Вхід | Реєстрація

У Кобеляках виїзні весілля не влаштовують

У районному відділі ДРАЦС підбили підсумки першого півріччя цього року.

За словами начальника Кобеляцького відділу ДРАЦС Ірини Бутко, на сьогоднішній день смертність серед жителів району значно перевищує народжуваність. Минулого року за шість місяців померли 488 людей, а цього року — 474. До речі, із усієї кількості померлих — значно більше жінок.

— Здавалося б, завжди вважалось, що чоловіки живуть менше за жінок. Та, як виявляється, навпаки, — каже Ірина Андріївна.

Щодо народжуваності, то вона в районі також зменшилася. За перше півріччя минулого року народилося 205 малят. Дівчаток — 97, а хлопчиків — 108. Цього року на світ з’явилося більше дівчаток — 106, а хлоп’ят — 81. На жаль, зросла і кількість жінок, яким присвоєно статус матерів‑одиначок. Цього року їх зареєстровано 35, а минулого — 19.

Софія та Анастасія — найпоширеніші імена серед дівчаток


Цього року, як і минулого, найпоширенішими іменами, які дають батьки при народженні своїм донечкам, є Анастасія, Софія, Марія, Вікторія та Анна. Серед незвичних та рідковживаних Ірина Бутко назвала: Заріна, Зеата, Марта, Евеліна, Аріна, Ельміра, Емма, Кароліна та Каміла.

Серед хлопчиків найпоширенішими в 2012 році були Артем, Дмитро, Денис та Іван. Цього року лідирують імена Олександр та Максим. Що стосується незвичних та рідковживаних імен, то тут батьки хлопчиків більш оригінальні. Минулого та цього року на світ з’явилися Роберт, Гліб, Марк, Платон, Даніель та Орхан.

Відомо, що від того, яке ім’я батьки дадуть своєму малюкові, залежить його доля. Тому пропонуємо тлумачення найбільш поширених імен хлопчиків та дівчаток, які народилися в нашому районі.

Анастасія — жіноча форма чоловічого імені «Анастас», яке означає «повернення до життя».

Софія — «мудрість», має давньогрецьке походження.

Марія — походить із давньоєврейської. Існує кілька значень імені — гірка, улюблена, уперта.

Вікторія — ім’я в перекладі з латинської означає «перемога».

Анна — походить із давньоєврейської, означає «благодать».

Артем — у перекладі з давньогрецької означає «непошкоджений», «бездоганне здоров’я».

Дмитро — походження цього імені пов’язане з ім’ям Деметри — богині землі та родючості.

Денис — походить від давньогрецького імені Діонісіос. У міфології Древньої Греції Діоніс — бог природи й вина.

Іван — давньоєврейського походження, має стародавню форму Іоанн, що означає «Яхве (Бог) змилувався, помилував».

Олександр — ім’я походить від грецьких слів «алекс» — захисник і «андрос» — чоловік.

Максим — походить від латинського слова «Максимус», що означає «найбільший».


Розлучатися стали менше


За словами Ірини Андріївни, протягом шести місяців за рішенням суду розірвано 45 шлюбів. Працівниками відділу ДРАЦС складено 12 актових записів про розірвання шлюбу. Минулого року ця цифра становила 56 і 14 відповідно. Нагадаємо, зараз розірвання шлюбу відбувається лише в судовому порядку. Ця процедура значно скоротилась із 2010 року. Відтоді рішення суду — це єдиний документ, який засвідчує сімейний стан. Та декому працівники відділу реєстрації актів цивільного стану все ж видають свідоцтва. Зокрема тим людям, у кого рішення суду винесено до 2010 року або ж пара розлучається за взаємною згодою сторін.

Що стосується одружень, у минулий високосний рік на весільний рушничок стали 72 пари, а цього року — 74.

— Загалом, найчастіше укладають шлюби в період із липня до жовтня. Зазвичай, кожної суботи ми одружуємо по чотири пари. Ось на 31 серпня, для прикладу, подали заяви вже п’ять пар молодят, — каже Ірина Бутко.

Також ми поцікавились, чи бажають молодята відійти від стандартів та влаштувати якесь незвичне весілля. Та Ірина Андріївна відповіла, що в основному весільна церемонія відбувається традиційно.

— Нещодавно одна пара прохала влаштувати їм виїзну церемонію. Та ми їм відмовили, — каже Ірина Бутко. — Адже згідно з законодавством, офіційну церемонію одруження можна проводити виключно в органах юстиції. Хоча колеги з Царичанки мені розповідали, що в Дніпропетровській області існує така практика. І до речі, одна пара з нашого району скористалася такою можливістю та одружилася в Царичанці.


Автор: Дарія СТАРОСТІНА, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
21 серпня 2013, 10:56 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації