Вхід | Реєстрація

Депутати ділили гроші та дискутували про реформи

Минулого тижня відбулось спільне засідання кількох депутатських комісій Кобеляцької районної ради.

Головними питаннями повістки денної, безумовно, були ті, які пов’язані з розподілом районного бюджету. З інформацією перед присутніми виступив начальник фінансового відділу РДА Андрій Дацко. Він повідомив, що районний бюджет за перше півріччя поточного року наповнився аж на 114 відсотків. Тобто, грошей у районну казну надійшло більше, аніж було заплановано. Як і в попередні роки головними наповнювачами бюджету стали жителі Кобеляцького району. Адже основними в районі залишаються кошти, отримані за рахунок податку з доходів фізичних осіб. Більшість інших податкових надходжень традиційно забирають до держбюджету, а вже потім із Києва направляють в міста та райони. Та для того, щоб профінансувати всі потреби, власних надходжень (9 мільйонів 661 тисяча гривень) району не вистачає. Також 60 мільйонів у Кобеляцький район направляє держава у вигляді різноманітних субсидій та дотацій. Як повідомив Андрій Дацко, усіх отриманих грошей вистачає лише для фінансування так званих захищених статей: зарплата бюджетникам, оплата енергоносіїв та комунальних послуг. А от по незахищених статтях є 2 мільйони боргу. Потім депутати розподілили гроші, отримані за рахунок перевиконання бюджету. Як завжди, більшу частину коштів направили на фінансування освіти та охорони здоров’я. Дехто з присутніх висловив незадоволення тим, що на потреби онкохворих передбачено лише 12 тисяч гривень. Цих грошей не вистачить навіть на забезпечення всіх знеболюваними засобами. Тому полегшення мук хворих звично лягатиме на плечі їх родичів.

Під час засідання серед присутніх дещо несподівано виникла дискусія щодо ефективності реформ, котрі тривають в Україні. Тон задав головний лікар району Іван Супруненко, зізнавшись: (цитата) «Я розчарований ходом медичної реформи». Депутат Микола Жук відреагував реплікою: «Нарешті і ти прозрів».

На захист вітчизняних реформаторів став їх однопартієць, голова райради Юрій Тагадюк. Юрій Іванович зауважив, що будь-які реформи на дають миттєвого результату й інколи проходять досить болісно. На що в залі почали перешіптуватись: «Щось воно все болісніше стає».

Спеціаліст райради Анатолій Кучеренко розповів ще про одну реформу, яку планує здійснити нинішня українська влада. Мова йде про зміну адміністративно-територіального устрою держави та про реорганізацію місцевого самоврядування. Виявляється, в Україні вже кілька місяців жваво обговорюють цю реформу і навіть вносять пропозиції з місць. Зі слів Анатолія Кучеренка стало зрозуміло, що органи влади через 2-3 роки очікує «укрупнення». Простіше кажучи, більшість сільських рад будуть ліквідовані, різко зменшиться і кількість районів та областей. Тобто, роботу втратять десятки тисяч чиновників місцевого самоврядування. У свій час таку реформу проводила сусідня Польща. Вона відбувалась складно, але дала позитивний результат. Щоправда, промовець зауважив, що на даний захід Євросоюз і США виділили сусідній державі десятки мільярдів доларів і євро. Необхідно зауважити, що присутні так і не почули чи зміниться після реформи принцип бюджетоутворення. Адже в Європі гроші передусім залишаються на потреби громади, а в Україні зараз кошти акумулюють у Києві.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
2 серпня 2013, 17:39 | Кобеляки | Політика
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації