Вхід | Реєстрація

Жнива почались на два тижні раніше

Жнива почались на два тижні раніше

Цього тижня в залі засідань Кобеляцької райдержадміністрації відбулась чергова апаратна нарада. На ній говорили про жнива та протипожежну безпеку.

Восьмого липня в Україні вже другий рік поспіль святкують День родини. На сьогоднішній день у районі налічуються 304 багатодітні сім’ї, у яких зростають 984 дитини. Сімнадцять із них виховують по п’ятеро і більше дітей.

З нагоди свята в понеділок до зали засідань Кобеляцької райдержадміністрації запросили представників таких родин. Серед них Марія Іванівна і Павло Григорович Петрові, жителі Кунівської сільської ради, та Олена Олефірова, жителька селища Білики.

— Вони добре виховують своїх дітей, — зазначив Анатолій Таранушич. — І я впевнений, що в їхніх родинах панує лад і взаємопорозуміння. Цього року вони були активними учасниками обласного свята «Родинні скарби Полтавщини». Також у цьому залі ми з вами вже мали змогу чути спів Олени Олефірової та її сина. І це було дуже душевно.

Анатолій Олексійович побажав, аби їхні родини з кожним роком лише міцніли і вручив подяки та квіти. Декільком батькам вручили сертифікати на оздоровлення їхніх дітей у таборах.

Після привітань перейшли до розгляду питань у порядку денному. Спершу начальник агропромислового розвитку Тетяна Чердак поінформувала про хід проведення робіт зі збирання врожаю ранніх зернових культур у сільськогосподарських підприємствах району. За її словами, цього року жнива розпочалися на два тижні раніше. Так рано жнивували лише в 1975 році та цьогоріч. Станом на сьоме липня за оперативними даними скошено та обмолочено ранні культури на площі більше семи тисяч гектар, а це близько п’ятдесяти відсотків.

— Озимої пшениці скошено 5 тисяч гектар. Її середня врожайність майже 43 центнери з гектара. Озимий ячмінь скошений та обмолочений сьогодні повністю. Середня врожайність становить майже 42 центнери з гектара. Озимий ріпак скошено та обмолочено на 92 відсотках площ. Середня врожайність — 22 центнери з гектара. Уже зібрано половину площ гороху, середня врожайність — 20,5 центнера з гектара, та по 20 відсотків площ жита і ярого ячменю. Загалом, жнива в господарствах проходять організовано. У сільгосппідприємствах та фермерських господарствах урожай збирають власними комбайнами. Техніка за останні роки значно оновлена. Також уже проводяться підготовчі роботи із заготівлі зерна для формування регіональних ресурсів у 2013 році.

За словами Тетяни Андріївни, актуальною сьогодні залишається достовірність обліку зібраного зерна. Не менш важливим є питання розрахунків за земельні частки з пайовиками.

Наступне питання в порядку денному було про роботу служб та лісогосподарських підприємств району щодо недопущення лісових пожеж. На нього доповідали начальник цивільного захисту Володимир Богун та лісничі району. Їхні доповіді об’єднувало одне: як недопустити виникнення пожеж у лісах.

— Щороку в Україні згорають великі площі лісових масивів. Спалювання сухої трави є вкрай пожежонебезпечним. Таке недбале ставлення господарів полів улітку може призвести до загорання лісосмуг, лісів і навіть будинків, які розміщені неподалік від стерні. Трапляється, що звичайний недопалок чи непогашене багаття призводять до непоправних наслідків, навіть до людських жертв, — підсумував Володимир Богун.


Автор: Дарія СТАРОСТІНА, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
15 липня 2013, 09:14 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації