Вхід | Реєстрація

Фермери ховають пшеницю і мріють заробити на соняшнику

Фермери ховають пшеницю і мріють заробити на соняшнику

Попри гарний урожай пшениці, більшість аграріїв поки що не отримали очікуваного прибутку.

У Кобеляцькому районі, як і в більшості сусідніх, збір ранніх зернових культур уже завершено. У всякому випадку, про це масово рапортують чиновники всіх рівнів. На їх думку, перший етап цьогорічної «битви за врожай» аграрії таки виграли, адже врожай зібраний непоганий, пшениця досить високої якості — нібито все добре. Навіть Президент уже встиг привітати працівників агропромислового комплексу з закінчення жнив. Деякі чиновники, особливо з Дніпропетровщини, радіють цьому як діти. Воно й не дивно: знову цілий рік нічим корисним для суспільства не займався, а тут тебе ще й глава держави вітає.

Отже, чергова хвала рукам, що пахнуть хлібом, учергове проспівана. Та, як відомо, ми давно живемо в умовах ринкової економіки. У ній головним результатом роботи є не кількість зібраної пшениці чи соняшнику, а отриманий прибуток. І аграрії вже давно засівають лани не для того, щоб годувати країну, а більше для того, щоб заробити. Це якщо називати речі своїми іменами, а не захлинатись дешевим пафосом.

Отже, чи задоволені результатом жнив ті, хто той хліб вирощував? І чи пахнуть їх руки ще чимось, крім хліба і солярки? Кілька фермерів Кобеляцького району погодились поділитись своїми оцінками першого етапу жнив і прогнозами на осінь.

Сергій Петренко: «Я в цілому задоволений. Так, пшениця подешевшала, продавати її довелось по 1400 гривень, але ж і врожайність її втроє-вчетверо вища від минулорічної. Ярий ячмінь не вродив ні в кого. І ті, хто його сіяв, отримали лише збитки. На осінь налаштовуюсь оптимістично. Думаю, що вже з початку вересня почнемо збирати не лише соняшник, а й кукурудзу. Я посіяв її рано і сподіваюсь, що вона віддячить щедрим урожаєм. А ось картопля чомусь не дає очікуваної віддачі.

Микола Антонов: «Радіти нічому. Черговий уряд учергове нахабно бреше. По телевізору розповідають, що зерно в селян купують по 1920 гривень за тонну. Не знаю я тих селян, яким платять такі гроші. Може то китайським фермерам український уряд платить? А в нас за тонну продовольчої пшениці максимум платили 1680 гривень. А де ж поділись ще майже три сотні? Боюся, що селян учергове «кинуть» і восени. Ціни на соняшник і кукурудзу різко впадуть і фермери залишаться без прибутків. Адже давно не є секретом, що пшеницю і ячмінь аграрії сіють швидше за звичкою і для збереження сівозміни, а заробити вдається лише на пізніх культурах».

Фермер, який назвався Костянтином: «Вважаю, що ціна на пшеницю занижена. Що за 2 тисячі гривень за тонну, про які говорять чиновники? Дрібні виробники змушені продавати зерно за готівкові гроші по 1200-1300. Невеселі прогнози і для соняшника. Ще до його збору більше місяця, а ціна на цю культуру стрімко падає. У порівнянні з зимою соняшник подешевшав на тисячу. Думаю, восени за нього даватимуть не більше 2500 гривень за тонну.
Отже, на відміну від чиновників, виробники не надто захоплюються цьогорічним урожаєм. І якщо пшеницю вони ще зможуть «притримати» до того, як вона подорожчає, то з кукурудзою такий «фокус» навряд чи пройде. Адже вона має при збиранні таку вологість, що не підлягає зберіганню.

Між тим, представники фірм, котрі скупляють сільгосппродукцію, теж констатують різке падіння цін на всі без винятку культури. Рекорди здешевлення встановлюють передусім соняшник і ріпак. Обидві культури подешевшали на тисячу гривень. Ціна на кукурудзу в українських портах нині становлять 185 доларів США. За прогнозами посередників, вона збережеться й під час жнив. Це означає, що в Полтавській області, на умовах доставки до елеваторів, за тонну кукурудзи платитимуть 1200-1300 гривень.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
25 липня 2013, 15:26 | Кобеляки | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації