Вхід | Реєстрація

«Наші діти будуть навчатися в Деменках!»

У вівторок жителі села Деменки провели сходку з приводу призупинення діяльності їхньої школи з наступного навчального року.

У вівторок біля Деменківської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів зібралися жителі села, аби обговорити рішення останньої сесії районної ради з приводу призупинення діяльності їхнього навчального закладу. Цього дня на зустріч із селянами приїхав перший заступник голови райдержадміністрації Микола Шабалтій та начальник районного відділу освіти Наталія Коваль. Жителі Деменок звернулися за допомогою до районної політичної організації «Свобода». Та перш ніж сходка розпочалася, учителі навчального закладу запропонували нам пройтися коридорами школи. Педагог Ольга Сіренко продемонструвала великий спортивний зал, комп’ютерний клас, бібліотеку, фітобар та просторі класні кімнати.

— Нашим дітям пропонують перейти у Вільховатську або Дашківську школу, та наш навчальний заклад нічим не гірший від них. У нас гарне двоповерхове приміщення, яке з часом просто розберуть, — припускає педагог.

За словами вчителів, з наступного навчального року планується, що за шкільні парти сядуть 23 дитини. Та в перспективі, цього року до Деменківської школи можуть перейти ще 11 дітей. Тому громада села та освітяни категорично проти призупинення діяльності їхнього навчального закладу.

Через деякий час до школи зайшли Микола Шабалтій та Наталія Коваль. Вони ще раз поінформували громаду про рішення останньої сесії районної ради щодо призупинення діяльності чотирьох навчальних закладів району. Точніше, на чому воно ґрунтувалося: складна демографічна ситуація, якість навчання та недостатнє фінансування. Зокрема, Микола Павлович наголосив, що в 2005 році в Деменківській загальноосвітній школі навчалися 60 учнів, а з наступного навчального року їх буде всього 23. Тому рішення призупинити діяльність школи сьогодні є необхідним. І для того, аби це не відбувалось, потрібно, щоб школу відвідували мінімум 30 учнів. Також Микола Шабалтій порадив батькам визначитися, у яку школу вони віддадуть на навчання дітей із наступного начального року. На це вони мають час до першого вересня.

— Ви можете обрати будь-яку школу: чи то в Дашківці, чи то в Кобеляках. Головне, аби рішення було одностайним, — додав перший заступник голови РДА.

— Скажіть, хоч одну школу відкрили, яку закрили в минулих роках? Жодної! Так буде і з нашою школою. Її просто розтягнуть. Он у Василівці не школа, а хатка. Так її не закривають, а в нас яке лелище стоїть! — зазначила молода жінка.

Та Микола Шабалтій відповів, що школу не закривають, а призупиняють її діяльність.

— Такого поняття як «призупинення діяльності» у законодавстві немає. Є лише закриття і реорганізація, — обурено відповіла жінка років шістдесяти.

Одна з жінок, яка була серед громади, знайшла альтернативне рішення. Вона запропонувала відкрити на базі школи дитячий садок. Мовляв, діти дошкільного віку в селі є.

— Сьогодні вісьмох діток батьки самостійно возять в інше село до дитячого садка. Возили б і більше. Тільки не всі мають таку можливість, — зазначила жінка. — А так, якщо цю пропозицію реально втілити в життя, батьки хоч зараз напишуть заяви.

Микола Шабалтій повідомив, що дитячі садки фінансуються з бюджетів сільських рад. Тому якщо необхідне фінансування в сільському бюджеті знайдеться, дитячий садок відкрити реально.

— Для цього збирайте ініціативну групу, приймайте відповідне рішення на сесії сільської ради і вирішуйте питання з фінансуванням, — відповів Микола Шабалтій.

Голова районної організації ВО «Свобода» Володимир Гук повідомив, що профільним комітетом із питань освіти та науки готуються відповідні матеріали і днями питання про призупинення діяльності шкіл буде вирішуватись на сесії Верховної Ради.

— На ім’я прокурора Полтавської області надійшло звернення від народного депутата Юрія Бублика з приводу визнання рішення останньої сесії районної ради незаконним. Тому питання з закриттям шкіл остаточно ще не вирішене, — сказав Володимир Гук.

Насамкінець зустрічі Микола Шабалтій ще раз порадив батькам визначатися зі школою, де їхні діти будуть здобувати знання з наступного навчального року.

— Наші діти будуть навчатися в Деменках! — категорично підсумували жителі села.


Автор: Дарія СТАРОСТІНА, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
1. есер / 5 липня 2013, 00:38
А чи не пора призупинити діяльність районного відділу освіти?Адже якщо зменшується кількість дітей у школах-їх закривають.Тоді,якщо бути послідовними при зменшенні шкіл потрібно призупинити діяльність "районо".Відкриють школи,тоді відкрити і відділ освіти.Хіба це не економічно обгрунтовано?
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації