Вхід | Реєстрація

США — країна високої культури та низьких бур’янів

США — країна високої культури та низьких бур’янів

У всякому випадку таке враження ця держава справила на секретаря Кобеляцької міськради Сергія Галушка.
Місяць тому ми вже повідомляли про те, що в Сполучені Штати Америки їздив наш земляк, секретар Кобеляцької міської ради Сергій Галушко. Зараз вирішили розповісти про цю поїздку детальніше. Сергій Станіславович відвідав Америку в рамках програми «Відкритий світ». Вона існує вже кілька десятиліть і фінансується Бібліотекою Конгресу США. Тобто, на подібні заходи витрачаються гроші американських платників податків. У принципі, вважається, що в рамках подібних візитів політики, чиновники, діячі культури та представники громадських організацій різних країн мають обмінюватися досвідом. Хоча всі, хто бував у таких вояжах, відзначають, що американців не надто цікавить досвід України та інших держав. Вони запитують про українські реалії швидше із ввічливості. І цілком резонно вважають, що саме їх досвід є найбільш передовим і корисним для сприйняття представниками інших держав.

Сергій Галушко подав відповідну заявку і його кандидатура була затверджена для включення до складу української делегації. Усього в США їздило 45 чоловік, 20 із яких — посадовці органів місцевого самоврядування. Основні критерії, за якими проводився відбір, — вік до 35 років і досвід практичної роботи. У групу, до якої включили Сергія Галушка, входили заступники голів із Рівненської, Тернопільської та Донецької областей. Наш земляк одразу зауважив, що різниця в ментальності, тобто сприйнятті світу, у представників різних регіонів України таки існує, але вона не така суттєва, щоб говорити про розкол у державі. Усі оці поділи на «західняків» і «східняків» більше є політичним ноу-хау професійних, але не надто совісних політтехнологів.

 

У США престижно бути євреєм

Перед поїздкою представників української делегації запросили до Посольства США в Україні. Перед присутніми виступив аташе з питань культури Пол Ендрю. Він розповів про специфіку майбутньої поїздки, традиції та звички американців. Основна ціль лекції, кажучи простіше, — не злякатись самим і не перелякати американців.
По прибуттю в США українців поселили в родинах місцевих жителів. Сергій Галушко і кілька його колег жили в сім’ї Алана Ізраеля. Алан займає пост секретаря ради правління міста Пітсфілд. Тобто, є колегою Сергія Станіславовича. Ала — мільйонер. Кілька десятиліть тому його предки вклали кошти в акції кількох великих американських компаній. І тепер дивідендів, які отримує Ізраель, цілком вистачає на заможне життя. До речі, його прізвище напряму не пов’язане з державою Ізраїль. Адже Алан не є євреєм. Узагалі, американці, на відміну від українців, абсолютно не страждають комплексом неповноцінності у відношенні до цієї нації. Євреїв поважають, а вони самі дуже гордяться своєю національною приналежністю.

Українців дуже вразили тамтешні рівні матеріального забезпечення і культури. Американці багато працюють і добре заробляють, а ціни на більшість товарів і послуг набагато нижчі за українські. Скажімо, бензин коштує 8 гривень за літр. За комунальні послуги Алан Ізраель сплачує 500 доларів, тобто 4000 гривень, у квартал. Це при тому, що будинок у нього, як і в більшості місцевих жителів, двоповерховий. І ніхто ні на чому не економить. Тому що все доступно по цінах. Єдине виключення — вартість нерухомості. Добротний двоповерховий будинок коштує 400 тисяч доларів. Хоча, якщо врахувати, що сім’я з двох працюючих регулярно заробляє в місяць 6-8 тисяч, а кредити для придбання нерухомості дають під 2 відсотки річних, то і тут американці виграють в українців. Порядок у США не лише в економіці і організації функціонування держави. У них порядок і в головах. Американці надзвичайно ввічливі і толерантні люди. Якщо на вулиці людина проходить у вас за спиною, то вона обов’язкового скаже «екскюзмі», тобто, перепрошують за можливу незручність.

Пам’ятаючи свою давню і велику провину перед індіанцями і афроамериканцями, у сучасній Америці встановили для них ряд преференцій. Якщо з’являється вакантне робоче місце з високою зарплатою, то його одразу запропонують червоношкірому, потім — темношкірому, а вже наостанок — блідолицьому. Існує в цій країні ще одна категорія населення, яка отримує пільги від держави. Це — ветерани В’єтнамської війни. Усі інші не отримують жодних дотацій, субсидій, їх нікуди не пускають без черги, але їм на безбідне життя вистачає і без цих дурниць. Американські бюрократи давно порахували, що система субсидій є неефективною і дуже затратною.

Також українців уразила надзвичайна чистота на вулицях великих і маленьких міст. Сергій Галушко розповів: «Ось там я зрозумів, чому в кінофільмах американці ходять по будинку і навіть вкладаються в ліжко, не знімаючи взуття. Та тому, що там це взуття просто неможливо забруднити. Навіть газони біля тротуарів посипані спеціальним матеріалом, який не дає змогу чорнозему разом з дощовою водою забруднити бруківку. Немає в Америці й бур’янів. Поняття карантинних бур’янів просто не існує. Державні інспектори, які займаються питаннями, не витрачають час на написання дурнуватих листів у тамтешні райдержадміністрації, а щодня з лінійкою в руках ходять по вулицях і вимірюють висоту трави. Саме тому там і порядок.

 

Корупція в США є легальною

Так, дійсно в цій державі є така сфера суспільного життя, у якій офіційно дозволене діяння, яке в Україні називають корупцією. Це — політика. Тільки у США це називається лобіюванням. Чиновники, сенатори, конгресмени беруть гроші за те, що лобіюють інтереси якогось громадянина чи організації. І навіть платять податки з цих сум. Американці вирішили, що корупцію в політиці подолати неможливо і доцільніше буде її легалізувати. У всіх інших сферах життя з цим явищем нещадно боряться. Спробувати дати хабара поліцейському чи якомусь державному інспектору — означає отримати величезні неприємності. Мало того, що не візьмуть, а ще й заяву у відповідні органи напишуть, а суд покарає. Система правосуддя там не знає почесних президентів чи депутатів, пільговиків, донорів чи героїв Сполучених Штатів Америки. Садять усіх, тому що перед законом усі рівні.

Ще в американців немає «понтів». Тобто, бажання похвастатися перед іншими якоюсь незвичайною машиною, цяцькою на грудях, європарканом. Там огорож навколо будинків не ставлять, а «понти» залишають зіркам шоу-бізнесу та деяким представникам негритянської культури. Це дуже відрізняє США від України. І все це, напевно, і є тими складовими, що роблять одну країну справжньою супердержавою, а іншу… Та не будемо про сумне.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
22 липня 2013, 10:10 | Кобеляки | Цікаве
1. Микола Гузченкo / 27 липня 2013, 21:04
Чиновники, сенатори, конгресмени беруть гроші за те, що лобіюють інтереси якогось громадянина чи організації.

Станіславич кажись сприйняв бажане за дійсне. )
Лоббіст - це не чиновник, який бере легальні хабарі. Лоббіст - це той, хто цього чиновника вмовляє. У Європарламенті, наприклад, лоббісти виступають на засіданнях, переконують парламентарів у користі якихось ініціатив, хапають їх за руки в коридорах, дзвонять, пишуть СМС-ки. Але не голосують! Голосують самі депутати, і ніхто їм (принаймні легально) нічого не платить.
Якби властьімущим платили легальні хабарі, то це був би феодальний лад.
2. Микола Гузченкo / 27 липня 2013, 21:07
   Відкрити коментар, який містить ненормативну лексику
Он колись Філоненко припиздив у райраду і виступав там проти будівництва курника, хоч і не був депутатом. Виступив, а депутати подумали і проголосували. Оце і є лоббі.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації