Вхід | Реєстрація

На Федорівці спиляли тополі, верби та один дуб

На Федорівці спиляли тополі, верби та один дуб

Біличани жваво цікавляться вирубкою дерев, яка відбувається на околиці селища.

Днями, розповідаючи про ситуацію на берегах Ворскли в межах Біликів, селищний голова Ольга Киричко запропонувала: «Зустріньтеся з нашим головним лісничим Йосипом Хомою. Біличани засипають мене питаннями про вирубку лісу в мікрорайоні Федорівка. Я то ситуацію знаю, оскільки буваю там через день. Та не завадило б якби свій коментар дав фахівець, людина, відповідальна за стан лісового господарства в Кобеляцькому районі».

Йосип Хома, керівник кобеляцького підрозділу Державного підприємства «Кременчуцьке лісове господарство», погодився прокоментувати ситуація на Федорівці. Ось, що він розповів. «Для початку покажу вам лісорубний квиток за номером 271000, виданий 1 липня 2013‑го року. Згідно з ним, наші працівники проводять санітарну рубку лісу на 102 кварталі, 6 відділі, що якраз на Федорівці. Площа насадження 1,2 гектара. На цій території ростуть чорні тополі і верби. Є один дуб. Розкішним його не назвеш, адже деревину елементарно заглушили зарослі тополі. Тепер поясню, чому проводиться вирубка. Деревам тополі чорної, яка росла на цій ділянці, 72 роки. Критичний вік цієї рослини становить 40 років. Тобто, спиляти ці тополі мали вже дуже давно. У минулому році вони були обстежені фахівцями з Харкова. Дерева хворі, старі і аварійні. Зараз ми їх спиляли. Садити щось нове, конкретніше — берези, будемо виключно по периметру. Усередині саджанці просто заглушають молоді топольки, які за два роки досягнуть двох метрів заввишки. Закінчивши рубку на Федорівці, ми продовжимо її на іншому березі Ворскли, ближче до Ісаївки. Там площа становить 4,7 гектара».

Йосип Хома розповів, що в 60‑х роках розсадник Кобеляцького лісництва спеціалізувався виключно на вирощуванні гібридів тополі чорної. «Тоді садили дерева, які дуже швидко ростуть. На їх цінність, як ділової деревини, ніхто особливої уваги не звертав. Зараз тополі вирубують по всій Україні, адже вони старі і ніякої цінності не мають», — пояснив Йосип Антонович. Також він проінформував, що у 2013‑ому році планові вирубки проводились на території Чорбівської, Красненської та Кіровської сільрад. Але там роботи вже завершені.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
20 серпня 2013, 10:39 | Кобеляки | Суспільство
1. випадковий читач / 20 серпня 2013, 11:26
Оце "хвахівець". Як це немає цінності, а знає він, що саме ці дерева найбільше продукують кисню?
2. Невипадковий читач / 20 серпня 2013, 17:51
Коли ви виростили капустину ,вона достигла й ви її зрізали.Бо то сільгосппродукт.Дерево теж має свою стиглість і є сільгосппродуктом,але перестигнувши ще й загроза для людини.Тож кисень киснем,але без фанатизму.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації