Вхід | Реєстрація

Бутенківські селяни чекають рішення чергового суду

Бутенківські селяни чекають рішення чергового суду

Вигравши два суди в агрофірми «Добробут», люди й до сьогоднішнього дня не впевнені, чи зможуть забрати свою землю.

Навесні ми повідомляли про конфліктну ситуацію, яка виникла в селі Бутенки. Частина місцевих жителів вирішила не продовжувати орендні стосунки з агрофірмою «Добробут», котра обробляє їх землю. Та виявилось, що повернути свою власність не є простою справою. І, не зважаючи на закінчення терміну дії договору оренди, агрофірма й далі мала намір господарювати на бутенківській землі. Тоді люди звернулися до суду, виграли справи в суді першої інстанції, а згодом і в Апеляційному. Та «Добробут» скористався ще й правом на касацію.

У кінці-кінців справа ледве не дійшла до фізичного протистояння. Адже, вигравши два суди, бутенківці мали ще й проганяти зі своєї землі техніку «Добробуту» та викликати на місце події міліціонерів. Та, зрештою, більшість селян таки відвоювали свою землю. І вже господарюють на ній самостійно. Про рішення, яке прийняте судом щодо касації «Добробуту», ми повідомимо пізніше.

Протистояння частини жителів Бутенок і агрофірми «Добробут» не закінчилося і влітку, а набрало нових обертів. Адже кілька років поспіль колишній «Здобуток», а згодом «Добробут», орендували земельні наділи, виділені місцевим людям на ведення особистого селянського господарства. Як правило, це наділи розміром близько гектара. Нібито дрібниця для агрофірми, яка обробляє десятки тисяч гектарів у одному лише Кобеляцькому районі. Але з таких «клаптиків» складаються сотні, а то й тисячі.

Восени 2012 року кілька бутенківців, не бажаючи співпрацювати з «Добробутом», попередили керівництво агрофірми про те, що самотужки оброблятимуть як пай, так і землю, виділену для ведення селянського господарства. Звичайно ж, на їх звернення ніхто адекватно не відреагував. Тому люди звернулися до суду. Спробували вони забрати й оті гектарні наділи. Але землю восени засіяли пшеницею. А влітку, коли «добробутівці» зрозуміли, що співпраці не буде, на пшеничні поля виїхали трактори з дисковими боронами з метою знищити посіви. Як кажуть: «І сам не гам, і другом не дам». Це при Сталінові за подібні дії розстріляли б і трактористів, і того, хто видав подібне розпорядження. Зараз же селянам довелось боронити пшеничне поле самотужки. Знову була викликана міліція, а бутенківцям довелось організовувати охорону посівів.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
13 липня 2013, 12:01 | Кобеляки | Суспільство
1. ВВВ / 13 липня 2013, 15:50
ОСЬ І ДО НАС ДІБРАЛОСЯ ВРАДІЇВСЬКЕ БЕЗЗАКОННЯ!ЛЮДИ ВИГРАЛИ СУДИ,А РАЙОННА ВЛАДА НА ЦЕЙ БЕСПРЕДЕЛ ЗАКРИВАЄ ОЧІ.ВИХОДИТЬ РАЙОНОМ КЕРУЄ КОВАЛЕНКО З СЕРДЮКОМ.БРАВО!!!
2. Ще / 17 липня 2013, 18:52
Ященко, Шпаковський, Проскурня, Скрильник, Пелих, Сабадирь, Шаптала, Макін, Пелюхня, Мунько, Корнілов, Лісаченко, Коляндра, Голуб. Може ще хто винен у гріхах українських?
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації