Вхід | Реєстрація

День зеленого кашкета відзначали в Києві та Кобеляках

День зеленого кашкета відзначали в Києві та Кобеляках

Кобеляцькі ветерани Прикордонних військ вирішили започаткувати нову традицію.

Вона полягає в тому, щоб 1 липня відзначати своє професійне свято — День зеленого кашкета. Усім відомо, що 28 травня ветерани Прикордонних військ святкують День прикордонника. У цей день усі чоловіки, котрі у свій час охороняли кордони Радянського Союзу чи незалежної України, збираються разом, щоб віддати шану своїм побратимам, полеглим під час виконання службового обов’язку, згадати приємні і складні епізоди того періоду, просто поспілкуватись між собою. Збирались на своє традиційне свято і колишні прикордонники, які проживають у Кобеляцькому районі.

Та в цьому році ветерани Прикордонних військ вирішили започаткувати традицію ще одного професійного свята: відзначати День зеленого кашкета. Саме зеленим кольором окремих елементів форми вирізняються солдати і офіцери, які несли службу з охорони кордонів. Уперше ця особливість з’явилась у 1902 році, ще за часів царської Росії. День зеленого кашкета вже набув деякої популярності в сусідній Росії. В Україні це неофіційне свято ще не набуло великого розмаху.

Саме тому один із ініціаторів започаткування нової традиції Віталій Клочко відзначив: «Поки що День зеленого кашкета святкують лише в Києві та Кобеляках». 2 серпня в райцентрі зібрались близько двадцяти колишніх прикордонників. До кобелячан у гості завітали їх друзі з Миргорода. Віктор Остапенко у свій час служив на одній заставі з кобелячанином Григорієм Сибірним, а тому охоче відгукнувся на запрошення побратима. Разом із Віктором приїхав і його земляк Олег Тулінський.

2 липня прикордонники зібрались у парку імені Богдана Хмельницького. Спочатку вони поклали квіти до Вічного вогню та пам’ятника воїнам, загиблим під час війни в Афганістані. І вшанували пам’ять тих, хто не повернувся зі служби, хвилиною мовчання.

Потім чоловіки в зелених кашкетах поїхали на своє традиційне місце для зібрань — у район Мальованки, де вже давно встановлений символічний прикордонний стовп.

Усіх присутніх привітав старійшина братства прикордонників Юрій Няйко. Потім Віталій Клочко від імені громадської організації «Ніхто, крім нас» вручив пам’ятні медалі Юрію Сушку, Юрію Голтвянському, Володимиру Касьяненку, Олександру Солов’ю, Віктору Остапенку, Віталію Гаврику, Михайлу Мальованому, Анатолію Балясному, Валерію Щербацькому. Присутні на святі висловили сподівання, що воно стане традиційним та набуде розмаху, як і День прикордонника.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
5 липня 2013, 19:07 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації