Вхід | Реєстрація

Кобеляцькі ветерани-прикордонники отримали нагороди від побратимів

Цьогорічний День прикордонника був особливим для всіх земляків, які проходили службу в цих військах.

Цьогоріч в Україні відзначали 95-у річницю прикордонних військ. Безумовно, сама служба з охорони кордонів держави має більш давню історію. Деякі науковці вважають, що першими захисниками рубежів давньоруської держави були ще легендарні Ілля Муромець, Добриня Микитич та Альоша Попович. Саме вони стояли на охороні тоді ще не офіційних кордонів рідної країни від набігів половців та інших чужоземців. А найбільш прославленими і трагічними сторінками з історії прикордонних військ були часи Великої Вітчизняної війни. Тоді прикордонники першими прийняли на себе удар регулярних військ німецько-фашистської Німеччини та її союзників. Вони першими дали зрозуміти загарбникам, що легкої прогулянки по радянській землі їм очікувати не слід. А подвиг прикордонників, захисників Брестської фортеці, назавжди увійшов у аннали світової військової історії.

Безумовно, 95-а річниця прикордонних військ не залишилась поза увагою ветеранів-прикордонників, котрі проживають у Кобеляцькому районі. Кожного року хлопці і чоловіки, які охороняли рубежі як колишнього Радянського Союзу, так і сучасної України, збираються разом, щоб відзначити своє професійне свято. Більшість із них не пов’язали своє життя з професійною військовою службою. Відслуживши в армії, вони стали вчителями, будівельниками, міліціонерами чи підприємцями. Але дух побратимства, відчуття приналежності до єдиної великої спільноти охоронців рубежів рідної держави, назавжди залишилися в їх серцях.

Розпочалось урочисте зібрання ветеранів прикордонних військ традиційним маршем по вулицях райцентру. Цьогоріч на зустріч побратимів прибуло близько п’ятдесяти колишніх прикордонників. Крім жителів Кобеляк та сіл району, на зібрання прийшов навіть громадянин Росії, який нині живе в нашому місті. Як розповіли самі прикордонники, 28 травня їх не потрібно спеціально попереджати про святкування. У цей день вони відкладають усі свої справи, беруть, якщо потрібно, відпустки і йдуть та їдуть на зустріч.

Після маршу кобеляцькими вулицями чоловіки в зеленим кашкетах зібрались на березі Ворскли на місцині, яка має назву Мальованка. Тут вони встановили прикордонний знак і неофіційно продовжили своє святкування.

Прикордонників привітали їх друзі, колишні воїни-інтернаціоналісти, котрі воювали в Афганістані. Адже ні для кого не є секретом, що охоронцям рубежів Радянського союзу теж довелося брати участь у бойових діях під час тієї війни. Відкрив зібрання і привітав колег зі святом Віталій Савенко. Потім перед присутніми виступили від імені Спілки воїнів-інтернаціоналістів Віктор Рудич та Микола Тітаренко. Вони вручили прикордонникам 11 медалей «Воїну-прикордоннику — учаснику Афганської війни». Ця відзнака була заснована Спілкою ветеранів Афганістану. Віталій Клочко привітав ветеранів від імені громадської організації «Ніхто, крім нас». Він також вручив прикордонникам ювілейні медалі «95 років прикордонним військам». Віталій Клочко оголосив хвилину мовчання на знак пам’яті про загиблих під час виконання військового обов’язку. Із теплими вітальними словами звернувся до колег і Юрій Тристан. Після закриття офіційної частини відбулося частування за щедрим святковим столом. Крім того, прикордонники домовились провести в цьому році ще одне зібрання. Воно відбудеться 1 липня і буде присвячене Дню зеленого кашкета. Як відомо, зелений колір головного убору є особливістю, яка відрізняє форму прикордонників від усіх інших військовослужбовців. Ця відзнака з’явилась ще в часи царської Росії. Професійним зелений колір для прикордонників став у 1902 році.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
18 червня 2013, 10:29 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації