Вхід | Реєстрація

«Белгранкорм» придбав обладнання на 2 мільйони

«Белгранкорм» придбав обладнання на 2 мільйони

За допомогою новітнього канадського устаткування підприємство вносить свинячий послід на поля.

Читачі «ЕХО» повинні ще пам’ятати статтю щодо проблеми неприємного запаху в Біликах. Надто пам’ятають її самі жителі селища, котрим доводиться постійно стикатися з смородом, котрий розповсюджується з так званих відстійників. Частина біличан вважали й вважають, що запах іде з території, яка належить підприємству «Белгранкорм-Полтавщина». Хоча заради об’єктивності потрібно нагадати, що в Біликах є одразу кілька об’єктів, із яких потенційно може розповсюджуватися сильний і неприємний запах. Це не лише згаданий «Белгранкорм», а й цукровий завод та відстійники, що збирають комунальні каналізаційні стоки. Керівництво селища стверджує, що сморід розповсюджується саме з селищної каналізації.

Навесні ми їздили в селище, щоб знайти джерело смороду. На жаль, через бездоріжжя до самих відстійників добратися так і не вдалося. Тоді селищний голова Ольга Киричко пообіцяла організувати для журналістів спеціальну екскурсію до вказаного об’єкта.

І ось на початку літа ми знову приїхали в Білики. Одразу констатуємо — неприємного запаху не почули. А Ольга Григорівна, як і обіцяла, привезла нас на підприємство «Белгранкорм-Полтавщина». Далі нас крім селищного голови супроводжував ще й один із відповідальних співробітників підприємства Віталій Вандяк.

Екскурсія по території «Белгранкорму» засвідчила — запаху немає. Одразу зазначимо, що про свій приїзд ми нікого не попереджали. Неприємний запах був зафіксований хіба що біля насосної станції, яка перекачує нечистоти з корпусів, де утримуються свині. Але вже за 10 метрів його не чути.

Натомість нам продемонстрували канадське обладнання для внесення рідких добрив. Його «Белгранкорм» придбав у травні за 2 мільйони гривень. Воно складається зі спеціального могутнього культиватора, за допомогою якого нечистоти вносять у ґрунт і миттєво загортають. У комплекті є труба, по якій відходи подаються прямо з насосної станції на відстань 3,5 кілометри. Віталій Вандяк зазначив: «Виконуючи відповідні вимоги, перед тим як розпочати процес внесення добрив, ми викликали фахівців, які провели аналіз свинячих відходів на вміст гельмінтів та важких металів. І лише після того як отримали дозвіл, розпочали процес внесення». Потужність канадського устаткування просто вражає. Воно здатне подавати 125 літрів рідкої фракції за секунду. Тобто, майже тонну за хвилину. За годину роботи спеціальний насос споживає 25 літрів дизпалива. За допомогою цього обладнання фахівці «Белгранкорму» сподіваються підживити всі найближчі поля, які орендує підприємство. На більшу відстань добрива вивозитимуть у цистернах. Тверду фракцію (такий собі пісок — редакція) «белгранкормівці» складують у відстійниках і з часом теж планують використовувати як добриво.

…Після візиту на «Белгранкорм» ми зупинились на білицькому ринку. І одразу почули від жінки: «Це знову якась стаття буде? Ось я вам подзвоню, коли знову вонятиме!»

Домовились, що будемо чекати дзвінка. Ми готові знову їхати, нюхати і писати.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
9 червня 2013, 15:13 | Кобеляки | Цікаве


1. Бувалий / 10 червня 2013, 00:59
Ну, насамперед, про те, що воняє "людське", вважає не все керівництво селища, а тільки "крейзі"-бабуся, якій сци в очі, а вона каже що то "божа роса". Далі. Канадське обладнання має призначення "для утилізації екстрементальних відходів тваринництва". Різницю з тим, чим Вам, Миколайовичу, "поїздили по вухах" примітили? Ну а те, що "за допомогою цього обладнання фахівці «Белгранкорму» сподіваються підживити всі найближчі поля, які орендує підприємство. На більшу відстань добрива вивозитимуть у цистернах" слід читати буквально: занапастять навколишні землі, поки діставатиме рукав до тих пір, поки вже земля не прийматиме, а потім поїдуть з бочкою по району, як Ісип з Таранушичем колись їздили на сміттєвозі. А щодо вонізму, то позавчора після дощу в Біликах у центрі таки воняло, і не слабо.
2. Ярослав Гузченко / 25 липня 2013, 10:54
1. Бувалий пише:
«екстрементальних відходів»

Чи не могли б ви пояснити, які це відходи? І про яку таку різницю йде мова?
Посилання на www.youtube.com
3. Бувалий / 25 липня 2013, 17:00
3. Ярослав Гузченко пише:
«Чи не могли б ви пояснити, які це відходи? І про яку таку різницю йде мова?
Посилання на www.youtube.com на увазі свиняче лайно. А різниця в тім, що утилізація його не є підживленням полів, тому що литимуть до тих пір, поки буде максимально можливо, щоб на них щось росло. Але чи буде хтось дотримуватись цієї межі можливого, бо для них головне -- позбутися відходів. А та бочка, що на відео, мені нагадала наші колгоспні ферми. Саме так у нас тоді теж вивозили жижу з ферм і зливали і на поля, і де завгодно, але подалі від людського ока і носа. Але ті об*єми не йдуть ні в яке порівняння з інтенсивністю викачування лайна з білицького монстра. До речі, всі останні дні, коли трохи похолодало (а може це просто так співпало), у Біликах стоїть нестерпний сморід. Хто не вірить, рекомендую приїхати в самий центр, а саме до базару і пересвідчитися. Я це сьогодні вже зробив. От тільки коли приїде Філоненко?
4. Ярослав Гузченко / 25 липня 2013, 17:30
Ааа, то Ви просто про недобросовісність виконання говорите. Я подумав, що малося на увазі, що лайно взагалі не можна лити) Саме це і відбувається на відео. Моя іронія в тому, що навіть якби лайно утилізувалося так, як в розвинених Норвегії і Данії, то все-одно смерділо б, і явно не менше. Уявіть, що всі, без виключення, поля навколо Біликів удобрено так як на відео. Уявіть аромат. Так само відбувається у вищезгаданих країнах. І люди миряться. Так що, то просто з непривички. Адаптація не за горами. А ні - спалити все к шельминій матері))
5. Бувалий / 25 липня 2013, 19:06
5. Ярослав Гузченко пише:
«Уявіть, що всі, без виключення, поля навколо Біликів удобрено так як на відео»
В тому і справа, що культиватор, про який йдеться, повинен вносити лайно безпосередньо у верхні шари грунту на обумовлену глибину, при тому повністю виключаючи безпосередній контакт відходів з повітрям. А те, що Ви показали, пробачте, допотопний метод розбризкування лайна по траві, яким може і користуються ті фермери, але тільки або на маленьких фермах, або на відстані від населених пунктів, на норвезькому острові, наприклад. А щодо адаптації, то чорбівчани казали, що при попутному вітрі навіть вони відчували білицький сморід. По відстані Кобеляки не на багато дальше. А з часом смердіти буде ще більше чому. Так що скоро провоняємося всі. Тоді вже буде не до іронії.
6. Ярослав Гузченко / 25 липня 2013, 22:24
6. Бувалий пише:
« А те, що Ви показали, пробачте, допотопний метод розбризкування лайна по траві, яким може і користуються ті фермери, але тільки або на маленьких фермах, або на відстані від населених пунктів, на норвезькому острові, наприклад.»

Так, ця машина дійсно дещо примітивна, і ферма ця невелика. Але подібний метод використовується геть на всих фермах. Від маленьких до найбільших. Роблять це ось так.Посилання на www.youtube.com

Те, про що Ви говорите, також використовують, але вибирають той, чи інший спосіб геть не з міркувань смердючості. Це залежить від того, що в даний момент потребує поле. Повірте, не важливо острів це, чи ні. Люди не паряться просто.
Посилання на www.youtube.com
7. Бувалий / 26 липня 2013, 00:16
Коли ці свиноводи тільки заходили в Білики, то обіцяли для селища "золоті гори",а саме роботу багатьом біличанам, соціальну допомогу селищу, ну і, на що зверталась особлива увага, гарантували майбутню відсутність екологічних проблем. Обіцяли, що завдяки новітнім екотехнологіям навіть запаху не буде. Виходить, що технології порушуються з причин або економії коштів, або із суб*єктивних причин. Бувають же дні, коли запаху не чутно навіть на території підприємства. Висновок такий, що можуть же, коли захочуть.
7. Ярослав Гузченко пише:
«Повірте, не важливо острів це, чи ні. Люди не паряться просто.»
Приїдьте і скажіть це біличанам. Вас зразу ж підтримає і влада, як районна, так і білицький селищний голова. Бо їх куплено ще на самому початку. І ще підготуйте приклад звідти, де "не паряться", чи є там посеред восьмитисячного населеного пункту свинокомплекс на 2,5 тис. свиней.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації