Вхід | Реєстрація

Проблеми попередження дитячого травматизму на дорогах

Проблеми попередження дитячого травматизму на дорогах

Сучасний стан аварійності та тяжкість наслідків дорожньо-транспортних пригод за участю пішоходів потребують застосування раціональних пріоритетних заходів щодо підвищення безпеки дорожнього руху. Особливу увагу слід звернути на дорожньо-транспортні пригоди, у яких гинуть та травмуються діти. На жаль, проблема дитячого дорожньо-транспортного травматизму і досі залишається актуальною.

Існує декілька причин виникнення ДТП: перехід дороги в непередбаченому місці; несподіваний вихід на дорогу; батьки рано довіряють дітям бути самостійними в дорожньому русі (на нерегульованому перехресті дітям усіх вікових груп складно оцінити небезпеку з чотирьох сторін та обрати момент переходу, коли це буде безпечно); обмежена оглядовість, невиправданий поспіх у оцінці дорожньої ситуації при переході вулиці біля зупинок. Окрема категорія учасників дорожнього руху — діти-велосипедисти. У першу чергу батьки, допускаючи дитину до велосипеда (мопеда), разом із яскравим і недешевим подарунком, повинні додати знання з безпеки руху та нагадати, що Правила дозволяють рухатися дорогою з 16 років.

Хочеться звернути увагу на той факт, що раніше в навчальних закладах нормам поведінки на дорозі приділяли 17 годин на рік, а зараз такий предмет як основи безпеки життєдіяльності включає в себе: поведінку в побуті, основи пожежної безпеки, першу медичну допомогу, безпеку дорожнього руху, а відводяться на все це ті ж самі сімнадцять годин. Отже, функцію навчання та запобігання взяла на себе Державтоінспекція спільно з міським управлінням освіти. Протягом навчального року проводять конкурси, вікторини, бесіди з правил дорожнього руху та попередження дорожньо-транспортних пригод. Тому що саме в дитячому віці закладаються основні принципи поведінки на все життя. Якщо ми хочемо жити в здоровому, безпечному суспільстві, треба наперед спрямувати зусилля на виховання в дітей певної соціокультурної поведінки.

Крім того, поведінка дітей на дорозі — найбільш уразлива ланка. Дії дітей менш передбачливі, ніж інших учасників дорожнього руху.

Ми бажаємо дорослим бути прикладом для нащадків. Хочемо ми того чи ні, але дітей завжди будуть вабити дороги. Навряд чи заборонами вдасться застерегти їх від лиха, тому ми повинні навчити дітей розуміти небезпеку та оминати її.

Отже, шановні батьки, не залишайтесь байдужими до проблем дитячого дорожньо-транспортного травматизму. Пам’ятайте: чужих дітей не існує і від нас із вами залежить майбутнє наших дітей.


Автор: Олег Олефіров, начальник відділення ДАІ Кобеляцького РВ УМВС України в Полтавській області, майор міліції


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
11 червня 2013, 10:14 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації