Вхід | Реєстрація

Жителі Лисенок стривожені планами «Добробуту»

Жителі Лисенок стривожені планами «Добробуту»

Селяни побоюються, що діяльність підприємства може завдати шкоди довкіллю та здоров’ю людей.

У зв’язку з цим жителі села Лисенки написали звернення до Кобеляцької райдержадміністрації та організували сходку, на яку запросили як чиновників, так і керівників агрофірми.

Агрофірма «Добробут», безперечно, є найпотужнішим агроформуванням із тих, що господарюють на землях Кобеляцького району. Вона обробляє 41 тисячу гектарів, надаючи роботу 2800 працівникам. У районний та інші бюджети надходять сотні тисяч гривень, сплачених «Добробутом» у вигляді податків. Підтримує фірма і чимало соціальних проектів. Усе це є безперечним позитивом. Але, як і в будь-якій сфері життя, під час діяльності «Добробуту» виникає і цілий ряд проблем. Досить часто люди скаржаться, що сільські дороги знищує потужна великовагова техніка, на якій вивозять буряк, вирощений на полях агрофірми. Чимало нарікань і на «внесок», зроблений «Добробутом» у погіршення екологічної ситуації. Адже як і в будь-якому високотехнологічному аграрному виробництві фірма застосовує велику кількість хімічних засобів захисту рослин, вносить у ґрунт чимало добрив.

Саме плани «Добробуту» щодо облаштування в Лисенках пункту для змішування добрив викликали збурення серед сільської громади. За словами представників агрофірми, вони планують установити поряд із артсвердловиною, яка їм належить, дві металеві цистерни. У них будуть зберігати резерв води, яка згодом подаватиметься в транспортні ємності і змішуватиметься із КАСом. КАС — це карбомідно-аміачна суміш, сучасне добриво, яке з кожним роком набуває все більшої популярності серед аграріїв. У принципі, нічого дуже оригінального в цьому добриві немає. До його складу входять вода, карбомід та селітра, які десятиліттями застосовують у сільському господарстві, вносячи їх у ґрунт. Зараз же чимало аграріїв вважають, що застосування КАСу дешевше і ефективніше, аніж гранульованих азотних добрив.

І, здавалось, у цьому звичайному технологічному процесі немає нічого, щоб могло викликати збурення людей. Але, як зазначив Василівський сільський голова Микола Блискун, у людей є причини не довіряти «Добробуту». Керівник нагадав: «У селян уже були конфлікти з «Добробутом». То вони (аграрії — редакція) гній через село возять, а не польовими дорогами, то застосовують отрутохімікати прямо поряд із дворами. Воно все це накопичилось, наболіло і вилилось у протест». Є ще один нюанс, ще одна проблема, яка може виникнути в Лисенках у зв’язку з планами агрофірми. Це — безпечна відстань від різних об’єктів, установлена санітарними нормами. За словами все того ж сільського голови, якщо «добробутівці» установлять свої ємності на дозволеній відстані від населеного пункту, то опиняться на території болота. Воно зараз пересохло, але може знову наповнитися водою. Тобто, пункт зі змішування добрив потрапляє в межі забороненої санітарної зони.

На зустріч із селянами приїхав директор «Добробуту» Олександр Коваленко. Він наголосив, що жодних норм, ніяких законів аграрії в даному випадку не порушують. Але погодився почекати, доки відбудеться перевірка, призначена владою після звернення жителів Лисенок. Коваленко визнав, що проблеми під час використання хімікатів існують. І пообіцяв особисто проконтролювати, щоб отруту не вносили поряд із оселями селян. Крім того, він запропонував тим, хто живе зовсім поряд із полями, 2-відсоткову надбавку до плати за оренду землі.

Ця обіцянка викликала обурення в частини людей, що зібрались на сходку. Вони кричали: «Це на похорон оті 2 процента набавили! Купити нас хочете!» Хоча дехто сприйняв таку пропозицію лояльно. Згадували на сходці і про ремонт дитсадка, і про клуб, і про інші наболілі проблеми. Коваленко пообіцяв: «Починайте відновлювати дитсадок, ми вже в цьому році 50 тисяч дамо».

Сходка закінчилась, у принципі, нічим. Було вирішено почекати перевірки, ініційованої РДА. Хоча дехто з селян одразу констатував: «Знаємо ми ті перевірки. Там у них усе буде в нормі, а ми вмиратимемо. Не пустимо техніку в село, перегородимо дорогу!»

Через тиждень ми зателефонували до сільського голови. Він повідомив, що ще нічого не знає про результати перевірки. У всякому випадку, у село жоден перевіряльник не приїжджав.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
21 вересня 2013, 10:01 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації