Вхід | Реєстрація

Перед покупкою іграшки понюхайте її…

Перед покупкою іграшки понюхайте її…

Адже іграшкову продукцію привозять із різних країн, зокрема, з Китаю, Польщі, Німеччини, Росії. І не завжди вона якісна.

 

А що конкретно відбувається на нашому, кобеляцькому, ринку іграшок?

Для цього потрібно було здійснити невелику мандрівку відповідними торговими місцями. У цілому вибір забавок для дітей різного віку є: брязкальця, гумові пищалки, кубики, машинки, ляльки, посуд, конструктори, набори для гри в піску, мозаїки, настільні ігри… Продавчині повідали про те, що, як не крути, а китайських забавок, звичайно, більше. Приміром, велика гарна лялька українського виробництва коштує дорого, а іграшок на радіокеруванні взагалі в нас не роблять. Порадувала і наявність сертифікатів якості. Щоправда, не на всі товари, адже, як сказали в одному з магазинів, що є ліцензовані фірми, а є — «ширпотреб».

Не будемо описувати всі марки продукції, для наочності можна зазначити лише кілька. Наприклад, у магазинах знайшлися пластикові конструктори, легкові та вантажні автомобілі одеської фірми «Оріон», також набори для гри в піску чи дитячі кухні підприємства «Інтелком». Щодо м’яких іграшок, то найбільше користуються попитом вироби харківської «Мальви» та івано-франківського «Левеня». Серед китайських товарів часто фігурували на полицях та в документах назви «Sun Toys» (плюшеві ведмедики та інші тваринки) та «Metr-plus» (різноманітний асортимент), а ще таїландська компанія «Trusty collection» зі своїми м’якими котиками та собачками. Та не подумайте, це не реклама, це ті фірми, що найбільше запам’яталися своєю ціною і якістю! Приміром, невелике кошеня «Trusty» (яке, у принципі, приємне на дотик, повністю зшите і безпечне для дитини) коштує 115 гривень.
Що стосується іграшкової продукції «ширпотребу», то, як було помічено, це різні види ляльок (типу Барбі), набори тварин (дракони, домашня ферма тощо), дитячі брязкальця, гумові іграшки.

Можна зробити підсумок у відсотковому відношенні, виходячи з того, що ми побачили і що розповіли нам реалізатори: продукція українського виробника становить 30%, китайські іграшки займають близько 67%, а решта, 3 %, — виробництво інших країн. Отже, вибір є і серед видів товару, і серед країн-виробників, хоч і не зовсім рівноцінний.

Та все одно, більша частина іграшкової продукції — Китай. Не буде відкриттям, згадавши, що китайські іграшки мають дурну славу. Безумовно, нікого не здивує і розповідь про їх «користь». Через незнання складових іграшкової продукції китайського виробництва «напічкування» хімікатами починається з перших місяців буття немовляти. При виготовленні гумових іграшок активно використовують полівінхлорид, який викликає утворення злоякісних пухлин, лейкемію. Усі ми чули про формальдегід — газ, що використовується для смол, фарб. Він має негативну дію на генетичний матеріал та репродуктивні органи. Також для виготовлення іграшок використовують фенол — ароматичний вуглевод, який надає форми пластмасі, а ще сприяє збільшенню печінки та порушенню функцій нервової системи. Проте ні про яке перевищення дозволеного рівня шкідливих речових і мови бути не може! Хіба в 40 разів більше норми — це перевищення?

Звичайно, варто погодитися як із китайською, так із українською владою: не треба сильно напружуватися при перевірці стандартів якості товарів. Це все — зайвий клопіт та кошти. Тим більше, що значна частина дитячих забавок виховує таку важливу рису для нашого суспільства як агресію. Без уміння стріляти з пістолета, лука складно воювати в дорослому житті. Світ потребує справжніх воїнів. І дарма, що в процесі гри можна поранитися. Загартовується дух і тіло. До речі, ледь не забули відзначити оригінальність цього «елітного» виробництва. Те, що в одній іграшці втілюються риси білочки, кота, собачки, це — квіточки. А от коли у нібито мишки — хвіст ящірки, то яке уявлення про навколишній світ складається в дитини? Нестандартне. Та все ж, це лише суб’єктивна думка щодо неякісних китайських іграшок, яка певною мірою скидається на антипропаганду.

 

На базарі — Китай, а в інтернеті — Німеччина

Бабуся малого Антона Надія рада б придбати вітчизняні машинки, але вони не цікаві, занадто прості. Жінка не радить купувати суцільно запакованих товарів: ніяк почути їхній запах та нормально роздивитися. Доводилося і викидати машинки, через їхню погану якість. Траплялися страшні іграшки, які потім ховали від дитини.

Молода мама Ліля для своєї донечки прагне найкращого. Проте виробник її не завжди цікавить. Просто був уже негативний досвід, коли доця викусила кнопки з іграшкового мобільного телефону. І тепер дівчина більше довіряє своїм рукам, очам та нюху: чи немає нічого гострого, чи не відпадуть якісь дрібні частинки, чи не смердить. А мама Юлія виявилася прискіпливою до країни-постачальника. Не завжди віддає перевагу Україні, їй ще подобається Польща, Німеччина (користується послугами інтернет-магазинів).

Ми також хотіли взяти коментар у працівників відділу із захисту прав споживачів. Поцікавитися, чи були негативні відгуки з приводу неякісних іграшок. Та відділ реорганізовують, що з ним буде далі — читайте в наступних номерах газети.

Звичайно, ми в праві наголошувати на тому, що Китай Китаєві не рівня, як і Україна Україні. Приміром, виробники Піднебесної виготовляють і якісну продукцію, зокрема, дитячі іграшки. Так, багато що залежить від того, легальна чи нелегальна китайська фірма, що саме бажає замовник. Адже, коли якийсь приватний підприємець хоче виграти і в кількісному, і в фінансовому плані, то ніхто йому не робитиме товарів із дорогих матеріалів. Людина, яка зацікавлена в отриманні якісного товару, може замовити контроль якості продукції у легальних китайських компаніях, які й мають підтвердити встановлений стандарт. Звісно, це окремо оплачується. Та й Держспоживчстандарт України з 2011 року виключив іграшки для дітей із переліку, що підлягає обов’язковій сертифікації. Натомість стало обов’язковим застосування Технічного регламенту безпеки іграшок. Що робити покупцям? Як не помилитися у виборі іграшки? Тому що написи «Зроблено в Україні» (Німеччині чи іншій державі світу) не завжди відповідає дійсності. Хоча, говорячи про виробничі потужності різних країн, ні для кого не буде секретом, що багато таких фабрик розміщено саме в Китаї, де є велика кількість дешевих людських ресурсів.

 

Кілька практичних порад, як вибрати нормальну іграшку

По-перше, усе-таки потрібно звертати увагу на фірму, неважливо, чи вона українська, чи китайська, чи німецька, чи американська і т. д., головне, щоб користувалася попитом, мала хорошу репутацію серед покупців. Також обов’язково потрібно перевірити, з чого складається той чи інший товар. У ідеалі, ви маєте повне право попросити сертифікат на продукцію. Обов’язково звертайте увагу, на який вік призначена іграшка, чи відповідає вона своєму призначенню. Звичайно, при оцінюванні якості товару самостійно вам не обійтися без органолептичного методу (вивчення споживчих властивостей певної продукції за допомогою органів чуття людини): треба понюхати іграшку, гарно її роздивитися, щоб вона не була травмонебезпечною, якщо потрібно — лизнути, чи не буде гіркоти в роті, чи не станеться чогось із фарбою, чи немає занадто дрібних деталей, які можуть відпасти тощо. Є ще один критерій — ціна. Та часто занадто висока ціна не відповідає такій же якості продукту, тому завжди перевіряйте товар. Не забувайте, що діти — наше майбутнє і вони повинні бути здоровими.


Автор: Анна Петренко


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
5 серпня 2013, 10:31 | Кобеляки | Спорт і здоров'я
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації