Вхід | Реєстрація

Молодь не йде на дискотеку, бо там немає пива, цигарок та шейків

Молодь не йде на дискотеку, бо там немає пива, цигарок та шейків

10-го липня представники новосанжарської влади запрошують на круглий стіл молодь Нових Санжар, аби почути їх проблеми та пошукати шляхи для розв’язання. Діалог «влада-молодь» триває близько двох годин. Про порушені в його ході проблеми — далі в нашому матеріалі.

Юнаків та дівчат збирають о 10:00 у малій залі засідань райдержадміністрації. Молодь сідає на стільці, розташовані попід стінами. За круглий стіл сідають представники районних служб, школи, відділу освіти та міліції. За кілька хвилин до зали заходять голова райдержадміністрації Сергій Шовкопляс та голова районної ради Володимир Левицький. Помічають, що молодь розмістилася на стільцях, та пропонують сідати ближче. Юнаки та дівчата відгукується неохоче. Говорять, що їм зручно так.

Організатор зустрічі, психолог районного центру соціальних служб для молоді Світлана Глущенко, представляє присутніх керівників і знайомить їх із молоддю. На зустріч запрошують школярів, студентів та працюючих молодих людей переважно з Нових Санжар.

Сергій Шовкопляс озвучує головну тему, яка повинна отримати обговорення протягом засідання круглого столу.

— Під час святкування Дня Конституції та Дня молоді ми помітили вашу пасивність щодо дискотеки. Знаємо, що раніше велика частина молоді їхала до «АВС», зараз ходить до «Престижу». Тому сьогодні хотіли б поспілкуватись із вами на одній мові та почути — чи є проблема з відпочинком у новосанжарської молоді?

— Зрозуміло, що ми по-різному бачимо деякі речі! — долучається Володимир Левицький, — але сьогодні нас цікавить проблема відпочинку. Якщо вона є, то для якої вікової групи молоді і в чому вона полягає?

Далі Сергій Шовкопляс пропонує послухати виступи представників служб, освіти та міліції, а потім перейти до власне діалогу. Молодь на такий формат погоджується, але на заслуховування офіційних виступів зустріч не перетворюється. Тому що після першого ж зауваження від спеціаліста відділу культури Вікторії Боярської починається жвава дискусія.

— У мене до вас запитання. Хто ходить на дискотеку до парку Перемоги? (Із двадцяти присутніх руки підіймають двоє, потім, трохи повагавшись, ще двоє — авт.). Дуже показово. За півтора місяця проведення дискотеки її відвідало всього 19 чоловік! Тобто ми заробили всього 190 гривень. З цих коштів потрібно заплатити зарплату тим, хто займається дискотекою, та оплатити електроенергію. Така дискотека виходить просто нерентабельною.

За словами представниці культури, молодь якщо і приходить до парку, то до «клітки», де проходить дискотека, не заходить. Просто сідає на лавочках і п’є пиво.

— Кажуть, 10 гривень за вхід — це дорого. Хоча пиво коштує не менше…

Представники влади починають обговорювати проблему низької відвідуваності дискотеки, але тут слова прохає хлопчина в чорній вишиванці, який представляється Володимиром.

— Ви вже нічого не зробите! — рішуче запевняє він. — Узимку дискотека була закрита, усі почали їздити в Руденківку, в «АВС». Весною відкривається в Санжарах дискотека у «Престижі» — і все! У Руденківку вже ніхто не їздить, «АВС» просто закривається, тому що немає прибутку. Як ви хочете зробити конкурентною вашу дискотеку, якщо там немає нічого? А у «Престижі» є все: горілка, пиво, шейки, цигарки! Так що зробити тут практично нічого не можливо.

Володимир Левицький не погоджується з тим, що молодь має відпочивати лише споживаючи алкоголь чи смалячи цигарки.

— Відпочинок — це не обов’язково розслаблення і балдьож! Є ще таке поняття, як мишечна радість! Коли ти займаєшся спортом і отримуєш задоволення від фізичного навантаження!

— Я б хотів займатися спортом, але в Санжарах де це зробити? Хлопці йдуть або на турніки у воєнний санаторій, або до когось у гараж бити грушу! — обурюється той самий хлопчина. — Он у Руденківці місцеві хлопці зробили собі зал. Там є все: груші, мати, штанги. Так, вони курять, але вже не п’ють.

Хлопчині відповідають, що в Нових Санжарах є три спортзали: два у НВК та один у райвідділі міліції. Ще є секція дзюдо в Центрі культури та дозвілля.

— А я цього не знав. Був непоінформований. У Інтернеті про це не писали. А де я про це почитаю?

Хлопця запевняють, що дізнатися про спортивні секції в Нових Санжарах можна, але для цього потрібне бажання. І від теми спорту розмова переходить до не менш актуальної — працевлаштування молоді.

— Які в нас є вакансії для молоді в райцентрі? — у лоб запитує той самий Володя.

Сергій Шовкопляс у відповідь констатує, що часи, коли всіх забезпечували роботою, минули. Зараз потрібно самому проявляти ініціативу і займатися, наприклад, власною справою.

— З одного гектара на клубниці можна заробляти 15-20 тисяч гривень! Інший приклад, чоловік на 50 сотках часнику заробив 75 тисяч. Можна знайти себе у цьому. І забезпечити робочим місцем не лише себе, а й інших.

За годину стає зрозумілим, що діалог загрожує перетворитися на розмову між владою і Володею в чорній вишиванці. Тому вирішують послухати інших присутніх. Одна дівчинка зауважує, що в Нових Санжарах немає дитячого кафе. Тому що «Берізка» цій назві ніяк не відповідає. Там недитяче меню, там продають алкоголь і палять за столиками. На це представники влади відповідають, що утримувати кафе лише для дітей — справа неприбуткова, а тому ніхто з підприємців на неї не погодився. А так у комплекті з продажем алкоголю та піци можна і морозивом із коктейлями торгувати.

Дівчина на ім’я Тетяна задає просте і пряме запитання — чому не можна відкрити кінотеатр і показувати там кіно. Цим можна було б хоч трохи відволікти молодь від пивного відпочинку на вулиці.

— Можливо, ми, жителі селища, якось допомогли. Чи кошти зібрали б, щоб було кіно, — пропонує Тетяна.

— Потрібно 700 тисяч, — сумно зауважує Сергій Шовкопляс. — Ці кошти необхідні для того, щоб працівники обленерго протягнули силову лінію, яка дозволить витримати потужність апаратури, що показує фільми. Ці гроші мають бути в цьому році. Поки що потерпіть, будь ласка, трохи. Ми знаємо про цю проблему і намагаємося її вирішити.

Стосовно проблеми відпочинку молоді доволі влучно висловлюється директор Новосанжарського НВК Микола Решетило.

— Пиво заполонило все! Усі тусовки зводяться до виходу в центр і розпиття пива нахильці. Я їхав якось уночі центром: йде група, чоловік п’ятдесят, і всі п’ють пиво. Коли в нас був волонтер корпусу Миру, він розповідав, що в Америці є лише один штат, де дозволено вільно розпивати алкогольні напої на вулиці, у інших це заборонено. У нас начебто теж є законодавство, але…

— У молоді зараз немає ніяких цінностей, — констатує ще одна учасниця зустрічі Катерина. — Вони тільки сидять у «Контакті» і нічим не цікавляться.

Після двох годин розмови представники влади підводять підсумки. Нехай багатьох проблем і не вирішили, але принаймні про них заявили. З огляду на це, Володимир Левицький доручає центру молоді організувати молодіжний дискусійний клуб, де можна було б обговорювати кожну проблему детально. Також юнакам та дівчатам пропонують створити молодіжну організацію, через яку представники юного покоління могли б напряму спілкуватися з владою, заявляти про свої проблеми чи дізнаватися про нові можливості в реалізації.

Окремо представники влади прохають працівників ЗМІ поінформувати молодь про спортивні секції та об’єднання Нових Санжар. У наступному номері тижневика ми обов’язково надрукуємо повний перелік, можливо, і з контактними телефонами тренерів. Тому що в Нових Санжарах дійсно є де і з ким займатися спортом. А можна, звичайно, просто пити пиво. Це легше.


Автор: Володимир ПАРШЕВЛЮК, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
11 липня 2013, 17:25 | Нові Cанжари | Суспільство


1. Валентина / 11 липня 2013, 21:26
Дискотеку потрібно крутити,справа хороша,але не потрібно так швидко говорити проз - битковість, " плоди так швидко не достигають " молоді потрібний час,щоб притертися.А ще хочу запевнити,що не усі ми вживаємо і не усі палимо,є нормальні,а є п"яниці,та по ним не потрібно судити про всю молодь району.
2. Віталій Токовий / 11 липня 2013, 22:14
Чергові базікання про "пакращення" у сфері дозвілля молоді від представників "Команди Пакращувачів" Новосанжарської районної ради та райдержадміністрації
3. Ясен / 11 липня 2013, 22:53
На перший погляд благі наміри районної влади.Організувати цікавий і популярний відпочинок молоді.Та що ж далі?Дискотека не рентабельна,кіно небуде ,бо 700 тис. для райвлади недоступні гроші.Вихід один,засадити гектар землі клубникою ,а потім вже не до дискотеки ,чи кіно буде.Повне безсилля!А Престиж,це притон,який ще аукнеться.
4. читатель / 11 липня 2013, 23:58
Цікаво а як силова лінія витримувала різні будівельні механізми коли проводили добудову центру дозвілля?Як витримує проведення різних ПРартєйних заходів?Інколи і концерти бувають а музична апаратура споживає немало електрики.Невжє відеовідтворювальна техніка потребує так багато єнергії?Та й за 700 тис.можновладці напевно планують вести силову лінію аж від самого Дніпрогесу.? Щодо притоноподібного Престижу чи АВС то при бажанні влади там можна навести порядок та бажання такого в "пакращувачів"не виникає.
5. 333333 / 12 липня 2013, 12:35
З одного гектара на клубниці можна заробляти 15-20 тисяч гривень! Інший приклад, чоловік на 50 сотках часнику заробив 75 тисяч. (Шовкопляс С.)
Дай боже, твоїм дітям дожити до 50 соток і заробляння на їх на життя.
6. Ясен / 12 липня 2013, 14:28
6. New York пише:
«Сергій Шовкопляс у відповідь констатує, що часи, коли всіх забезпечували роботою, минули.
Страшні слова. А з уст очільника району вони звучать ще страшніше.»
Так,страшні.Отже час коли держава вирішувала соціальні проблеми громадян також минули.Держава не може забезпечити ні право на безкоштовне медичне обслуговування,ні безкоштовну освіту,чи житло,й при цьому можливостей достойно заробляти також не забезпечує.Оце вам і конституційні права! Так для чого така держава?
7. 888 / 12 липня 2013, 22:28
Читаешь такое, тай думаешь, чому я не сокил,чому не лытаю.Махнув бы подальше от таких придурков.Оказывается дети умнее чиновников.Правильно нужно детей чаще приглашать, может чего научат.Сидят как старые партократы и хотят, чтобы дискотеки были как в советское время.Да ведь речь Шовкопляса на сессии при отчете была занимательная:кинотеатр,басейн-фантастику читал наверное.Не надо всех обеспечивать,хоть кого то-вот нарисовали будущее.Полный капец.
8. Віталій Токовий / 13 липня 2013, 11:57
14. 33333333 пише:
«Представникам влади взагалі діти - справа неприбуткова. Школи закривають, кафе невигідні, про лікарні і не згадують. Може, це вони з своїми жінками, дітьми і блядями нам із вами невигідні?»


Вони вже нам давно невигідні та непотрібні, оскільки не виконують своїх прямих функцій, а для галочки проводять от такі "зібрання-дискусії" аби показати, що вони щось роблять суто для звітів. Виникає ще одне питання: якщо вони нам непотрібні, то варто висловити їм недовіру, але потрібно, аби громада в більшості своїй підтримала це.
9. 888 / 13 липня 2013, 12:00
   Відкрити коментар, який містить ненормативну лексику
Нью Йорк,точно не украинское словечко,якщо такий дебил,то и подпишишь.Может если бы таких продажных было меньше,то Украина и не цвела бы так.
10. 888 / 13 липня 2013, 14:23
Чудо Юдо,Вам откуда известно как тот писал,я еще отличаю иронию,от оскорбления.Просто людям нужно общаться по теме, а не обсуждать людей,которые их пишут.
11. Ясен / 14 липня 2013, 11:02
18. Чудо Юдо пише:
«По-друге, 888, Нью Йорк взагалі то писав з іронією, якщо ви не зрозуміли»
Тепер Нью Йорку треба заплатити за адвокатські послуги Чуду Юду.Відтанцьовуй!
12. Ясен / 14 липня 2013, 21:49
Давай по темі!
15. Чудо Юдо пише:
«Але перестаречі дідьки і тітки вже зробили досить непопулярний крок: послухали молодь. Ну, це - хороший признак.»
Хороший признак,чи черговий раз галочка,вирішувати по
трібно пізніше ,коли в кінотеатрі почнуть показувати новенькі кінофільми,або все так й залишиться.Ну взагалі ніяк. А якщо ще ближче до тіла,то ти ,Чудо був останнім часом в кінотеатрі в Н.Санжарах?Ти бачив там екран,обладнання для кінопоказу?Я небачив.Якщо спочатку будують площу навколо кінотеатру,а електролінія потім ,обладнання для кінопоказу нехай колись,то приміщення кінотеатру,не для кіноперегляду заплановано використовувати.А так зібратись погомоніти можна,провели цікаво час,хороший признак.
13. ololo / 30 липня 2013, 11:25
Якщо будуть крутити в кінотеатрі новинки з квитками по 30-40 грн, то хтось і ходитиме. А щоб було рентабельно, і молодь не бухала, то згадайте СРСР - там взагалі, нічого рентабельного не було. Все на дотаціях з б-ту.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації