Вхід | Реєстрація

Як кобелячани рятуються від спеки?

Як кобелячани рятуються від спеки?

В Україні фіксуються все нові температурні рекорди. Журналісти «ЕХО» вирішили дізнатися, як рятуються від спеки кобелячани та що нам радять лікарі.

Хоча основна група ризику під час спеки — це літні люди та хворі на серцево-судинні захворювання, спека може бути небезпечною у будь-якому віці та стані здоров’я. У зв’язку з цим лікарі прохають усіх уважно поставитись до свого самопочуття і не перевантажувати під час спеки серцево-судинну систему. Зокрема, з палючим сонцем радять боротися за допомогою парасоль або головних уборів.

За словами сімейного лікаря Кобеляцького центру ПМСД Жанни Шевченко, між спекою та серцево-судинними захворюваннями існує прямий зв’язок. У цей період найчастіше виникають інфаркти, інсульти, загострюється ішемічна хвороба серця та гіпертонічна хвороба. Це пов’язано з тим, що організм втрачає багато рідини та мінеральних солей. Також згущається кров, виникає додаткове навантаження на серце, збільшується ризик утворення тромбів. Тому лікар радить особливо поберегтися у спекотні дні, а людям із серцевими захворюваннями — постійно носити з собою серцеві препарати. За словами Жанни Михайлівни, у літній період спостерігається збільшення пацієнтів у Кобеляцькому поліклінічному відділенні. Така тенденція триває протягом останніх двох років. У першу чергу пацієнти скаржаться на серцеві перебої, підвищення тиску, набряки та теплові удари. Також є хворі з алергічними реакціями на сонце та дерматитами.

Тому лікар порадила кобелячанам уникати прямих сонячних променів. Люди з підвищеною чутливістю до спеки повинні залишатися в прохолодному або кондиціонованому приміщенні протягом того часу, коли сонце знаходиться в найбільш активній фазі: з 11:00 до 16:00. Не соромитися носити головний убір або парасольку від сонця. Бажано носити світлий і просторий одяг із натуральних тканин. Також не варто під час спеки збільшувати фізичні навантаження. На городі чи присадибній ділянці рекомендовано працювати до дев’ятої години ранку або ж після сьомої вечора.

У приміщенні з кондиціонером не потрібно виставляти одразу низьку температуру. Її слід зменшувати поступово. Різниця температур на вулиці та в приміщенні не повинна перевищувати 10 градусів. Зайшовши в будівлю зі спекотної вулиці, не ставайте під прямий потік холодного повітря, інакше ризикуєте застудитися.

Також лікар порадила вживати більше рідини. Адже в спеку потрібно поповнювати запас води в організмі. Рекомендовано пити компот, узвар, підкислену воду, зелений чай та натуральні соки. Слід обмежити вживання газованих напоїв, особливо алкоголю. Не потрібно забувати про збалансоване харчування. У раціоні повинна бути їжа, яка легко засвоюється в організмі. Варто їсти більше фруктів та овочів.

Порадившись із спеціалістом, ми вирішили вийти на вулиці нашого міста та дізнатись у кобелячан, як вони рятуються від спеки. Як виявилось, у основному, більшість намагається уникати спеки: хтось перебуває в приміщенні з кондиціонером, а хто, по-можливості, тікає до річки. Цитуємо:

Дмитро Панченко та Владислав Литвиненко:

— Ми намагаємось уникати спеки: сидимо вдома або на роботі під кондиціонерами. На річку не ходимо, бо немає такої можливості.

 

Ольга Уманець, пенсіонерка:

— Я виходжу надвір зранку та ввечері. Тричі на день приймаю холодний душ. Коли особливо спекотно, то сплю на балконі з відчиненими вікнами.

 

Євген, 14 років:

— Спека — це добре. Цілими днями з друзями пропадаємо на Ворсклі. Купання в річці більш-менш охолоджує, а ще п’ємо холодні напої та їмо морозиво.

 

Тамара Василівна, пенсіонерка:

— Дуже важко переносити спеку, особливо нам, старим. Тож ми з дідом практично не виходимо з будинку. Ото хіба-що раненько на базар чи в магазин збігаємо. А ввечері, бува, на лавочці посидимо. Іноді онуків до нас глядіти привозять. Так ми їм надворі у велику ванну набираємо води, ставимо в холодочку і вони там бовтаються.

 

Людмила, 35 років:

— До спеки вже звикла. Намагаюся носити світлий одяг із натуральної тканини. Не забуваю і про сонцезахисні окуляри. П’ю побільше рідини. Зайвий раз стараюся в спеку на вулицю не виходити. А у квартирі в нас прохолодно — цього року придбали кондиціонер, аби рятуватися від спеки. На вихідних їздимо на річку. Під час відпустки плануємо поїхати з сім’єю на море.

 

Ірина Андріївна, 44 роки:

— Намагаюся якомога менше бувати на сонці. Щоб втамувати спрагу п’ю гарячий зелений чай з лимоном або кисленький компот. Їсти теж стараюся небагато. Так почуваюся краще. У квартирі дуже жарко. Заснути до півночі не можу. Купила вентилятор, але і він не рятує.

 

Ігор Віталійович, 65 років:

— Без води та різних напоїв від спеки не врятуєшся. У нас постійно в холодильнику мінералка, компоти, звичайна вода та квас. Квас готує моя дружина, а він у неї виходить такий уже ж добрий.

 

Аня, 19 років:

— Більшість часу сиджу вдома, доки спека не спаде. Проводжу час за комп’ютером. Оскільки я проживаю в селі, деякий час потрібно проводити на вулиці, тому освіжаюсь холодними напоями або йду на річку купатись.

 

Андрій, 26 років:

— Дома від спеки рятує кондиціонер, а на роботі — вентилятор. Від нього менше користі, ніж від кондиціонера, але це значно краще, ніж нічого. У обідню перерву намагаюсь посидіти в тіньочку. І, звичайно ж, не обходжусь без холодної води.

 

Микола Іванович, пенсіонер:

— Молоді й то від спеки страждають, а що вже про нас казати. Баба он моя з хати не виходить, бо в неї серце хворе, тиск високий. Зразу ж на сонці їй погано стає. Добре, що біля будинку є садок. Там сонце не так пече і можна перепочити.

 

Оксана, молода мама:

— Ми з чоловіком більш-менш добре спеку переносимо. Та маємо доньку, якій ще й року немає. Тому хочеться побільше погуляти з нею на свіжому повітрі. Та хіба ж у таку спеку можна? Ото лише зранку та ввечері трішки прогуляємося. І все.

 

Олег, 25 років:

— Я в таку жару йду на річку і п’ю пиво до вечора.

 

Іра, 17 років:

— Я спекою насолоджуюся. Щодня ходжу на пляж засмагати.

 

Оксана, продавець:

— Я торгую на базарі. Нелегко вистояти за прилавком під палючим сонцем. Але робота є робота. Воду п’ю. А після роботи на річку обов’язково їду скупатися. Ото так і рятуюся.


Автор: Дарія СТАРОСТІНА, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
12 липня 2013, 17:04 | Кобеляки | Цікаве
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації