Вхід | Реєстрація

Прощай, школо?

Прощай, школо?

24 травня в селі Перегонівка пройшло свято останнього дзвоника. Чи буде воно насправді останнім — вирішить районна рада.

На подвір’ї школи зібралося багато людей. Грає приємна музика. Парадний вхід прикрашений кульками та плакатами. Батьки метушаться коло своїх дітей, випускниці в останнє чепуряться перед початком свята. Усі з хвилюванням чекають директора. І ось на ґанок вийшла Людмила Гончаренко і відкрила святкову лінійку. Людмила Володимирівна нагородила учнів шкільними та районними грамотами та перелічила цьогорічні заслуги школи.

— У Перегонівській школі налічується 22 учні, але не зважаючи на таку малу кількість, ми є активними учасниками різноманітних районних конкурсів та олімпіад, — сказала директор. — Це і Міжнародний математичний конкурс «Кенгуру», і Міжнародна гра-конкурс знавців російської мови «Русский медвежонок». На всеукраїнському рівні перегонівчани є учасниками всеукраїнських предметних олімпіад, конкурсу «Колосок», українознавчої гри «Соняшник», конкурсу з українознавства «Патріот».

Далі зі словами привітання виступив Іван Шабельник, депутат Кобеляцької ради та староста села.
— Потрібно захищати своє гніздечко, — відмітив чоловік.

Також на свято прибув голова Кіровської сільської ради Сергій Пилипенко, який пообіцяв прикласти всі зусилля, щоб Перегонівська школа продовжила свою роботу.

Після святкової частини директор пояснила всі тонкощі щодо закриття школи. Вона повідомила, що офіційного розпорядження від Кобеляцької районної ради досі немає. Усе залежить від фінансування.

— За законом на дитину відводиться 8 тисяч гривень. У нашому випадку — це 20 тисяч. Виходить, що ми з’їдаємо весь бюджет. Але ми переглянули фінансові витрати та готові серйозно економити. Питання з працевлаштуванням учителів до сих пір не вирішено. Є 4 особи, які можуть піти на пенсію за вислугою років. За чинним законодавством учителів повинні за два місяці попередити про звільнення та надати нову роботу. Зараз настають періоди відпусток, а освітяни не знають, що буде після них. Районна сесія, яка б вирішила це питання, повинна була відбутися ще в кінці квітня. Можливо, вони зберуться в кінці травня, — розповіла присутнім Людмила Володимирівна.

Крім фінансових проблем, закриття школи тягне за собою інші негативні соціально-економічні наслідки: зубожіння села, зменшення жителів працездатного віку, переїзд молоді на більш сприятливі місця проживання. Усе починається з малого: декілька років тому закрили дитячий садок, тепер настала черга й школи. Тому чи варто робити поспішні висновки і приймати необґрунтовані рішення?

Стало відомо, що Олександр Доній, Народний депутат України, зареєстрував проект постанови «Про впровадження мораторію на закриття навчальних закладів системи загальної середньої освіти, розташованих у сільській місцевості». Мораторій запропонований до 2015 року, тобто до президентських виборів. Нагадаємо, що такий мораторій уже діяв, але лише до 2009 року. За два останні роки в Україні закрилося близько 300 шкіл. Зараз у Кобеляцькому районі вирішується доля 8 сільських навчальних закладів.


Автор: Євгенія КАБЛУЧКА


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook


1. Випускник 999 / 5 червня 2013, 14:46
1. 33333333333333 пише:
«Діти з радістю поїдуть у ту школу. де дають хорошу освіту»
Це ви про Шенгурівську школу??? Правда, розсмішили! Дійсно достойну освіту дає Перегонівська школа (підтвердження тому результати олімпіад, районних, обласних та всеукраїнських конкурсів) , а сусіди можуть похизуватися хіба що "хорошими оціночками" , які так радують очі батькам, зазвичай добре завищеними.
2. Випускник 999 / 5 червня 2013, 15:03
1. 33333333333333 пише:
«але цього бояться Гончаренко(урветься 4 тисячі грн. зарплати) та її соратник Москаленко »
Всі добре розуміть хто ж насправді кого боїться: закриттям перегонівської школи автоматично відбувається прикриття п ятої точки шенгурівської) Досить все просто) Адже очільницею останньої є дуже близька родичка завідуючої. А про кваліфікації перегонівських викладачів можна дуже багато говорити, аргументуючи фактами, а можна об єднати в одне речення: тут повністю відбувається всебічний гармонійний розвиток кожної дитини! А чи не це є основним завданням педагогіки?
3. Випускник 999 / 5 червня 2013, 20:10
"Не вистачає коштів...." - цими словами , шановні "властьімущі ", Ви ж самі ж даєте оцінку своїй нікчемній роботі! Не вистачає розуму вправно розпоряджатися коштами - звільніть місце для більш розумних та незаангажованих керівників. При колишній владі школи не закривалися, а відновлювалися, а вчителів не скорочували, а нагороджували! А Ви своїми своїми необдуманними та меркантильними розпорядженнями хочете захоронити ще один осередок освіти!!!
4. Євгенія / 5 червня 2013, 22:24
1. 33333333333333 пише:
«Діти з радістю поідуть у ту школу. де дають хорошу освіту.»

Кожен кулик халить своє болото. Але те, що Перегонівська школа дає досить грунтовну освіту - це факт. Аргументувати це можна багатьма чинниками. Наприклад, досить буде просто подивитися на стенди школи, де висять "нелипові" грамоти. А видані вони тим же відділом освіти Кобеляцького району. Ще потрібні аргументи? Можу привести багацьку кількість. А з приводу Сергія Петровича скажу: а Ви спробуйте брати 3 роки підряд 1 місце на туристичних змаганнях? Ага,зась!!! Тоді говоріть про кваліфікацію чужу, і придивляйтесь інколи до своєї
5. Випускник 999 / 5 червня 2013, 22:43
А в цій статті об єктивно та незаангажовано висвітлена проблема перегонівської школи через призму бачення колишнього голови РДА. Посилання на ng.pl.ua
6. народ / 6 червня 2013, 00:24
14. Справедливість пише:
«Да об*ективний той. хто п*яний ганяв дітей на танцях. хто тягнув у район пташники. хто роздав узбережжя і себе любимого не забув. у кого ностальгія за посадою...А тепер вся надія на "Свободу".»
Шановна "справедливість" , а тепер, якщо Ваша ласка, об"єктивно перечисліть регалії нинішніх "мужів прикоритних" , страх, як цікаво! А якщо ж Ви не в змозі , то ми вам з радістю допоможемо .
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації