Вхід | Реєстрація

Путівник по Україні

У залежності від географічного розташування, Україну можна умовно поділити на п’ять регіонів: Південна, Північна, Східна, Західна і Центральна. За свою багатовікову історію Україна перебувала у складі кількох держав, що не могло не відбитися на її розвиткові. Саме з цієї причини в межах однієї країни існує різноманітність культур, менталітетів і навіть мов, що приваблює мандрівників.

 

Путівник по Центральній Україні

Природа тут настільки різноманітна, що задовольняє вимоги як любителів лісових походів, так і тих, хто воліє відпочивати на пляжах. У Центральному регіоні є і річки (Дніпро в тому числі), і озера, і ліси різних типів, а також степові зони і болота.

Пам’яток у центральній Україні величезна безліч: архітектурні пам’ятники часів козацтва, Холодний Яр (Черкаська область), ставка Гітлера «Вервольф» і Іллінецький кратер (Вінницька область), природні визначні пам’ятки — Дніпро, Південний Буг. У регіоні багато замків, музеїв, природних парків, є цілющі джерела. А скільки вражень подарує відвідування дендропарку «Софіївка» в Умані! Центральна Україна — відмінне місце для любителів зеленого туризму.

У цьому регіоні великі масиви змішаних і хвойних лісів сусідять з просторами степів, є річки і озера, що робить Центральну Україну привабливою для туристів. Тут розташовані популярні здравниці, санаторії та курорти. У Вінницькій області працюють санаторії «Хмільник», «Березовий гай», «Гірський», «Авангард», «Лісова пісня». У Черкаській області — «Аквадар», «Колос», «Мошногір’я», «Мрія». На Дніпропетровщині відкриті безліч спеціалізованих санаторіїв, де можна не тільки відпочити, але і підлікуватися.

 

Путівник по Південній Україні

Клімат Південного регіону відрізняється переважанням сонячних днів, жарким літом, м’якою, помірно теплою, короткою зимою з малою кількістю опадів. Наявність виходу до Чорного і Азовського морів, а також до берегів Дніпра робить цей регіон улюбленим місцем для відпочинку. Природа в цих краях дивовижна: мальовничі ландшафти, велика кількість теплого сонця, морське повітря. Тут знаходиться унікальний природний парк «Асканія Нова» (Херсонська область), Олешківські піски — найбільша в Європі пустеля, і найбільший штучний ліс.

Під час подорожі по Південному регіону варто відвідати Одесу з її Потьомкінськими сходами, пам’ятником Рішельє, Воронцовським палацом, Пантелеймонівським собором, «Привозом». У Миколаєві вас чекає Музей суднобудування, Флотський бульвар, Адміралтейство, знаменитий зоопарк. Півострів Крим сам по собі є визначною пам’яткою. Тут можна виявити сліди десятків культур. У кожному кримському місті є що подивитися. На півдні України також зосереджена велика кількість театрів, музеїв і заповідників. У Запорізькій області знаходиться колиска українського козацтва — острів Хортиця.

У даній кліматичній зоні розташовується величезна кількість курортів: Ялта, Алушта, Лівадія, «Артек», Гурзуф, Кореїз, Судак, Місхор, Форос, Партеніт (АР Крим), Кирилівка, Бердянськ (Запорізька область), Одеса, Затока (Одеська область) та ін.

 

Путівник по Північній Україні

Клімат в цій частині України помірно континентальний, тому влітку можна насолоджуватися теплим яскравим сонцем, а взимку віддаватися активному відпочинку на снігу. На території Північного регіону багато лісових масивів з хвойними та листяними породами дерев. Тут протікають численні річки і, звичайно ж, гордість України — могутній Дніпро. На кордоні з Білоруссю є болота, які приваблюють туристів-екстремалів.

Північний регіон — територія, на якій виникла велика держава Київська Русь. Найбільш значимі історичні події відбувалися саме тут. Кожна з них залишила свій слід в архітектурі, культурі, мистецтві. У Києві вдалося зберегти безліч старовинних церков, соборів. Перлиною сакрального зодчества є комплекс Києво-Печерської лаври, який щорічно відвідують тисячі іноземних туристів. У місті працюють різні тематичні музеї, виставки. Київ — відмінне місце для сімейного відпочинку. У Житомирській області заслуговують на увагу костел Святої Софії, Преображенський собор, Магістрат, Єпископський дім, а також диво природи — Голова Чацького та ін. У Чернігівській області збереглися середньовічні палаци, собори і храми, цитадель Батуринської фортеці та безліч інших об’єктів, відвідування яких подарує вам незабутні емоції.

Місць для відпочинку на території Північного регіону предостатньо. На берегах Дніпра та інших річок працює безліч санаторіїв, баз відпочинку, пансіонатів та приватних садиб. Тут знаходяться популярні курорти Пуща-Водиця, Ворзель, Конча-Заспа, Ірпінь, Боярка та ін.

 

Путівник по Східній Україні

Регіон досить урбанізований, але і тут для мандрівників знайдуться мальовничі місця, створені природою. Українці, та й іноземці, часто уявляють собі цей регіон у вигляді великої чорної плями, але побувавши тут одного разу, кардинально міняють свою думку. Тут є місця з первозданною природною красою, створений унікальний природно-заповідний фонд.

Серед безлічі пам’яток Східного регіону можна виділити Свято-Успенську Святогірську лавру, Соледарські соляні шахти, найбільшу європейську площу — площу Свободи в Харкові, а також безліч археологічних, архітектурних та історичних пам’яток. Не залишать байдужими Кам’яна могила і Дружківський кам’яний ліс. Після проведення світового чемпіонату Євро-2012 Донецьк став спортивним центром України, оскільки тут побудована Донбас-Арена — сучасний технологічний спортивний комплекс.

Відпочити і оздоровитись можна в унікальних соляних шахтах Соледара, санаторіях і пансіонатах Слов’янська («Ювілейний», «Слов’янський», «Донбас») та Святогорська («Шахтар»). Українці давно облюбували мальовничі землі Урзуфа, Новоазовська, Білосарайської коси, Щурова.

 

Путівник по Західній Україні

Природа тут дивовижна! Тут є і широкі рівнини — полонини, на яких ростуть унікальні рослини, і красиві високі гори Карпати, і мальовничі швидкі гірські річки. Повітря, завдяки відсутності масового виробництва і наявності лісів, настільки чисте, що з незвички навіть голова паморочиться! Саме тут знаходиться гордість України — озеро Синевир.

Західна Україна — регіон, який за всю багатовікову історію побачив чимало іноземних владик. Різноманіття культур зумовило наявність великої кількості пам’яток, серед яких старовинні замки, палаци, фортеці, укріплення, природні парки, заповідники і заказники. Кожне західно-українське місто само по собі є унікальним. Опинившись в Західному регіоні, одного дня буде недостатньо для того, щоб помилуватись красою природи і доторкнутися до історії.

Можливості для відпочинку в Західній Україні необмежені! Тут туристам запропонують відпочинок у пансіонатах, санаторіях, котеджах, готелях, садибах. Велика частина баз відпочинку зосереджена на берегах річок і озер, неподалік від незайманих лісів. Сама природа подбала про те, щоб кожен подих найчистішого повітря приносив користь здоров’ю. Тут є і цілющі мінеральні джерела, і соляні шахти, і лікувальні грязі. Відпочивати в Західній Україні можна цілий рік. Гірськолижні курорти, відомі далеко за межами України, завжди готові в сезон прийняти гостей!

Якщо й існує в Україні регіон, який найбільш яскраво і колоритно характеризує країну, то це Західний. Культура тут настільки самобутня, що навіть в українця, мешканця, наприклад, півдня країни, виникає відчуття, що він опинився за кордоном. Що вже говорити про іноземних туристів! Духом України тут пройняте все, починаючи від історичних пам’яток і закінчуючи стравами, які подають в кулебах і шинках.


Автор: За матеріалами Інтернетвидань


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
20 червня 2013, 09:37 | Полтавщина | Цікаве
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації