Вхід | Реєстрація

«Я лисий і беззубий, мені нічого боятися!»

«Я лисий і беззубий, мені нічого боятися!»

У Малій Перещепині практично кожна сесія сільської ради перетворюється на реаліті-шоу. А все через місцевого депутата Віталія Свистуна. Він знімає виступи своїх колег на цифровий фотоапарат, погрожує викласти отримане відео в Інтернет та затягати усіх по судах.

28-го серпня сільський голова Віталій Мазан здійснює вже третю спробу провести у сільській раді сесію. Дві попередні спроби були невдалими. Як тільки починалося засідання, депутат Віталій Свистун вмикав цифровий фотоапарат і починав зйомку сесії. Його колеги лякалися перспективи потрапити на відео і відмовлялися працювати у таких умовах, тому і 14-го, і 21-го сесію так і не провели. 28-го відбулася третя серія протистояння «Віталій Свистун vs депутати», свідком якої став і журналіст «ЕХО».

О 15:00 Віталій Мазан відкриває сесію і повідомляє, що на неї з’явилися 13 депутатів із 18 обраних. Отже, належний кворум є. Проте депутати не поспішають перейти до розгляду питань порядку денного. Адже щойно починається засідання, Віталій Свистун витягує із чохла і вмикає цифровий фотоапарат, який ставить на стіл та скеровує на своїх колег.

— Прохаємо внести у порядок денний питання про заборону відео- та аудіофіксації! І розглянути його першим! — пропонує одна із депутатів.

— На якій підставі? — спокійно цікавиться Віталій Свистун.

Віталій Мазан прохає голосувати за цю пропозицію. 10 із 13 депутатів голосують «за». Питання про заборону відеозйомки розглядають першим. У обговоренні депутати пояснюють, чому так протестують проти зйомки.

— Я проти, щоб мене знімали! Сьогодні Віталій Іванович тут все це фіксує, а завтра воно буде в Інтернеті! — заявляє одна з депутатів.

Віталій Мазан пропонує депутатам проголосувати за те, щоб заборонити їх колезі Свистуну проводити відеозйомку. «За» голосують 10 депутатів.

— Вимкніть, ви заважаєте проведенню сесії! — звертається до Свистуна сільський голова. — Щойно депутати проголосували, отже ви порушуєте рішення сесії.

— Не маєте права мені заборонити! — відповідає Віталій Свистун. — Можете мене в наручниках виводити, не буду я цього рішення виконувати!

— А ми не будемо проводити сесію! — запалюються жінки-депутати, які підтримують сільського голову.

— Ви попадете в Інтернет! — обіцяє Віталій Свистун. І поправляє фотоапарат на столі перед собою. — Ви покриваєте незаконні рішення. Для чого я це роблю? Мені хочеться, щоб іще ви поїздили по судах!

— Я телефоную до міліції, — пояснює Віталій Мазан. І дзвонить спочатку на мобільний до начальника райвідділу Сергія Махна, а потім до чергової частини.

— А я — до УВД! — в тон йому додає Віталій Свистун і теж кудись дзвонить.

Віталій Мазан телефоном пояснює правоохоронцям, що депутат Свистун заважає проведенню сесії. Ті обіцяють прислати опергрупу. Віталій Свистун тим часом гортає товстенький записник. І цікавиться у колег:

— Мені дзвонить на Київ?

Депутатів таке зухвальство виводить із себе. І вони намагаються змусити Свистуна припинити відеозапис.

— Поверніть і себе знімайте! — говорить одна із жінок і пробує розвернути камеру.

— Не чіпай руками. Це моя власність! — нагадує Віталій Свистун. І додає іронічно. — Я лисий і беззубий, мені нічого боятися!

Так минає хвилин десять. Сільський голова і депутати чекають на приїзд правоохоронців. Віталій Свистун не ховає камеру і продовжує незворушно стежити за розвитком подій. Тим часом сільський голова робить спробу залагодити конфлікт і відновити роботу сесії.

— Ми не проти, щоб була офіційна відеозйомка, але проводити її має не якийсь один депутат, а окрема людина, яку ми самі оберемо, — пропонує Віталій Мазан. — Давайте приймемо рішення, купимо відповідне обладнання і будемо записувати сесії.

Віталій Свистун пропозицію вислуховує, але від зйомки не відовляється.

— Я дзвонив Левицькому (авт. — голові районної ради), дзвонив Дубовичу (авт. — помічнику прокурора) — ніхто мені не сказав, що я не маю права знімати! — стоїть на своєму бунтівний депутат.

Знову починається суперечка. Її перериває дільничний інспектор Владислав Мих, який заходить до сесійної зали. Він вислуховує обидві сторони конфлікту і безпорадно розводить руками.

— Я не можу забрати у нього фотоапарат чи заборонити йому знімати! — пояснює правоохоронець.
За кілька хвилин сільський голова озвучує пропозицію.

— Сесію переносимо на четвер. Запрошуємо сюди голову райдержадміністрації, голову районної ради і проводимо засідання з ними.

Депутати пропозицію підтримують. Утім, Віталія Свистуна можливий приїзд перших осіб не лякає.

— Буде Шовкопляс, буде Левицький, я начіпляю скритих камер і все одно писатиму! — обіцяє депутат. — Тому що сільський голова боїться, що розгляд деяких питань потрапить на відео!

Віталій Мазан не закриває сесію, а пояснює депутатам, що вона продовжиться 29-го серпня о 16:00. На ній, можливо, будуть перші особи району, а от Віталій Свистун зі своїм цифровим фотоапаратом буде напевно.


Автор: Володимир ПАРШЕВЛЮК «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
29 серпня 2013, 14:41 | Кобеляки | Політика


1. Ясен / 29 серпня 2013, 15:52
Останнім часом у нас з"явилось занадто багато псевдо правдолюбів.Цей Свистун рідкісне гі...но,з очевидними фобіями і маніями.А правоохоринним органам вже час детально перевірити законність його майнових прав на ставочок,землю,інші.Та й зйомку виконує з метою шантажу.Він що журналіст?А Мазан,якщо піде на поводу в цього г..да ,закінчить як і попередник штучно створеною кримінальною відповідальністю.
2. Гість / 29 серпня 2013, 21:58
Тут ситуація як у медалі ( дві сторони ). РОЗГЛЯНЕМО ПЕРШУ СТОРОНУ - Свистун знімає когось, а не себе і тут він прогнеться перед головою рай. ради та головою админ. і можливо ще перед кимось. ДРУГА СТОРОНА - А що може такого таємного проводитися на семії, що бояться 10 депутатів із 13 ?????
3. Ясен / 30 серпня 2013, 09:06
2. Гість пише:
«Тут ситуація як у медалі ( дві сторони ). РОЗГЛЯНЕМО ПЕРШУ СТОРОНУ - Свистун знімає когось, а не себе і тут він прогнеться перед головою рай. ради та головою админ. і можливо ще перед кимось. ДРУГА СТОРОНА - А що може такого таємного проводитися на семії, що бояться 10 депутатів із 13 ?????»
сторина в цієї медалі одна!!!
От їдеш ти на мопеді по майже пустій трасі,перед тобою в кювет злітає іномарка,ти з машини витягуєш пораненого водія,в цей час у нього звоне мобільник,витягуєш його з кармана піджака водія,повідомляєш про випадок телефонуючу рідню,викликаєш "швидку",надаєш першу допомогу,все людину врятував!!!Якщо така відеозйомка попаде в інтернет,ти герой!А якщо лише момент коли ти витягуєш з кармана мобільник,ти крадій.Отже така зйомка повинна вестись офіційно,як і було запрпоновано на сесії.Щоб потім уникнати витягнутих фраз.
4. Микола Гузченко / 30 серпня 2013, 11:53
   Відкрити коментар, який містить ненормативну лексику
3. Ясен пише:
«сторина в цієї медалі одна!!!»

Ага. Депутати, сука, наче тільки з печер повилазили. І бояться камери, Інтернету та іншої бісовщини.
5. Ясен / 30 серпня 2013, 12:28
   Відкрити коментар, який містить ненормативну лексику
4. Микола Гузченко пише:
«Ага. Депутати, сука, наче тільки з печер повилазили. І бояться камери, Інтернету та іншої бісовщини.»
Є різні!А є й такі,кому купили цяцьку(відеокамеру),от і грає в суперагента.
6. Сазон / 30 серпня 2013, 14:20
Свистну порадив фотографувати голова районной ради.
7. Ясен / 30 серпня 2013, 18:33
Порадив,чи найняв
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації