Вхід | Реєстрація

Із Вороної витягнуть 10 тисяч кубів мулу

Із Вороної витягнуть 10 тисяч кубів мулу

У Нових Санжарах розчистять річку Ворона на відстані у 1,5 кілометри. Після завершення робіт русло стане глибшим та ширшим, а на водоймі знову можна буде купатися та рибалити.

— Розчистити річку у межах Нових Санжар ми планували вже давно. У 2011-му році виготовили відповідний проект. Завдяки сприянню та підтримці губернатора, нам виділили 300 тисяч гривень державних коштів. Ще 100 тисяч відшукали у місцевому бюджеті. Додаткові 100 тисяч пообіцяла виділити «Полтавська газонафтова компанія», — розповідає селищний голова Нових Санжар Андрій Река. — Та навіть загальної суми у півмільйона на все не вистачить. Потрібні будуть додаткові кошти, щоб завершити роботу в наступному році. Тому на святі обжинок я знову поспілкувався з цього приводу з губернатором Олександром Удовіченком. Він обіцяв посприяти нам у завершенні розчистки.

Чистить Ворону Новосанжарське міжрайонне управління водного господарства. Разом із його керівником Юрієм Бовкуном ми їдемо на місце проведення робіт. Дорогою він розповідає всю передісторію.

— Як ви вже знаєте, селищна рада виготовила проект у 2011-му році. Він передбачає розчистку та поглиблення русла річки на відстані 1600 метрів. Загальна вартість робіт за проектом складає 797 тисяч гривень, — пояснює Юрій Олегович. — Ви розумієте, що за два роки фінансова ситуація змінилась, суттєво зросли ціни. Тим не менше, ми не побоялися взятися за цей проект. Цілком усвідомлюємо, що він не принесе нашій організації якогось прибутку. Але особисто мені як патріоту Нових Санжар ця робота приносить задоволення. Ми водночас і реалізуємо державну програму, і робимо добру справу для нашого селища.

Керівник водного господарства нагадує, що розчистка Вороної відбувається в рамках регіональної цільової програми розвитку водного господарства та екологічного оздоровлення басейну річки Дніпро, яка розрахована на період до 2021 року.

Роботи на Вороній розпочали ще у травні. Проте, через особливості рельєфу берегу річки (круті схили, велика кількість дерев та, відповідно, коріння) темпи розчищення були доволі невисокими. Додавалися і проблеми цілком прозаїчні.

— Моральне і матеріальне застаріння техніки. У нас є спеціалісти, які знають, що і як робити. Але техніка, якій по тридцять років, досить часто підводить, — сумно констатує Юрій Бовкун.

До того ж працівники управління змушені були уповільнити темпи робіт з огляду на велику кількість дерев, які росли понад Вороною. За технологією усі їх перед розчисткою потрібно випиляти на відстані десяти метрів від берега. Враховуючи прохання населення та місцевої влади, працівники водного господарства намагалися залишити максимальну кількість дерев, які не лише прикрашають річку, але й укріпляють її береги.

Роботи за проектом поділяються на три етапи. Перший — культуро-технічні роботи. Це якраз розчистка обох берегів річки від порослі та дерев, які можуть заважати роботам та наступному складуванню мулу. До того ж, у багатьох місцях Ворона була завалена сухими деревами, які також потрібно було прибрати.
Етап другий — власне розчистка русла. Ця робота виконується спеціальним екскаватором «Драглайн Е-304». З його допомогою дно Вороної поглиблюється на глибину від 1,8 до 2,5 м, а русло розширюється від 6 до 8 метрів.

— Ми приблизно підраховували. Усього під час розчистки на цій відстані з річки виймемо близько 10 тисяч кубів мулу! — приголомшує цифрою Юрій Олегович. І одразу ж уточнює, куди подінеться така маса ґрунту та піску: — Третій етап робіт — розрівнювання та планування берегів. У місцях, які колись новосанжарці використовували для купання та відпочинку, будуть облаштовані пляжі. Крім цього, працівники управління навіть виготовлять залізний місток, яким замінять нинішній дерев’яний.

Станом на початок цього тижня працівники управління вже розчистили русло Вороної на відстані близько 200 метрів. При цьому освоїли 80 тисяч гривень. Щоб прискорити роботи, у найближчий час планують долучити до «Драглайна» додаткову допоміжну днопоглиблювальну техніку. Працювати будуть до зими, точніше, до першого льоду.

Окрім розчищення та поглиблення дна працівники управління планують зробити на Вороній кілька так званих копанок. Це такі собі ставки на руслі річки. Найбільша з них буде розміром 38 на 25 метрів. Юрій Бовкун демонструє місце, де саме планують влаштувати одну з копанок. У цей час до нас підходить чоловік, який мешкає неподалік Вороної.

— Це правильно, що тут збираєтесь копанку робити! — киває головою він. — Тут найглибше місце раніше було — до шести метрів! Мене тут плавати вчили. А отам я колись під льод зимою пішов. Шайба під берег закотилася, ми поїхали її шукати, ну я і шубовснув з головою. Добре — витягли… А копанка має тут бути і далі — на повороті. Там екскаватору буде легше копати — пісок весь наносний.

Якщо не буде проблем із фінансуванням і не завадять інші непередбачувані фактори, розчистку Вороної на відстані у 1,5 кілометри планують закінчити у наступному році. І хоча до кінця робіт ще дуже далеко, результат уже можна побачити на власні очі.

— Ось тут, на повороті, річка була шириною метрів три і завглибшки від сили метр. Зараз, як бачите, ширина метрів сім і глибина до двох. Після розчистки вода стече, стане прозорою, і тут, як і раніше, можна буде купатися і ловити рибу, — переконаний Юрій Бовкун.


Автор: Володимир ПАРШЕВЛЮК, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
30 липня 2013, 11:32 | Нові Cанжари | Суспільство


1. ololo / 30 липня 2013, 11:48
ой, щось не віриться, що почистять(
2. Ясен / 30 липня 2013, 14:21
1. ololo пише:
«ой, щось не віриться, що почистять»
Так вже почали.Я ходив подивитись.Виходить цілком сносно.Але все ж думаю що чистити Ворону треба починаючи з Назаренок ,або хоча б від Лелюхівської бетонки.
3. Кент / 30 липня 2013, 23:43
интересно..вроде и хорошо и правильно только както это фальшиво или поздно.уже ворскла упала что ее чистить нужно.где вода в вороне возмется.но река очки набирает и не только..200 метров и сколько бабла в речке залежет..а скажет я вам обещал вот видете уже начали и так до следующих выборов дотянет.это перекроет мотобол шовкопляса.
4. 13579qetuo / 31 липня 2013, 14:07
Чудова справа,вкрай важлива .Наш мер молодець, мало кому під силу в такий тяжкий (в грошовому сенсі)час,організувати те,що не робилось в кращі часи. Але знаходиться один "КЕНТ",який не розуміє,що А.О.не потрібно розповідати про вик.обіцянок,його роботу видно і громаді,і опонентам . Тому громада довіряє та вибирає Реку.
5. Істина / 31 липня 2013, 16:19
3. Кент пише:
«интересно..вроде и хорошо и правильно только както это фальшиво или поздно.уже ворскла упала что ее чистить нужно.где вода в вороне возмется.но река очки набирает и не только..200 метров и сколько бабла в речке залежет..а скажет я вам обещал вот видете уже начали и так до следующих выборов дотянет.это перекроет мотобол шовкопляса»
Як деякі особи звикли все пов"язувати з майбутніми виборами.Чистять Река з Бовкуном Ворону,чудова справа.Так ні,в чомусь фальш,заробляння очків.Чи Шовкопляс відновлює мотобол ,знову хтось когось перекриє,знову політична дуель.
Кент,незнаю ти сленговий друг,марка цигарок,чи регіон в Великобританії,та це й неважливо.Важливо,що цілком позитивні речі сприймаються тобою як політичний піар,а це дурня,або фобія.Та, якщо ти такий політичний критик зроби щось конкретне для людей і напиши про це в форумі.А я зараз 100% прєднуюсь до
4. 13579qetuo пише:
«Чудова справа,вкрай важлива .Наш мер молодець, мало кому під силу в такий тяжкий (в грошовому сенсі)час,організувати те,що не робилось в кращі часи.»

6. Патріот / 31 липня 2013, 16:38
Ваш мер молодець, тому що вміє нічого не роблячи за чужими справами піаритьсь. Хто з обланого бюджету кошти виділяв? Які депутати з районного бюджету виділяли? Хто роботи виконує? Постає питання хто робить? А хто піариться? Класних піарщиків ваш мер закупив. "Наш мер молодець, мало кому під силу втакий тяжкий піар!!!"
7. Ясен / 31 липня 2013, 17:16
6. Патріот пише:
«6. Патріот / сьогодні, 16:38 Вставити цитатуВаш мер молодець, тому що вміє нічого не роблячи за чужими справами піаритьсь. Хто з обланого бюджету кошти виділяв? Які депутати з районного бюджету виділяли? Хто роботи виконує? Постає питання хто робить? А хто піариться? Класних піарщиків ваш мер закупив. "Наш мер молодець, мало кому під силу втакий тяжкий піар!!!"»
Ха-ха-ха,аж до сліз ха-ха.Так он воно що,це депутати районної ради чистять річку!Круто, руку підняли людям повернули частину зароблених цими ж людьми коштів,і все,вони герої.Що скажеш робота важка,хоча б пупи непорозв"язувались. Ще може пан Момот з своєю бравою командою приїхав і спитав "лаве на очищення річки треба?"Технічну роботу робить підрядчик,оті гроші вибив мабуть дійсно Река,та й ініціативу жителів підтримав саме мер,а не хтось аморфний з районної ,чи обласної ради.Ну а якщо це заслуга депутатів райради ,то чому річку не чистять від Назаренок?Патріоте,невже ти дійсно думаєш ,що кнопкодави,половина з яких не знають де та річка,заслуговують поваги за результати розчищення Ворони?Так вони зробили важливий рух руки вгору,за це спасибі.Але це все.І дійсно постає питання,хто робить?
8. Ясен / 31 липня 2013, 17:29
Доречі підрядчик,як очевидно з статті Новосанжарський УОС,керівник Бовкун Ю.О.Я інколи вигулюю собаку не далеко від Ворони ,на місці робіт бачив його,мера ,а от на думку патріота "заслужених"діячів не зустрічав.Патріоте,це теж піар,чи як?
9. місцевий / 31 липня 2013, 22:51
Не знаю піар то чи ні,але так повелось,що за яку Река справу не візьметься-усе доводить до логічного результату,до чого він доторкнувся-усе оживає.Мені здається це тому,що він відчуває громаду, а громада розуміє та довіряє своєму лідиру.
6. Патріот пише:
«Ваш мер молодець, тому що вміє нічого не роблячи за чужими справами піаритьсь. Хто з обланого бюджету кошти виділяв? Які депутати з районного бюджету виділяли? Хто роботи виконує? Постає питання хто робить? А хто піариться?»
Патріоте,я тобі точно скажу ,що найбільша заслуга в орг.розчищення р.Вороної належить А.Реці.Ні,він не з лопатою працює ,він прислухається до побажань громади і втілює їх в реалії.
10. Рикошет / 1 серпня 2013, 01:26
6. Патріот пише:
« Класних піарщиків ваш мер закупив. "Наш мер молодець, мало кому під силу втакий тяжкий піар!!!"»
Що це за хрюкання.Якщо закупив ,називай кого,неназиваєш не піднімай теми.А річку чистять ,це зашибісь.І немає значення хто.А взагалі ,тільки надірвана людина може говорити про піар за 2 роки до президентських виборів.Хтож піриться ,президент?Чи хтось із запланованих кандидатів?Яка мета такого піару?а може Река президентом бажає стати?Ну,ну цікаві випливають висновки.
11. Копійко В / 6 серпня 2013, 08:55
Хороша стаття,але чому автор не згадав про голову РДА -який усе це організував та знайшов гроші на проведення робіт.
12. 13579qetuo / 6 серпня 2013, 13:18
11. Копійко В пише:
«Хороша стаття,але чому автор не згадав про голову РДА -який усе це організував та знайшов гроші на проведення робіт.»
Ні ну такого нахабства я ще не чув.
13. Ясен / 8 серпня 2013, 19:08
11. Копійко В пише:
«вити цитатуХороша стаття,але чому автор не згадав про голову РДА -який усе це організував та знайшов гроші на проведення робіт.»
Через службове недбальство Шовкопляса держава втратила 116 тис. грн.Тому не треба ставити плюс там,де має бути мінус.
14. кокос / 8 серпня 2013, 22:16
13. Ясен пише:
«Через службове недбальство Шовкопляса держава втратила 116 тис. грн.Тому не треба ставити плюс там,де має бути мінус.»

Думаю,що тепер жаба цицьки шовкоплясу дасть,адже недбалити держ.коштами не дозволино нікому. Чи не так?
15. Гість / 9 серпня 2013, 10:19
За общак можуть спитати по повній. кріпись сергій, але не дмись.
16. Рикошет / 9 серпня 2013, 16:41
13. Ясен пише:
«Через службове недбальство Шовкопляса держава втратила 116 тис. грн.Тому не треба ставити плюс там,де має бути мінус.»
Нічого собі недбальство!Моя заробітна плата за 4 роки.Мабуть таки головне мати не розум,чи талант ,а під задом теплу табуретку.Та у нас в державі це звична ситуація,чиновники беруть хабарі і нічого,п"яні мєнти збивають пішоходів і нічого,бездарні лікарі заліковують людей і знову нічого.Потріпають вашому Шовкоплясу погони та й забулось.А грошики в кармані.
17. вболівальник / 10 серпня 2013, 20:05
не погана ідея р.Ворону привести до ладу (можливо не зовсім вчасна),але як-би було доречно їм, оті, украдені головним казнокрадом району (ШОВКОП... М),116 тис.грн. бюджетних,наших з вами грошей.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації