Вхід | Реєстрація

За риболовлю — гроші?

За риболовлю — гроші?

Спека підганяє людей до води, а вона, виявляється, уже має своїх господарів.

Риболовля поступово перетворюється з суто чоловічої забави на вид родинного відпочинку. Дедалі більше людей розуміють, що мета цього заняття — не виловити всю рибу, наявну у водоймі, а просто гарно провести час на свіжому повітрі біля води. Тому кобелячани у вихідні дні охоче виїжджають цілими сім’ями на ставки, озера та річки. Хто — на день, а хтось — і з ночівлею. На річках риболовля рідко буває вдалою, хіба що ви знаєте рибні місця та добре володієте цією наукою. Що ж до ставків, то найчастіше виявляється, що обрана водойма зовсім не нічийна, а кимось орендується. Деякі орендарі, до речі, за риболовлю на такій водоймі з рибалок беруть плату. Хтось — за сам факт риболовлі, а дехто — за впійману рибу.

До редакції тижневика «ЕХО» звернувся житель села Марківка. Чоловік розповів, що за те, аби порибалити на місцевому ставку, у нього вимагають плату в п’ятдесят гривень за день, незалежно від улову. Чоловік попрохав допомогти розібратися, чи правомірно в нього вимагають плату, чи має право орендар не дозволити рибалити на водоймі та яким документом це регулюється.

Спершу за коментарем ми звернулися до начальника управління ветеринарної медицини в районі Сергія Куземка. Та він розповів, що ці питання не регулюються ветеринарною службою. Вони лише проводять обстеження водойми, складають необхідні акти та беруть проби води. І якщо вони відповідають вимогам, то орендарю видають ветеринарно-санітарний паспорт. Насамкінець, Сергій Михайлович додав, що за його даними всі орендовані ставки в районі призначені для спортивної риболовлі.

Також за коментарем ми вирішили звернутися до Ярослави Бут, завідуючої юридичним сектором апарату Кобеляцької райдержадміністрації. За її словами, саме адміністрація дає дозволи на оренду ставків. І на сьогоднішній день в районі орендують 14 ставків. Загалом, орендар може отримати водойму в оренду і на десять, і на двадцять п’ять років. За це він повинен сплачувати щороку орендну плату 120 гривень за кожен гектар водного дзеркала та не менше 250 гривень за кожен гектар землі. Та що стосується плати за риболовлю на орендованому ставку, то Ярослава Бут відповіла, що райдержадміністрація в господарську діяльність не втручається, а з приводу того, чи може орендар заборонити ловити рибу на ставку, то нам продемонстрували договір оренди.

Зокрема, у розділі договору про обов’язки орендаря в одному з пунктів зазначається, що:

«Орендар зобов’язаний дотримуватися вимог статті 47 Водного кодексу України «Право загального водокористування», зокрема, загальне водокористування здійснюється громадянами для задоволення їхніх потреб, купання, любительського і спортивного рибальства, водопою тварин, збору води з водного об’єкту без застосування споруд або технічних пристроїв…».

Ще в одному пункті договору зазначено: «Орендар спільно з відповідною селищною чи сільською радою повинен визначити на водоймі місця відпочинку і купання людей та любительського лову риби, закріпити їх відповідними знаками й організувати безпечний відпочинок людей на водоймі».

Аби дізнатися, чи правомірно з жителів району беруть гроші за риболовлю, ми звернулися до спеціалістів Кобеляцького відділення Кременчуцької ОДПІ. Завідуюча сектору доходів і зборів із фізичних осіб Ярина Білоусько розповіла, що у випадку, коли орендар є підприємцем, то він повинен бути зареєстрованим за місцем свого проживання та здавати декларацію зі сплати за землю й водне плесо до податкового органу за місцем знаходження земельної ділянки. У такому разі він має право брати плату і самостійно встановлювати її розмір.

— А якщо орендарем водойми є громадянин, який отримує від цього кошти, то до 1 травня кожного року він повинен відзвітуватися в податкову інспекцію, подати декларацію про доходи та сплатити 15 відсотків від доходу, — розповіла Ярина Григорівна.

Та в будь-якому випадку, люди, які мають бажання порибалити на орендованому ставку, мають право вимагати від орендаря квитанцію про сплату або документ, який підтверджує, що орендар ставка є суб’єктом господарювання і сплачує податки, що і дає йому підстави брати кошти за риболовлю.


Автор: Дарія СТАРОСТІНА, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
21 липня 2013, 10:09 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації