Вхід | Реєстрація

У неділю над райцентром пронісся смерч

У неділю над райцентром пронісся смерч

Унікальне для наших широт стихійне явище вирувало над містечком кілька хвилин. Але й за цей час устигло завдати руйнувань кільком десяткам будівель.

Уже в понеділок деякі електронні засоби масової інформації повідомили, що в Кобеляках через сильний вітер та дощ зруйновані кілька будівель. У основному, мова йшла про корпуси Центральної районної лікарні. Але розповіді очевидців стихії та характер руйнувань дають усі підстави стверджувати, що містечком пронеслась не звичайна буря. Це був справжнісінький смерч або торнадо, як його називають в Америці. За словами фахівців районної метеостанції, подібне стихійне явище в даній місцевості не фіксувалось за всю історію спостережень.

 

Від уламків шиферу люди ховались в будинках і сараях

Смерч виник на околиці Кобеляк у районі так званого Заїківського пляжу. За 3-5 хвилин він промчав Кобеляками, зруйнувавши дахи на десятках будинків та адміністративних споруд. Стихія рухалася фронтом у якихось 30-50 метрів у ширину. Особливо вона дошкулила жителям міських мікрорайонів Гатище і Покрівка. Уже стихаючи, торнадо пошкодив покрівлю на будівлях Центральної районної лікарні та поліклініки. Дійшовши до річки Кобелячок, стихія вгамувалась. Мешканці інших мікрорайонів Кобеляк дізнались про смерч від земляків. Хоча чимало людей чули страшенний гуркіт, що прокотився містом, і бачили характерний воронкоподібний вихор із води, пилу, листя та гілок дерев. У повітрі літали навіть величезні уламки шиферу та інших будівельних матеріалів. Дехто стверджував, що смерч відривав від землі та закручував навіть кролів. Хоча люди, які потрапили в епіцентр події, цього не підтверджують.
— Я почула страшенний гул. Думала, вантажна машина до сусідів їде. Потім ніби щось вибухнуло, — розповідає Любов Дмітрієва, що живе в Кобеляках по вулиці Молодіжній. — Потім бачу, а від річки суне щось страшне. Піднявся вітер. Я кинулася збирати квіти у вазонах, що стояли на подвір’ї. Потім із даху почав падати шифер. Довелось швиденько тікати в хату».

Щось подібне розповідають й інші мешканці Кобеляк. Смерч за лічені секунди зривав шифер із даху, валяв фронтони, ламав, як сірники, дерева. На щастя, не постраждала жодна людина. У всякому випадку, у прийомне відділення Центральної районної лікарні кобелячани не звертались.

Згідно з офіційними повідомленнями райвідділу Міністерства з надзвичайних ситуацій, яке вдалось отримати того ж дня, пошкоджень зазнали 22 житлових будинки. У двох із них навіть впали фронтони. Із кількох корпусів лікарні та поліклініки смерч зірвав близько 100 шиферин. У Кобеляках місцеві жителі говорили і про 4 пошкоджені автомобілі. Усі мікрорайони, де вирувала стихія, залишились без електроенергії, через пориви дроту в мережі.

 

Стихія стихією, а обід — за розпорядком

За п’ять хвилин смерч зник. І на вулиці одразу вийшли як жителі містечка, так і «еменесівці» та робітники «Полтаваобленерго». Одним із перших примчав на місце події головний лікар ЦРЛ Іван Супруненко. На території закладу стихія звалила більше десяти великих дерев та зірвала шифер із кількох лікувальних корпусів і поліклініки. Іван Супруненко, огледівши територію, констатував: «Жертв немає — і слава Богу. Лікувальні послуги надаються. Он, дивіться, і обід понесли. Як кажуть, стихія стихією, а обід — за розпорядком». А потім додав: «Збитки, звичайно, значні. Це прикро, особливо в період постійного безгрошів’я. Та все ж, повторюся, люди не постраждали і це вже добре».

Буквально через годину на вулицях Кобеляк задзижчали бензопили і рознісся характерний звук забивання цвяхів у шифер. Потрібно відзначити, що в період стихійного лиха кобелячани показали себе зразковими громадянами. Люди миттєво ішли на допомогу до тих, хто постраждав від стихії, допомагали лагодити дахи, позичали шифер та інші будматеріали. Бували випадки, коли власники зруйнованих будинків узагалі знаходились за межами міста і району. І тоді на допомогу приходили родичі та сусіди. А на вулицях у цей час трудилися підняті за тривогою «еменесники», працівники «Полтаваобленерго» та комунальних підприємств. Уже до 17-ї години були відновлені фактично всі лінії електропередач та розчищена від повалених дерев проїжджа частина вулиць райцентру.

 

Влада і страховики обіцяють відшкодувати збитки

Досить оперативно відреагували на стихійне явище і представники районної та міської влади. Уже в неділю була проведена оперативна нарада, на якій визначили план заходів із ліквідації руйнувань і відшкодуванню збитків. Було прийняте рішення, що люди, чиї будинки постраждали від стихії, отримають грошову допомогу з резервного фонду, що існує в районному бюджеті.

У понеділок міський голова Олександр Ісип почав приймати заяви від громадян. Він сказав: «Голова адміністрації Анатолій Таранушич обіцяє допомогти кобелячанам. Думаю, не будуть проти і депутати райради. Ми в міській раді приймемо заяви від усіх постраждалих, оперативно проведемо обстеження їх будівель і надамо матеріальну допомогу. Компенсуватимемо лише витрати на будівельні матеріали».

Як повідомив міський голова, допомога на ремонт сараїв та комерційних об’єктів надаватись не буде. Для того, щоб розраховувати на виплати, громадяни повинні написати заяву в міську раду, принести копії паспорта, ідентифікаційного коду, свідоцтва про право власності на будівлю, фінансові документи на придбані матеріали та акт обстеження за підписом одного з міських депутатів. Допомога буде надана протягом кількох місяців.

Ремонт даху на лікарні розпочався в понеділок. У цьому випадку на допомогу прийшов підприємець Петро Слоква, безкоштовно надавши будівельні матеріали.

Як повідомили у страховій компанії «Провідна», до них, станом на ранок наступного після стихії дня, звернулась лише одна жителька Кобеляк. Громадянка Р., яка проживає по вулиці Щорса, у свій час застрахувала будинок. Керівник районного підрозділу «Провідної» Наталія Романенко розповіла: «У вівторок ми проведемо обстеження даного будинку. Жінка отримає виплати, що дорівнюють вартості будматеріалів. Можливо, ми компенсуємо і вартість робіт, якщо будівельники нададуть відповідний акт. Думаю, що компенсацію жінка отримає протягом місяця. Вартість її полісу — 80 гривень».

У понеділок про смерч у Кобеляках майже нічого не нагадувало. Практично всі зруйновані дахи були полагоджені. А на вулицях залишалось лише дрібне гілля та листя, яке не встигли вивезти комунальники.
 

 

Довідка з Вікіпедії

Смерч, торнадо — атмосферне явище, що є стрімким воронкоподібним вихором заввишки до 1,5 км, який витягується від купчасто-дощової хмари до поверхні води або землі.

Усередині воронки смерчу повітря піднімається вгору, створюється розрідження до 0,4 атм. Коли воронкоподібний відросток хмари досягає землі, його ширина становить 50-500 м. Швидкість руху повітря в середині смерчу досягає 200 м/с при сильній висхідній складовій. Смерч проноситься над поверхнею зі швидкістю 30-60 км/год і приблизно через 30 км втрачає свою руйнівну силу. Воронка відривається від землі або водойми й щезає у хмарах. Найпотужніші смерчі можуть досягати швидкості вітру понад 480 км/год, розтягуватися більш ніж на 3 км у поперечнику та залишатися на землі більше 100 км. Відомі випадки, коли смерчі зберігали живучість упродовж 500 км та 7 годин.

Виникнення смерчів пов’язане з локальною неоднорідністю атмосфери, зіткненні неоднорідних за вологістю та температурою повітряних мас, теплих (унизу) і холодних (угорі) шарів повітря та сильному боковому вітрі під час грозової погоди.

Знижений тиск у середині смерчів створює «ефект насоса», тобто всмоктування навколишнього повітря, води, пилу, предметів, людей і тварин усередину воронки. Цей же ефект призводить до зривання дахів і руйнування будинків, що потрапляють у середину смерчу. Смерчі часто наносять втрати інфраструктурі міських поселень (можуть переносити з місця на місце навіть великі предмети, автомобілі).

У Північній Америці смерчі відомі під назвою «торнадо» (ісп. tornado — обертовий). Великий смерч із діаметром воронки декілька десятків метрів називають «тромб» (фр. tromb — труба). Наприклад, у 1990 році в США зареєстровано 1100 руйнівних смерчів.

 

Фото наслідків негоди ви можете переглянути у нашій галереї


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
17 вересня 2013, 13:43 | Кобеляки | Надзвичайне


1. Чудо Юдо / 19 вересня 2013, 21:49
Ну ніх"№%. А я його просто проспав, думав там так, понти...
З відео видно що ніфіга не понти
2. шофер / 19 вересня 2013, 22:52
1. Чудо Юдо пише: «З відео видно що ніфіга не понти»
На якій хвилині:секунді на відео зняті "не понти"? Власне я, ніяких "не понтів" там не побачив. Не понти, це коли у повітря піднімається деревина, чи перекидається авто петляючи по колу, розкривається шифер із будинків, а його оскалки пролітають преед носом знімальника... оце "не понти".

А тут навіть труси нічиї не літали.. Чорної хмари ніколи не бачив чи шо?
3. шофер / 19 вересня 2013, 22:57
А от що мені справді хохмачно, так це випадки, коли кришу розкрило, стіну звалило, а супутникова антена як укопана, і навіть показує далі )))
4. гость / 21 вересня 2013, 11:16
А почему молчат люди у которых случилась беда от этого смерча? Почему не пишут, как они покупали этот шифер? Как в наглую при них цена на шифер возросла?
И это называется помощью? Привыкли кричать, как сороки! А настоящие и правдивые данные ни кто не дает...
Когда же те ссуки уже наедятся денег!
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації