Вхід | Реєстрація

Городникам розповіли про органічне землеробство

Минулого тижня в Управлінні агропромислового розвитку відбувся круглий стіл, де розглядалися технології органічного виробництва.

Нарада була організована Полтавською громадською організацією «Центр природного землеробства». Вів засідання голова правління громадської організації Сергій Пономаренко. Серед присутніх на зустрічі були сільськогосподарські виробники та зацікавлені в налагодженні органічного виробництва люди.

Спершу Сергій Пономаренко поінформував присутніх, що являє собою органічне землеробство. За його словами, це система вирощування сільськогосподарських культур та утримання сільськогосподарських угідь, котра передбачає відмову від хімічних засобів захисту рослин від шкідників та хвороб. Насамперед, за його словами, потрібно відмовитись від синтетичних стимуляторів росту, гербіцидів, мінеральних добрив та інших хімічних засобів, які є токсичними або мають тривалий період розкладання в навколишньому середовищі. Крім того, органічне землеробство передбачає відмову від перекопування та орання. Необхідно тільки спушувати верхній шар ґрунту. Ці методи сприяють економії витрат на виробництво та відродженню ґрунту. А на здоровій землі ростуть здорові рослини, які дають якісні плоди, що, беззаперечно, є корисним для самої людини. І враховуючи наявність в Українї сертифікованих біологічних засобів захисту рослин та препаратів, які дозволяють відмовитися від хімії та мінеральних добрив, упровадження принципів органічного землеробства стає реальним.

Проте, як стверджує Сергій Володимирович, поряд зі здобутками, органічне землеробство має ще багато перешкод у своєму поширенні. Адже несформований ринок землі та органічної продукції гальмує розвиток цієї прогресивної системи. Сучасними головними мотивуючими факторами для українських сільськогосподарських підприємств у цьому напрямку є можливість реалізувати органічні продукти закордон або просто зменшити собівартість виробництва.

— Перспективи в України, як великої аграрної держави, просто неймовірні, а органічне землеробство має унікальний потенціал, — каже Пономаренко.

Про маркетинг та правила сертифікації продукції розповів заступник голови Полтавської громадської організації «Центр природного землеробства» Олександр Сгонов. Він зазначив, що на сьогоднішній день усе більше людей бажають вживати чисті органічні продукти харчування. У кожному великому супермаркеті відкривають відділи органічних продуктів. Кожен виробник продуктів харчування, незалежно від об’ємів виробництва, має право одержати сертифікат на свою органічну продукцію. Це допоможе знайти місце на ринку збуту і продавати свою продукцію дорожче звичайної.

Під час круглого столу присутні обмінювалися своїми думками та власним досвідом.

Один із городників поцікавився в Сергія Пономаренка про методи боротьби з таким бур’яном як портулак.

— Не боріться з ним, — відповів він. — Адже це прекрасна покривна культура. Великим рослинам він не заважає, а, навпаки, під ним завжди волога земля. Тому портулак забезпечує вологою себе і городні культури, які ростуть поруч.

Інший чоловік повідомив, що минулого року, дякуючи цьому бур’яну, йому не довелося поливати помідори. І при цьому врожай був відмінний. Та й узагалі, город він не поливає, бо в колодязі зовсім мало води. Просто засипає товстим шаром соломи і цієї вологи вистачає для відмінного розвитку рослин.

Інший сільгоспвиробник, який також був серед присутніх, навів досить цікавий аргумент на користь органічного землеробства.

— Частина сусідньої ділянки три роки оброблялась органічними технологіями, а потім власник вирішив усе зорати трактором. Органічну частину зорати не вдалося, бо плуг заривався в ґрунт, а потім і трактор довелося витягати. Це і переконало мене в тому, що застосування ефективних мікроорганізмів, призводить до відродження та розпушування ґрунту, — каже чоловік.


Автор: Дарія СТАРОСТІНА, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
16 липня 2013, 10:33 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації