Вхід | Реєстрація

Чого вартий мій голос?

«Я не йтиму на вибори і не буду голосувати, бо мій голос нічого не вартий, там вже все вирішено…» Саме такі слова найчастіше висловлюють виборці з приводу найближчих виборів Президента України. І прикро, що подібні вислови можна почути не тільки від громадян, які не читали і не вивчали закони про вибори, — а й від окремих службовців, які мають можливість ознайомитися з нормативними актами і повинні надавати роз’яснення та консультації іншим виборцям.
Тому хочу наголосити, що подібні вислови і думки громадян є хибними. І мені не хотілося б, щоб після виборів Вам довелося докоряти собі, що не проголосували за свого кандидата, адже, можливо саме від Вашого голосу залежав би вирішальний результат.
Отже, щоб розвіяти ваші хибні думки довожу до відому витяги з окремих статей Закону України «Про вибори Президента України», які визначають питання встановлення результатів виборів та порядку визначення переможця виборів, а саме:
«Стаття 84 вказує, що Центральна виборча комісія на своєму засіданні протягом десяти днів, але не пізніше ніж на третій день з дня отримання всіх протоколів окружних виборчих комісій встановлює результати голосування у день виборів Президента України, про що складає протокол.
Обраним у день виборів, Президентом України вважається кандидат, який одержав на виборах більше половини голосів виборців, які взяли участь у голосуванні.
Якщо до виборчого бюлетеня для голосування у день виборів було включено більше двох кандидатів на пост Президента України і за результатами голосування у день виборів Президента України жоден кандидат не був обраний (не набрав 50 % +1 голосів виборців, що взяли участь в голосуванні) Центральна виборча комісія приймає рішення про проведення повторного голосування про що здійснює публікації в газетах «Голос України» та «Урядовий кур’єр» не пізніш як на третій день після підписання протоколу про результати голосування.
Стаття 85. Повторне голосування призначається Центральною виборчою комісією на третю неділю після дня виборів.
До виборчого бюлетеня для повторного голосування включаються два кандидати на пост Президента України, які у день виборів одержали найбільшу кількість голосів і в результаті повторного голосування обраним Президентом України вважається кандидат, який за підсумками повторного голосування одержав більшу, ніж інший кандидат, кількість голосів виборців, які взяли участь у голосуванні.
Якщо до виборчого бюлетеня для повторного голосування було включено лише одну кандидатуру, кандидат вважається обраним Президентом України, якщо він одержав більше половини голосів виборців, які взяли участь у голосуванні.
Якщо в результаті повторного голосування обидва кандидати, що балотувалися, набрали однакову кількість голосів або якщо голосування проводилося по одній кандидатурі і вона не отримала більше половини голосів виборців, які взяли участь у голосуванні, вибори Президента України вважаються такими, що не відбулися.
На підставі протоколів окружних виборчих комісій про підсумки повторного голосування Центральна виборча комісія на своєму засіданні не пізніше як на десятий день з дня повторного голосування встановлює та оголошує результати повторного голосування з виборів Президента України, про що складає протокол.
Стаття 86. Офіційним оголошенням результатів виборів Президента України є оголошення головуючим на засіданні Центральної виборчої комісії результатів виборів Президента України.
Стаття 87. Новообраний Президент України вступає на пост не пізніш як через тридцять днів після офіційного оголошення результатів виборів і набуває повноважень з моменту складення присяги Українському народові на урочистому засіданні Верховної Ради України. Після складення присяги Центральна виборча комісія вручає новообраному Президентові України посвідчення Президента України.»
А тепер шановні виборців задумайтеся над вищезазначеними нормами даного закону, то чи зможете Ви вплинути на якісь зміни в підтримці окремого кандидата, якщо не прийдете до виборчої дільниці і не проголосуєте? Звісно ні…
Адже, вже не діє норма колишніх законів 1991 року, де вибори визнавалися такими, що не відбулися через те, що в голосуванні взяли участь 50 і менше відсотків виборців занесених до списків виборців по даних округах.
А сьогодні вибори будуть дійсними навіть тоді, коли візьмуть участь в голосуванні можливо 10–20 відсотків виборців занесених до списків, де переможцем буде визнано того кандидата, який набере 50 %+1 голосів від цієї незначної кількості виборців, що взяли участь в голосуванні.
І при проведені повторного голосування — переможцем буде той кандидат, що набрав найбільшу кількість голосів і можливо саме ваш один голос може бути, в даному випадку, вирішальним.
То чи варто дозволяти комусь іншому вирішувати за Вас долю України, її громадян та своїх дітей? Напевне що ні!
Але ж, кожен із Вас так добре обговорює окремих кандидатів в Президенти і разом з тим висловлює свої симпатії до іншого, — тож скористайтеся своїм єдиним правом і віддайте свій голос за вибраного кандидата.
І наступне, якщо ви прийдете до виборчої дільниці, отримаєте призначеного для вас бюлетеня, поставите підпис у списках виборців проти свого прізвища — то тільки таким чином зможете переконатися і перевірити, що ваш голос не використано кимось іншим, а ви його віддали за обраного кандидата.
Закликаю всіх виборців, не прислухатися до хибних висловів інших, а прийти 17 січня 2010 року на виборчі дільниці і використати своє право, встановлене Конституцією України та проголосувати за визначеного вами кандидата в Президенти України.

Автор: Надія Коваленко Начальник Кобеляцького районного управління юстиції


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
7 січня 2010, 23:41 | Полтавщина | Політика
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації