Вхід | Реєстрація

Золотий фонд фізкультури району

13-го червня у Нехворощі проходила традиційна спартакіада вчителів фізкультури. Фізруки з усього району стріляли з пневматичної рушниці, підтягувались на турнікові та жартували одне над одним.

До Нехворощі фізкультурники їдуть одним великим автобусом. Дорогою жартують і сміються.

— Круглий рік вони суперничають один з одним, коли возять команди на змагання. А тепер можуть розслабитись і мирно провести разом день! — пояснює Валентина Кульчинська, голова райкому профспілки працівників освіти.
На спартакіаду їдуть і старші, і молодші вчителі. І навіть ті, хто вже давно перебуває на заслуженому відпочинку. Їх запрошують як старших товаришів та наставників. Ветерани їдуть до Нехворощі, як то кажуть, поза конкурсом. А от молодим доведеться доводити собі самим і своїм колегам, що фізкультуру вони не лише викладають, але й самі на практиці можуть застосувати.

У Нехворощі автобус зупиняється перед місцевою загальноосвітньою школою — саме на її території пройдуть змагання. Тут для цього є уся необхідна інфраструктура: футбольний, волейбольний та баскетбольний майданчики, сектор для стрибків у довжину та місце для стрільби.

Перед початком спартакіади фізкультурники шикуються. Їх вітають на нехворощанській землі спочатку директор школи Михайло Лук’яненко, а потім сільський голова Юрій Любимський.

— Бажаю, щоб ніхто не травмувся і всі отримали задоволення від змагань, — бажає сільський голова, який сам у минулому працював учителем фізкультури у Нехворощанській школі.

Перед стартом учасникам розповідають, якою буде цьогорічна спортивна програма. Кожен фізкультурник повинен продемонструвати своє вміння у шести видах спорту: стрибнути у довжину, потрапити у баскетбольний кошик максимальну кількість разів з шести спроб, виконати шість волейбольних подач у вказані сектори, потрапити у ворота футбольним м’ячем з різної відстані, підтягнутися на перекладині та влучити у мішень з пневматичної гвинтівки.
Усіх учасників розподіляють на три вікові групи. До 40 років — молодша. Від 40 до 50 років — середня. І група за 50 років. Як її ще називають, «золотий фонд».

Хоча атмосфера на спартакіаді панує несерйозна, весела і дружня, проте до змагань учасники підходять зібрано і відповідально.

— Цей точно виграє. Я чув, він учора тренувався! — сміються двоє фізруків, коментуючи розминку свого колеги.
— Та ні, не виграє. Він подачі у волейболі тільки верхні тренував, на нижніх завалиться!

Сміятись сміються, але до успіхів колег ставляться насторожено: конкуренти ж. Ось Євген Трипуз із молодшої групи у стрільбі видає результат у 41 бал. І одразу непокоїть цим своїх суперників. Ось Іван Олійник, який представляє «золотий фонд», підтягується так, що й у молодих відвисають щелепи: 38 разів! Ось Олег Варич бере максимальну кількість балів на волейбольному майданчику. До закінчення змагань інтрига наростає. Хто ж стане кращим у цьому році?

На це питання відповідають судді, які спочатку дуже довго рахують очки. Потім таки оголошують результати. У молодшій віковій групі вперше святкує перемогу Віталій Баранович із Нових Санжар. У середній перше місце займає Олег Варич із Малого Кобелячка. І, нарешті, кращим із «золотого фонду» стає Микола Постольник із Крутої Балки.

— Він тільки перейшов у «золотий вік», тому й виграв! — жартують колеги Миколи Івановича.

Трійці переможців Валентина Кульчинська вручає гарні білі футболки із кумедним спортсменом, який розриває фінішну стрічку та написом «Переможець Спартакіади-2013». Не оминають нагородами і ветеранів фізичного виховання. Валентина Тихонівна вручає чашки із написом «Ветерану спорту від профспілки» найстаршим серед запрошених учителів: Михайлу Варичу з Малого Кобелячка, Івану Кравцову із Соколової Балки та Дмитру Китайгорі з Великого Кобелячка. Також усі жінки-фізкультурниці, які беруть участь у Спартакіаді, отримують пам’ятні грамоти. Незалежно від підсумкового місця.

— Якщо ветерани — це «золотий фонд», то жінки — «брильянти»! — сміються самі учасниці.

Переможці цьогорічної спартакіади щиро радіють, їхні менш везучі колеги не надто сумують і обіцяють відігратися наступного року. Після завершення офіційної частини змагань усі гості у супроводі вчителя фізкультури нехворощанської школи Григорія Касяна їдуть на Оріль — куштувати місцевих карасів та влаштовувати традиційні запливи «на спір». Їх результати на підсумки спартакіади вплинути вже не можуть. До речі, слід згадати, що після завершення змагань ветерани грають у волейбол із молоддю. І впевнено виграють у обох партіях. Отже, повчитися ще є чому й у кого.


Автор: Володимир ПАРШЕВЛЮК, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації