Вхід | Реєстрація

Сесія «без обговорення»

Сесія «без обговорення»

У п’ятницю відбулась чергова сесія Кобеляцької районної ради.

На 23 сесію Кобеляцької районної ради шостого скликання прибули 41 із 56 депутатів. О 10:00 Юрій Тагадюк пропонує розпочати сесійне засідання. Депутати піднімаються зі своїх місць у очікуванні, що зараз має зазвучати Гімн України. Та через технічні неполадки він одразу не вмикається і народні обранці декілька хвилин стоять у тиші. Хтось пропонує самостійно заспівати, дехто цю ідею підтримує. Та через деякий час Гімн, усе-таки, зазвучав. І депутати, заслухавши його, знову займають свої місця і приступають до роботи.

Цього дня на розгляд сесії винесли дванадцять питань, включаючи «різне». Та з них обговорили лише три, а решту — «залишили без обговорення».

Перше питання в порядку денному: про затвердження звіту виконання районного бюджету за перше півріччя поточного року. До трибуни підходить Андрій Дацко. Та одразу ж із зали звучать пропозиції не заслуховувати звіт. Мовляв, це питання раніше вже обговорювалось на постійних комісіях районної ради.

— Хто заслуховував: шість чоловік, чи п’ятдесят шість? — обурився один із депутатів.

— Та чого ви? Давайте все без обговорення! — прокоментували йому у відповідь.

Юрій Тагадюк виносить на голосування дві пропозиції: залишити це питання без обговорення чи заслухати його тезисно. Народні обранці голосують, аби не обговорювати це питання. Хоча обурення декількох депутатів цілком зрозуміле: адже кореспондент «ЕХО» був на засіданнях постійних комісій районної ради і розповідав, що часто розгляд питань займав не більше п’яти хвилин, а деякі, узагалі, як і під час сесії, залишали без обговорення.

Наступне питання: про внесення змін до показників районного бюджету. На нього знову доповідає Андрій Дацко.
— А тут нехай говорить! — зазначають депутати. І Андрій Іванович звітується перед народними обранцями.
Заслухавши доповідь, Микола Жук піднімає питання фінансової допомоги дітям війни.

— У районі сім тисяч дітей війни. І всі вони, без винятку, заслуговують на фінансову допомогу від держави. Буває, отаких знакових для держави людей немає за які кошти поховати. Тому потрібно на розгляд наступної сесії винести це питання. Можливо, нам вдасться виділити якісь гроші з перевиконання, — каже Жук.

Голова районної ради підтримує цю пропозицію.

— Усі сільські ради повинні взяти це питання під особистий контроль, аби кожну людину ховали, як треба, — зазначає Юрій Іванович.

Далі на трибуну запрошують начальника відділення ДАІ Кобеляцького РВ УМВС України в Полтавській області Олега Олефірова, аби він розповів про районну Програму розвитку дорожнього руху та його безпеки в районі. Депутати пропонують озвучити лише мету цієї програми та її фінансову сторону. Олег Іванович розповідає, що метою програми є покращення забезпечення безпеки дорожнього руху на автомобільних дорогах, вулицях і залізничних переїздах шляхом здійснення комплексу взаємопов’язаних заходів. Що стосується фінансування заходів Програми, то передбачається здійснювати їх за рахунок коштів районного бюджету та інших джерел, незаборонених законодавством. Витрати, пов’язані з будівництвом, реконструкцією, ремонтом і утриманням автомобільних доріг, здійснюватимуться не за рахунок коштів районного бюджету. За словами Олега Олефірова, унаслідок реалізації Програми очікується ліквідація причин виникнення місць концентрації дорожньо-транспортних пригод на дорогах та зменшення кількості осіб, загиблих у автопригодах.

Депутат райради Микола Антонов цікавиться, як відбувається співпраця Державтоінспекції із міськими та селищними радами.

— Часто, проїжджаючи по району, я помічаю, що більшість дорожніх знаків не видно через зарослі узбіччя. У одному селі я побачив відірваний знак і самостійно його причепив на місце. Хто повинен за це нести відповідальність? — цікавиться Антонов.

Олег Олефіров відповідає, що сьогодні вже готуються приписи та вимоги на усунення озвучених проблем.

— За невиконання приписів будемо притягувати до адміністративної відповідальності. А відповідатиме той, на чиєму балансі дорога, — додає Олефіров.

Зрештою, депутати голосують за прийняття Програми.

— Олег Іванович, депутати вашу Програму підтримали. Тепер і ви підтримуйте депутатів районної ради, — каже з посмішкою Анатолій Таранушич.

Цю пропозицію народні обранці зустрічають аплодисментами.

Останнє питання, яке також прозвучало тезисно, був звіт головного районного лікаря про фінансово-господарську діяльність Кобеляцької ЦРЛ за рік.

Іван Супруненко у своєму виступі зазначає, що сьогодні в лікарні існує кадровий голод. Мовляв, сорок відсотків лікарів — пенсіонери.

— І якщо всі разом підуть на пенсію, то лікарню можна закривати, — каже головний лікар.

Він нагадує про те, що терапевтичне відділення потребує капітального ремонту. Також лікарні необхідне нове обладнання, тому що заклад працює на устаткуванні, яке залишилось йому у спадок ще від радянських часів. Супруненко звертається до депутатів, мовляв, тільки-но в районному бюджеті з’являться кошти, потрібно спрямувати їх, у першу чергу, на лікарню.

— Усі ми знаємо, що ситуація в медицині сьогодні складна, — каже Володимир Білоусько. — А ви говорите про ремонт відділення. На мою думку, у першу чергу, потрібно думати про забезпечення хворих ліками. І кошти направити не на ремонт, а на медикаменти. Адже хворому краще, якщо його буде чим лікувати, а не коли він лежатиме у відремонтованій палаті. Головне, аби чисто було, — каже депутат.

Цю ідею підтримує і Микола Антонов.

— Наша лікарня сьогодні не в катастрофічному стані. І, кажуть, що вона одна з найкращих у області. Тому кошти, якщо вони будуть, краще направити на поліпшення якості медичного обслуговування, — зазначає він.

Зрештою, Юрій Тагадюк пропонує створити робочу комісію з вивчення цього питання. Насамкінець, обговоривши декілька земельних питань, сесійне засідання завершується.


Автор: Дарія СТАРОСТІНА, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
3 серпня 2013, 09:54 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації