Вхід | Реєстрація

«Ця медична реформа не для людей, а для чиновників»

Журналісти «ЕХО» дізнавалися думки кобелячан із приводу медичної реформи.

Тема реформування медичної галузі в Кобеляцькому районі стосується, без перебільшення, кожного його мешканця. Нагадаємо, у липні 2011 року Верховна Рада прийняла зміни до Закону «Про основи законодавства України з охорони здоров’я». Саме цими змінами медичну допомогу в нашій державі було розділено на екстрену, яку надають бригади швидких, первинну медичну допомогу, яку здійснюють сімейні лікарі в амбулаторіях та фельдшерсько-акушерських пунктах; вторинну — це спеціалізована допомога вузькопрофільних спеціалістів, що надається в багатопрофільних лікарнях чи консультативно-діагностичних центрах, та третинну медичну допомогу — високотехнологічну. Ввести ці зміни в дію передбачається, згідно цього ж Закону, з 1 січня 2015 року.

Але, щоб не ставити експеримент над усією країною, законодавці обрали, у якості пілотних, три області: Вінницьку, Дніпропетровську, Донецьку та місто Київ. І кінцевий термін реалізації цих пілотних проектів чітко визначений — 31 грудня 2014 року. Саме за результатами реформування медичної допомоги, що будуть отримані в цих регіонах, і буде прийматись остаточне рішення, чи необхідна вона в такому вигляді для всієї України.

Але, як часто буває в нашій країні,  не дочекавшись кінцевих результатів реформування у пілотних регіонах, деякі міські та районні ради почали приймати рішення, спрямовані на реформування медичної галузі на місцевому рівні. Не стала виключенням і Полтавська область, зокрема, Кобеляцький район.

Журналісти «ЕХО» вирішили дізнатися думки кобелячан, чи вже відчули вони на собі покращення якості медичних послуг у місті та районі і що вони знають про медичну реформу. Для цього ми вийшли на вулиці нашого міста і опитали 25 кобелячан віком від 18 до 78 років. Думки розділилися. Більшість наших земляків виступають проти медичної реформи. А дехто взагалі не чув про неї.  Задоволені районною медициною всього семеро респондентів. Чотирнадцять кобелячан якістю надання медичних послуг у районі не задоволені. Для чотирьох опитуваних медична реформа і зміни в медицині абсолютно неважливі.

 

Цитуємо:

Олександра Северин, 65 років: Я медициною не задоволена. І не чула від когось позитивні відгуки. Черги під кабінетами великі. Коли йдеш до лікарні — не знаєш до кого звернутися. Тому для мене краще одразу їхати до медичного закладу в Полтаву. Що стосується медичної реформи, то я проти неї. Адже в кожному селі повинен бути хороший лікар, а їх немає. Тому навіть із порізами людину з села везуть у Кобеляки.

Галина Іванівна, 60 років: Я не задоволена якістю надання медичних послуг у Кобеляках. Хоча, до речі, сама колишній медик. Сьогодні такі часи, що за все в лікарні потрібно платити. Окрім цього, ліки дуже дорогі. Пенсії малі. Тому про ефективне лікування говорити складно. Про медичну реформу чула, та не заглиблювалась у неї. І краще буде чи гірше — сказати не можу.

Інна, 26 років: Так як я зараз вагітна, то до лікарні доводиться навідуватись часто. Та до медицини в Кобеляках відношусь нормально. Тільки погано, що лікарі з будь-якого приводу одразу кладуть у лікарню. Про медичну реформу не чула.

Надія, 55 років: Слава Богу, що до лікарів мені доводиться звертатися рідко. Та коли зверталася, то обстежували мене нормально і лікування правильне призначали. А з приводу медичної реформи — як зручно Верховній Раді, хай так і роблять.

Григорій Вовк, 78 років: Ось нещодавно був свідком ситуації, коли молода дівчина викликала швидку для одного з членів своєї сім’ї, а в неї питають: «А у вас бензин є?». Про яку якість медицини ви говорите? Про медичну реформу чув. Зокрема, її наслідками в районі є те, що позакривали медичні пункти та поскорочували лікарів.

Ігор, 25 років: Особисто я лікуюсь за межами нашого району. У основному, це Полтава. З приводу медичної реформи, то завдяки послідовним діям влади, слово «реформа» у людей викликає ненависть та паніку. І, на мою думку, підстави для цього у них є. Цікаво, а якщо люди дружно стануть вмирати, це нашу владу зупинить? Спочатку потрібно підготувати справжніх сімейних лікарів, а потім уже впроваджувати сімейну медицину.

Іван, 23 роки: Яка реформа? Та ті «реформатори» у Верховній Раді без помилок це слово навіть не напишуть. Хоча мені все рівно. Бо я медичними послугами користають рідко.

Анна Миколаївна, 42 роки: Сьогодні звітують, що машини екстреної допомоги добираються за 10 хвилин по місту і за 20 хвилин до села. Насправді ж, я чула дуже багато випадків, коли бригада швидкої не встигала приїхати за вказаний час і людину не вдавалося врятувати.

Олег Анатолійович, 62 роки: Ця медична реформа не для людей, а для чиновників. Я покращення на собі не відчув ніякого.


Автор: Дарія СТАРОСТІНА, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
26 червня 2013, 11:34 | Кобеляки | Спорт і здоров'я
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації