показав 9,7 та 4,5 градуса. Грунт прогрівся до 21,3°, у середньому, за декаду і на протязі 9 днів денний максимум на глибині 10 см перевищував позначку в 25°. На глибині ж 5 см максимум піднімався до 31-32°. Мінімальна вологість повітря на протязі 7 днів була нижчої 30 %, висока денна температура повітря, відсутність опадів та практично відсутність хмар спричинили швидке висихання верхнього шару грунту.

У кукурудзи та соняшника з’явились сходи, посіяна соя ще не сходить, у озимої пшениці активно йде ріст стебла. Швидко відквітли плодові, їх запилення було утруднене через високі денні температури, сильні вітри та низьку вологість повітря. Загалом, умови для росту та розвитку культур ще можна вважати задовільними, хоча відсутність опадів на протязі майже місяця може мати негативні наслідки в подальшому їх розвитку.

Сучасні системи поливу — це, звичайно, добре, але воду жителі Кобеляк та й більшості сіл беруть із комунальних водогонів. Директор ККП «Водоканал» Іван Дяченко з цього приводу говорить: «Поливати городи водопровідною водою не можна. Немає різниці, чи ви ллєте зі шланга, чи через «крапельку», чи через «Туман». Мінімальна сума штрафу за полив — 4200 гривень». Водночас керівник уточнює, що квіти і дерева поливати не заборонено. Та якщо в людини є власна свердловина, то лити воду можна й на город.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
16 травня 2013, 14:30 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації