Вхід | Реєстрація

Олександр Гречаний у захваті від ізраїльських помідорів

Олександр Гречаний у захваті від ізраїльських помідорів

Здавалось, абсолютно «безпомідорний» рік радує деяких городників гарним урожаєм.

Цьогорічне літо, попри прогнози народних псевдосиноптиків, видалось досить прохолодним і щедрим на опади. Його головною особливістю стали різкі коливання між денною та нічною температурами повітря. Навіть дуже досвідчені агрономи зізнаються, що не можуть згадати, коли в останній раз після тридцятиградусної спеки вдень повітря охолоджувалось до +13-15 уночі.

Безумовно, подібна погодна аномалія негативно вплинула на врожайність деяких сільськогосподарських культур, особливо тих, що вважаються теплолюбивими. І якщо аграрії, котрі вирощують кукурудзу, соняшник, сою, картоплю та цукрові буряки, небезпідставно розраховують ледве не на рекордний урожай, то ті, хто займається вирощування огірків, динь і кавунів, не приховують свого розпачу. Їм на гарну врожайність розраховувати не варто. Усі вони майже в один голос говорять, що рослини або зав’язали дуже мало плодів, або взагалі загинули. Один баштанник, який уже тиждень продає кавуни, бідкається: «Думаю, що зберу кавуна вдвічі менше, аніж у минулому році. Чим я їх тільки не бризкав — усе без толку. Дивився атлас хвороб і не вірив своїм очам. Усі, чуєте, усі болячки, які є в природі, напали на мої кавуни! І так — у всіх».

Ну, а городники-аматори цьогоріч уже звично для себе можуть залишитись без помідорів. Адже висока вологість повітря і низькі нічні температури сприяли розвитку фітофторозу — найстрашнішого ворога помідорів. І в багатьох людей плоди згнили, тільки-но зав’язавшись на стеблах. Навіть ті, хто застосовував різноманітні засоби захисту рослин, не змогли врятувати свої томати.

 

Ізраїльтяни та молдавани «рулять»

Житель села Красне Олександр Гречаний, який уже кілька років поспіль займається городництвом, не приховує свого задоволення цьогорічним урожаєм помідорів. Чоловік посадив їх більше, аніж зазвичай. І має всі підстави думати, що вгадав із вибором культури.

Олександр розповідає: «Минулий рік був для мене невдалим: і врожай зібрав слабенький, і ціни на овочі не було. У цьому році я врахував помилки: купив класне насіння в перевірених постачальників та німецький ґрунт для розсади. І вирішив ризикнути та посадити побільше помідорів. Чув від багатьох колег, що вони розчарувалися в цій культурі. Ну й подумав, що вони площі під томатами зменшать і я зможу на цьому виграти».

Поки що прогноз Олександра справджується. Він задоволений і врожаєм, і цінами на томати. Зараз їх у нього купляють по 2-2,5 гривні за кілограм. І перекупників вистачає.

Олександр Гречаний у цьому році посадив кілька сортів томатів. Спочатку — перевірений досвідом «Солероссо» (це дуже рання «сливка», ідеальна для консервації). Цими томатами він торгує вже три тижні. Після «Солероссо» почала дозрівати продукція «Бобкату» — круглий помідор, посадити який Гречаний мріяв давно. Практично одночасно з голландськими гібридами почали дозрівати ізраїльські.

Сливку «Галілея» та круглий «Бенедикт» Сашко взяв на випробування. Ці помідори лише проходять апробацію до кліматичних умов України і, напевне, пройдуть. У всякому випадку, Гречаний не приховує свого захоплення ізраїльськими помідорами, особливо «Галілеєю». Величезні сливкоподібні плоди цього дива досягають 200 грамів. «У банку такі не влізуть, — сміється Олександр. — Але їх і вивели не для консервації, а для споживання у свіжому вигляді. Ну, напевне, можна їх і в бочці засолити». А плоди круглого «Бенедикта» виросли до 300 грамів. Хоча в опису гібрида зазначається вага в 200 грамів. Прекрасно зарекомендував себе і молдавський гібрид «Іванич». Рожеві помідори виростають помірно великими і надзвичайно смачними.

На грядці Гречаного одразу впадає в око той факт, що його томати не хворіють, не дивлячись на несприятливі погодні умови. Якщо у більшості людей на помідорних кущах — глибока осінь, то в Олександра — травень, рослини густо всіяні не лише плодами, а й новим цвітом. Секрет Гречаний пояснює просто: «Думаю, роль зіграли кілька факторів. По-перше, гарне насіння. Я купляв томати лише у великій професійній упаковці. По-друге, ґрунт, у якому росла розсада. Від перегною, піску та іншої самодіяльності я остаточно відмовився. Там — болячки, бур’яни і шкідники. А в фірмовому ґрунті — виключно поживні речовини».

Обробляв свої помідори Гречаний лише двічі. Для цього використовував контактний фунгіцид «Ширлан». Цей засіб захисту рослин у дрібній упаковці не продається. «Можливо, тому й діє», — підсумовує Гречаний.

 

Україна заповнена фальсифікатом

До речі, десятки городників у Кобеляцькому районі у цьому році скаржаться на низьку якість як насіння, так і засобів захисту рослин. Особливо потерпають ті, хто купляв подібні товари у дрібній розфасовці, призначеній для любителів.
Ось що розповідає наш городник Василь: «Ви вже писали про те, що жук не дох від ядів. Так це тільки частина проблеми. Таке враження, що всі здуріли і продають лише фальсифікат. Мене надурили з динею, ще когось — з кавунами, а про яди я й говорити не хочу. Якщо купляєш у фірмовому магазині у великій, літровій і більше упаковці, то ще якась гарантія є. А все, що на відро, якщо не відвертий фальсифікат — то щось розбадяжене».

Дійсно, у цьому році городники один поперед одного скаржаться на неякісне насіння і отрутохімікати. Цікаво, що у відповідні інстанції зі скаргами люди звертатись не поспішають. Кажуть: «А що це дасть? Урожаю мені не вернуть. Та й робити ніхто нічого не буде».


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
25 липня 2013, 12:33 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації