Вхід | Реєстрація

Навчіться купатися

Вода — це не тільки пустощі, а й страшна небезпека. Щоб гарно відпочити та не втрапити в халепу, запам’ятайте кілька правил.

Настала гаряча пора. На пляжах Кобеляччини стає все більше і більше люду. Усі, від малого до старого, бовтаються у воді, гарно проводять час. Та невтішною залишається статистика потопельників, десятки жителів стають жертвами води. Тому, щоб уникнути неприємностей, потрібно пам’ятати деякі правила.

Якщо під час плавання м’язи скувала судома, то найперше не треба панікувати, потрібно набрати повні легені повітря та перевернутись на спину. Ви будете плавати як поплавок. Якщо в легені потрапила вода, то спробуйте сильно покашляти. Від судоми можуть постраждати пальці руки. У такому разі сильно стисніть пальці, а далі зімітуйте кидок — різко розтисніть кулак. Якщо ж судома скувала литку, спробуйте потягнути стопу на себе. У такому положенні судома відпускає. Складніші випадки, коли судома хапає за стегно. У цій ситуації необхідно обхопити руками щиколотку і з силою потягнути ногу назад до спини.

Алкоголь та купання — речі несумісні. У більшості випадків саме люди в стані алкогольного сп’яніння стають жертвами води. Це можна пояснити тим, що вони мають уповільнену реакцію і не можуть адекватно оцінити ситуацію. До того ж врятувати п’яну людину набагато важке, аніж тверезу. Існує ряд причин: від алкоголю прискорюється кровообіг, тому легені краще засвоюють воду. Легені захмелілої людини швидше наповнюються водою. Тверезу людину можна відкачати за 3 хвилини, тоді як п’яного — лише за 1.

Якщо вже з людиною стався випадок на воді, потрібно проводити першу допомогу. Спершу потрібно очистити рот і ніс від мулу. Потім покласти животом на коліно (голова нижче тулуба) і сильним натисканням звільнити легені від води. Далі необхідно почати робити штучне дихання. Слід якнайбільше відкинути голову назад. Відтягнувши щелепу, прикладіть свої губи до його губ та з силою зробіть вдих. Ніздрі постраждалого необхідно затиснути пальцями. Якщо в людини зупинилося серце, потрібно штучне дихання доповнити непрямим масажем серця. Одну долоню покладіть упоперек грудної клітки (але не на ребра), другу долоню — навхрест першої. Використовуючи вагу свого тіла, натисніть на грудну клітку і відпустіть. На кожен вдих мають припадати 4-5 ритмічних натискань. Таку процедуру потрібно проводити вдвох.

Не дарма говорять: попереджений — значить озброєний. Відпочивати на воді потрібно відповідально та осмислено. І тільки тоді таке дозвілля принесе вам радість, а не горе та турботи.


Автор: Євгенія КАБЛУЧКА


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
28 травня 2013, 09:29 | Полтавщина | Спорт і здоров'я
1. Євгенія / 5 червня 2013, 20:02
це життя, пане.те,що природно - те не потворно
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації