Вхід | Реєстрація

У Правобережну Сокілку пустили газ

У Правобережну Сокілку пустили газ

Минулого тижня в селі Правобережна Сокілка відбулось введення в експлуатацію підвідного та розподільчого газопроводу.
У п’ятницю багатьох жителів Правобережної Сокілки зібрала в одному місці визначна подія. Адже в їхньому селі від цього дня буде газ. На цю подію селяни чекали з «дев’яностих» років. І тільки сьогодні їхні сподівання стали реальністю.
Та в центрі уваги цього дня була сім’я Максименків. Адже саме в їхньому будинку мали запалити символічний перший голубий вогник.
Ми вирішили познайомитись із господарями оселі. Людмила Максименко нам розповіла, що задоволена появою газу в селі.
— Дров завжди не вистачає, а посадки не дають пиляти, штрафують. З газом буде краще. Каструлі менше відчищати буду, — сміється жінка.
Її чоловік представився Володимиром. За його словами, на день, коли в його будинку з’явиться газ, він чекав дуже довго.
— У мене вже й надія пропала, — каже чоловік. — Раніше я топив дровами та вугіллям. Тепер проблем менше буде. Та знімати котел для дров поки що не буду. Подивлюсь, чим буде економніше топити взимку: дровами чи газом.
На наше запитання, у скільки чоловіку обійшлося проведення газу, він назвав суму в двадцять тисяч гривень.
— У когось загальна сума може бути меншою або більшою. Хтось може купити котел дорожчий, ніж у мене, чи газову плиту дешевшу. У суму двадцять тисяч входить проведення розподільчого газу, вартість труб, котла та газових плит і монтаж. За самий пуск газу я заплатив 894 гривні, — розповів Володимир.
Місцевий житель Володимир Дмитренко, який стояв поруч, розповів, що в селі прописано дещо більше ста чоловік. Та по факту, їх проживає близько восьмидесяти. У основному, це люди пенсійного віку.

— Погодилися провести газ у свою оселю небагато людей, усього 31 особа. Адже не кожна бабуся може наскладати таку суму на одну тільки пенсію, — розповів Володимир Семенович.

Незабаром до двору Володимира та Людмили Максименків починають приходити односельчани та гості свята. Серед них і представники районної та обласної влади. Місцеві дівчата в українських народних костюмах зустрічають гостей хлібом-сіллю.

Першому надають слово голові Кобеляцької райдержадміністрації Анатолію Таранушичу. Спершу він звертається до місцевих жителів. Мовляв, не вірити в те, що в їхньому селі з’явиться газ, у них були всі підстави. Адже Кобеляцький район почали газифікувати ще в дев’яностих роках. Та тоді оминули багато сіл. Серед них і Правобережну Сокілку.

— Кошти з обласного бюджету в сумі 700 тисяч гривень були виділені ще в листопаді минулого року. Та, на жаль, погодні умови не дали можливості проводити земляні роботи. І згідно чинного законодавства не використані 600 тисяч довелося повернути в державний бюджет. Та цього року кошти з обласного бюджету знову були виділені. І хоча газ до села проведений, але необхідна сума за виконані роботи ще не надійшла. За зовсім короткий термін було прокладено близько 5 тисяч метрів підвідного газопроводу, вартість якого складає 700 тисяч гривень. На сьогодні з 4 тисяч метрів розподільчого газопроводу прокладено 900, — розповів Анатолій Олексійович.

Також надали слово заступнику голови Полтавської обласної державної адміністрації Олені Адамович і сільському голові Олександру Вусатому.

І нарешті, настала урочиста мить. Анатолій Таранушич узяв на руки онука сім’ї Максименків Данила. Разом вони запалили символічний голубий вогник і в будинку з цього моменту з’явився газ. Усі присутні зустріли цю подію оплесками. Після чого представники влади разом із господарями оселі пішли всередину смажити яєчню на газовій плиті.


Автор: Дарія СТАРОСТІНА, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
20 липня 2013, 10:02 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації