Вхід | Реєстрація

Полювати можна скрізь, але за різну плату

Полювати можна скрізь, але за різну плату

У зв’язку зі створенням кількох нових мисливських господарств, у любителів полювання виникли несподівані проблеми.

10 серпня в Україні відкривається сезон полювання на пернату дичину. Цього моменту нетерпляче чекали сотні тисяч, а можливо, й мільйони українців. 10 серпня вони візьмуть у руки рушниці, зберуть традиційні мисливські «тормозки», сядуть в автомобілі і вирушать до водойм, у ліси та на луки. Закінчиться сезон полювання на пернатих — розпочнеться інший: на зайця, пушних та копитних тварин. І так аж до весняної заборони.

У жителів Кобеляцького району в поточному мисливському сезоні виникли несподівані для більшості з них проблеми. Справа в тому, що за останній час різко збільшилась кількість мисливсько-рибальських товариств. Це раніше всі знали, що полюванням у районі завідує Валентин Панічевський, а практично всі угіддя належать районному підрозділу Українського товариства мисливців та рибалок. Та з кожним роком почали з’являтися все нові й нові бажаючі господарювати в мисливських угіддях самостійно. Якщо товариства «Динамо» і «Тахтаївське» на слуху вже досить давно, то такі назви як «Ремез», «Філін», «Артеміда», «Василівське», «Мир» ще не надто відомі всьому мисливському загалу. Саме тому в жителів Кобеляцького району та гостей із інших регіонів почали виникати різні запитання. Люди просто не знають меж старих і новостворених господарств, не знають їх керівників, умов полювання та розцінок на сезонні й разові карточки. Деякі кобелячани взагалі стверджують, що далеко не в усіх новостворених господарствах є відповідні дозволи на початок діяльності. Зважаючи на численні прохання кобелячан, редакція «ЕХО» взялася заповнити існуючий інформаційний вакуум і повідомити назви існуючих в Кобеляцькому районі господарств, прізвища керівників, загальну площу угідь, їх специфіку, тобто скільки там лісів, водойм, боліт і луків, видів дичини та розміри плати за право полювання.

Можна стати членом і УТМР, і «Артеміди»

Потрібно зазначити, що за кілька тижнів до початку полювання керівники мисливських товариств зустрілись між собою. Вони домовились, що пускатимуть у свої угіддя членів інших товариств та приїжджих мисливців. Щоправда, для різних категорій любителів полювати буде різною і оплата. Крім того, потрібно зазначити, що згідно з українським законодавством, громадяни можуть бути членами одразу кількох мисливсько-рибальських товариств. Адже вони є громадськими організаціями і закон не обмежує людей у їх уподобаннях. Щоправда, скрізь доведеться платити членські внески. Тому подібну багатовекторність можуть собі дозволити лише заможні українці.

Валентин Панічевський: «У нас є всі дозволи. За інших — не знаю»

Перший візит ми здійснили в офіс найбільшого в районі мисливсько-рибальського товариства, яке входить у всеукраїнську систему УТМР.

У вівторок 6 серпня біля будівлі УТМР, що знаходиться на розі вулиць Жовтневої і Дніпропетровської, було людно. До дверей кабінету, де проводилась сплата членських внесків, навіть невеличка черга вишикувалась. Кілька чоловік очікували прийому в керівника господарства Валентина Панічевського. Та він одразу прийняв представника преси. Валентин Панічевський наголосив: «У нас є всі необхідні дозволи. За інших — не знаю. Дивіться, ось рішення обласних депутатів, ось договір із лісгоспом. Є ще цілий ряд документів».

УТМР господарює на землях, які входять до складу Кунівської, Білицької, Жуківської, Чорбівської, Червоноквітівської, Комендантівської, Канавської, Золотарівської, Кіровської, Підгорянської, Бутенківської, Шенгурівської сільських рад. У Бродщинській сільраді угіддя УТМР межують із іншим господарством. Межа проходить між селами Бродщина і Леваневське. Відомству Валетина Панічевського відведені землі ближче до головного села сільради. Загальна площа — 45275 гектарів. Із них під землями сільськогосподарського призначення — 31438, 61, під луками — 5466,36, під болотами — 1459, 52, під балками — 488,32, чагарники — 129, 69, водойми — 208,5. Через те, що більшість боліт та ставків за останні кілька років висохли, полювання на пернату дичину можливе, у основному, поблизу Куст-Кущів, Біликів, Бутенок, Свердловського та Комендантівки. Із птиці в угіддях живуть лиски, герлиці, крижні, голуби, курочки, перепели, вальдшнепи.

Тваринний світ представляють козулі, кабани, лосі, зайці, єнотовидні собаки, лисиці. Є й олені, але їх дуже мало. Членські внески в УТМР — 150 гривень. Сезонна карточка коштує — 200, разова — 60. Для членів інших товариств ці ж карточки коштують 220 і 60 гривень.

Олег Сєров: «Філін» існує з 2007 року

Інше досить потужне і відоме мисливське господарство має назву Філін», керує ним Олег Володимирович Сєров. Із ним ми зв’язались по телефону.

Олег Володимирович люб’язно погодився відповісти на запитання. Він попрохав відзначити, що «Філін» не є новачком у сфері мисливства і рибальства. Зокрема сказав: «Повна назва нашої організації — ТОВ «Спеціалізоване мисливсько-рибальське підприємство «Філін». Ми існуємо з 2007 року. Протягом цієї п’ятирічки діяли на умовах співпраці з такими господарствами як «Динамо» і «Тахтаївське». У 2013‑му році вирушили у вільне плавання. Та це не означає, що «Філін» відмовляється від співпраці з колегами».

Отже, ТОВ «Спеціалізоване мисливсько-рибальське підприємство «Філін». Загальна площа угідь — 27515,5 гектара. Із них майже половина, 13,5 тисяч гектарів, — це водойми, у тому числі і болота. Лісових угідь у «Філіна» майже немає. Інша половина угідь — луки і землі сільськогосподарського призначення. «Філін» працює на території Радянської, Орлицької, Дашківської сільських рад. У Світлогірській сільраді товариство використовує лише частину її території, межуючи з «Тахтаївським», «Динамо» і «Василівським».

Із пернатої дичини в угіддях «Філіна» можна вполювати гусей, качок, лисок, голубів, перепелів, куликів. Із звірів водяться зайці, лисиці, вовки, єнотовидні собаки, козулі і дикі свині.

Для всіх мисливців України вартість сезонної картки становить 300 гривень, разової — 70. Члени товариства за ці ж дозволи платять 200 і 50. Зараз у «Філіні» зареєструвались більше 100 мисливців. І процес реєстрації продовжується. Члени товариства сплачують внески у розмірі 100 гривень. Ще 100 гривень вартує трудоучасть. Олег Сєров попросив відзначити, що для жителів вищеназваних сільрад, які є членами первинних мисливських товариств, передбачена 50‑відсоткова знижка на послуги. Від трудоучасті вони звільнені.

Про інші мисливсько-рибальські господарства, що діють на території Кобеляцького району, ми розкажемо в наступному номері газети.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
9 серпня 2013, 12:06 | Кобеляки | Суспільство
1. перехожий / 10 серпня 2013, 00:36
Шановний автору, УТМР знаходиться на розі вулиць 1Травня та Дніпропетровської, а вулиця Жовтнева починається із "п'ятивуглів".
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації