Вхід | Реєстрація

Тютюн — людині не товариш

Тютюн — людині не товариш

У 1988 р. Всесвітня організація охорони здоров’я оголосила 31 травня Всесвітнім днем без тютюну. Перед світовою спільнотою було поставлене завдання: досягти того, щоб в XXI столітті людина відмовилась від тютюну. Але XXI століття вже настало, а проблема набула колосальних обертів. Боротьба з цигарками триває.

Тютюн родом із американського континенту. Ця рослина відноситься до того ж сімейства що і картопля та перець.

Історики стверджують, що вже в І столітті до н.е. індіанці Центральної Америки курили тютюн на релігійних церемоніях. У давнину тютюновому диму приписували цілющі властивості, його вдихання прирівнювалося до спілкування з богами. Листками тютюну лікували рани, а жувальний тютюн знімав біль.

Тютюн швидко розповсюджувався через свої неправдиві лікувальні властивості. У 1560 році французький посол Жан Ніко порекомендував його королеві Франції Катерині Медичі, як дієвий засіб від мігрені. Така «нюхальна мода» згодом поширилась на всю Францію. На честь Ніко рослина отримала свою латинську назву — нікотин.

Але не всі ставилися до тютюнопаління позитивно. У тій же Росії паління та нюхання тютюну вважали смертним гріхом. У 1634 році цар Михайло Романов призначив покарання курцю — 60 ударів палицями. При повторному злочині відривали ніздрі та відправляли в чужі землі.

Найважливішим компонентом тютюнового диму є нікотин. Регулярне вживання даної речовини викликає залежність. Тривале і часте паління зумовлює розвиток ракових клітин у дихальних шляхах, серцеву недостатність та проблеми з судинами. Паління призводить до руйнування «фундаменту» шкіри — колагену. Вона втрачає свою еластичність, тому швидше з’являються зморшки. Голос стає грубішим, з рота починає неприємно пахнути. Варто зазначити, що нікотин негативно впливає не тільки на здоров’я курця, а й на оточуючих. Перебуваючи разом із курцем в одному приміщенні на протязі 1 години, пасивний курець умовно викурює півцигарки. Особливо небезпечне паління для дітей.

 

«Тютюнова» статистика

Кожні дві секунди у світі помирає одна людина. Дослідження показують ситуацію: якщо взяти одну тисячу людей-курців 20-річного віку і прослідкувати за ними до 70-ти років, то 250 осіб помруть від хвороб, викликаних курінням. Кожні 10 секунд з’являється новий заручник цигарки. З 1950 року тютюн убив 62 мільйони чоловік (у Другій світовій війні загинуло набагато менше). В Україні палить кожен другий чоловік та кожна п’ята жінка. Майже третина усього працездатного населення має цю згубну звичку. Україна займає 17 місце сере світових лідерів за кількістю курців. Кожен четвертий підліток викурює свою першу цигарку у віці 10 років. Щороку від хвороб, викликаних палінням, помирає 120 людей.

 

Боротьба з тютюном

13 березня 2012 року в Україні був прийнятий закон про повну заборону реклами сигарет. Заборона стосується не тільки реклами, а й будь-яких видів прискорення продажу тютюнових виробів. Закон діє з 17 вересня 2012 року. З 4 жовтня 2012 року на упаковках сигарет мають бути фотокартки із зображеннями хвороб, викликаних цигарками.

Існують способи, які допомагають відмовитися від пагубного заняття, адже паління — це не тільки звичка, а й психологічна та фізіологічна залежність людини від тютюну. Якщо людина зможе не палити на протязі двох діб, то у нього помітно покращиться нюхова та смакова діяльність. Через тиждень життя без цигарок стане кращим колір обличчя, зникне неприємний запах із рота, а через місяць зникне «кашель курця». Ви відчуєте себе краще, стане легше дихати.

Якщо ви віддаєте перевагу народній медицині, то допомогти кинути палити може настоянка кореневища евкаліпта з додаванням меду і гліцерину. Також у нагоді стане сир: смужки висушеного продукту можна жувати, коли тягне до цигарки. Крім цього, кинути палити допоможе яблучна дієта з житнім хлібом. Вона виведе токсини з організму, залишених тютюном. В особливо крайніх випадках спробуйте вимочити цигарку в молоці, висушити та викурити, але будьте обережні: такий процес іноді викликає блювоту.

Якщо ви перепробували всі методи, а результату немає, можете скористатися медичними послугами: гіпноз або голковколювання. Щоправда, даний вид лікування допомагає не всім — для результату потрібно вірити в силу гіпнозу. Також можна кинути палити за допомогою нікотинових пластирів. Для цього потрібно збільшувати проміжки між замінами пластирів або поступово переходити на пластирі з більш низьким вмістом нікотину.

Якщо ви твердо налаштовані відмовитись від шкідливої звички, запам’ятайте декілька положень: по-перше, куріть якомога рідше; по-друге, не докурюйте цигарку, а викидайте її недопаленою; по-третє, не паліть натщесерце, нікотин тоді краще засвоюється з шлунковим соком, чим приносить більшу шкоду.

 

Жінка та цигарка

Зараз у світі налічується близько 40% курців серед чоловіків та 9% серед жінок. Та кількість слабкої статі, яка пристрастилися до цигарки, невпинно росте. У результаті паління щорічно помирає приблизно 1,5 мільйонів жінок. Уперше вони взяли до рук цигарки в кінці 17 століття, але палити «на людях» тоді вважалося вульгарним. Друга хвиля жіночого паління відбулася після Першої Світової війни. Слабка стать замінила на заводах та фабриках чоловіків і почала масово палити. Тютюновий дим особливо небезпечно впливає на жіночий організм. Збільшується ризик постраждати від безпліддя. Паління під час вагітності підвищує ризик передчасних пологів. Також може зменшитися кількість грудного молока. Ризик захворіти на рак легенів у жінок-курців у 13 разів вищий, ніж у жінок, які ніколи не палили. Паління може призвести до передчасного настання клімаксу. Цигарка може стати причиною раку шийки матки. Серед слабкої статі існує думка, що куріння сприяє схудненню. Насправді, куріння викликає порушення в роботі гормональної системи, що приводе до незбалансованого рівня жирових відкладень у жіночому організмі. Отже, якщо ви бажаєте схуднути, то краще оберіть для себе той або інший вид спорту, який не тільки сприятиме здоровому схудненню, а й поверне м’язам утрачений тонус. Нещодавно британські вчені провели дослідження. Вони вважають, що жінки, які до 30 років кинуть палити, уникають ризику померти від пов’язаних із курінням захворювань. Та це дослідження жодною мірою не може бути виправданням для молоді, яка палить.

 

Громадська думка

Мешканці Кобеляк по-різному відносяться до такої шкідливої звички. На питання «як ви ставитесь до проблеми паління?» 30-річний Олександр відповів так: «Нейтрально. Почав палити у 18 років. Знаю, що це шкідливо, але нічого з цим зробити не можу». 20-річний Максим сказав, що ніколи не палив та й іншим не радить. 55-річна Марія розповіла, що дуже стурбована, коли бачить молодь із цигаркою в зубах. Особливо, коли палить молода дівчина, адже вона — майбутня мати!»

Згідно нового Закону про паління, який набрав чинності з 16 грудня 2012 року, забороняється палити в ресторанах, робочих приміщеннях, на зупинках та інших громадських закладах. Також це стосується ліфтів, навчальних закладів, під’їздів, підземних переходів, готелів, гуртожитків, аеропортів та вокзалів. Потрібно зазначити, що заборона діє не лише на цигарки, а я на кальян та електронні сигарети.

І насамкінець, не знаходьтесь у компанії курців, адже «пасивне паління» не менш шкідливе ніж активне. Намагайтесь дотримуватися згаданих вище правил та йти до своєї мети. Пам’ятайте золоте правило: у здоровому тілі — здоровий дух!


Автор: Євгенія КАБЛУЧКА


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
11 червня 2013, 11:22 | Полтавщина | Спорт і здоров'я
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації