Вхід | Реєстрація

Автовласники вже починають купляти зимову гуму

Автовласники вже починають купляти зимову гуму

Цьогорічні ранні холоди примусили чималу частину кобелячан задуматись над питанням заміни гуми на їх автомобілях.

Після не найтеплішого літа в Україну прийшов зовсім холодний і дуже дощовий вересень.  Температура вночі вже опускається до позначки +5-7, а вдень не перевищує 15 градусів зі знаком «плюс». Такі показники в наших широтах більше характерні для другої половини жовтня. А в телевізійних новинах додають страхів, прогнозуючи надто сувору зиму із снігами та тріскучими морозами. Все це примушує наморщити лоба не лише аграріїв та комунальників, а й ту частину українців, котрі іменуються автовласниками. Вони вже всерйоз задумуються над тим, щоб «перевзувати» свої машини в зимову гуму. Адже фахівці рекомендують робити це в разі, коли середньодобова температура знизиться до +7 і нижче. А синоптики обіцяють, що це настане найближчими днями.

 

Власники «Жигулів» вибирають українську і російську гуму, іномарок – європейську

Ми спробували дізнатись у жителів району, коли вони збираються «перевзувати» свої автомобілі, якій гумі віддають переваг і де її купляють. Опитування вийшло цікавим і підтвердило істинність прислів’я про грім і мужика. Виявилось, що люди, в переважній своїй більшості задумуються про безпеку руху лише тоді, коли настане справжня зима і снігом та морозами. Майже 80% респондентів, зізналися, що «одягають» на свої автівки зимову гуму саме в цей період. Хоча всі, як один, знають про рекомендації фахівців щодо +7 градусів.

«Найпрорахованішим» і найобачнішим виявився міський голова Олександр Ісип. Він має у власності автомобіль «Toyota Corolla»   і перевзуває його з настанням опалювального сезону. Ісип розповів: «Вже багато років поспіль я міняю гуму на зимову у період із 5 по 15 жовтня. На «тойоту» поставив польські шини «Sava».. Купляв їх у Кобеляках у Владислава Тарганчука. Він мені саме її порекомендував. Від’їздив одну зиму – задоволений».

Павло Гунжель, підприємець, «Fiat Linea» : «Як сніг піде – «перевзуюсь». Яка на машині гума, навіть не пам’ятаю. Купляв у Полтаві, в «Епіцентрі». Ту, що по розміру підійшла».

Тарас Безбах, підприємець, «Ford Mondeo»: «Як до заморозків дійде, так і поїду на СТО. Влітку їжджу на «Michelin», взимку на «Bridgstone». Шини брав у Черкасах, там де й автомобіль».

Тетяна Білан, службовець, ВАЗ-2106»: «Чесно зізнаюся, їжджу на літній гумі до останнього. Спереду у мене «внєсєзонка», з ззаду ставлю шиповану російську гуму».

Ігор Котенко, підприємець, «Toyota Corolla»: «Їжджу на Good Year»

Наталя Романенко, керівник районного підрозділу СК «Провідна», «Peugeot-308»: «Ми з чоловіком чітко дотримуємось рекомендацій фахівців. Тільки-но температура опуститься за +7, одразу їдемо на СТО. Гума на авто – «Sava». Брали у Полтаві».

Віктор Безкоровайний, підприємець, «Нива» і «Таврія»: «На «Таврії» у мене «внєсєзонка». Взимку і на цій машині зовсім не їжджу. Вона і на крутій зимовій гумі в снігу потоне. А на «Ниву» купив у нашого підприємця Андрія Ященка «Каму». Мені вистачає».

Юрій Рибалко, робітник, «ВАЗ-2102». «У мене скромна машина, а на ній скромна гума. Купляю нашу, українську «Росаву». «Перевзути» машину можу сам і в будь-який момент. У мене два комплекти дисків, одні з літньою гумою, другі із зимовою».

Сергій Попович, підприємець, «Volkswagen Caddi». «Їжджу на «Toyo». Гарна японська гума. Брав у Полтаві».

Як бачите, у кобелячан немає особливих пріоритетів під час вибору гуми і її продавця. У основному люди орієнтуються на свої фінансові можливості. Власники «Жигулів» купляють нову російську чи українську, або вживану гуму від європейських виробників. А ті, .хто їздить на іномарках, купляють дорожчі іноземні шини. Продавців автовласники теж шукають самостійно. Ті, що купляють дешевшу продукцію, їдуть на місцевий ринок або в автомагазини. Ті ж, що шукають шини іноземних виробників, їдуть в обласний центр. Дедалі частіше і перші, і другі, знаходять відповідну продукцію в Інтернет-магазинах. Зокрема користуються послугами rezina ua.

Продавці в Кобеляках підтверджують пріоритети земляків. Жанна Дейнека,. Підприємець, що торгує на ринку, розповідає: «Я в основному торгую «Росавою» та російськими шинами. Їх купляють власники «ВАЗів», а таких у нас найбільше. Ціна від 300 до 400 гривень за одну шину. Імпортні теж привожу, але під замовлення».

Владислав Тарганчук, власник автомагазину: «Люди охоче беруть російські «Амтел» і «Кордіант». Їх ставлять на «Жигулі», «Деу» та інші недорогі машини. Є у нас і польська гума «Sava.». Особисто я всім рекомендую  і «взуваю»в неї свої машини. Вважаю, що поляки вгадали із цією гумою. На ній можна їздити при широкому діапазоні температур. Крім того, на ній дуже рідко з’являються «гулі». Також рекомендую не дуже гнатися за «крутими» шинами. Частенько дешевші виявляються якіснішими».

Олександр, працівник однієї із кобеляцьких СТО, в свою чергу розповів: «Люди вже цікавляться розцінками на заміну шин. Але ще не міняють їх Ажіотаж почнеться, коли випаде перший сніг і машини почне «носити» по дорозі».

 

За «літню» гуму не штрафуватимуть

Чимало автовласників переповідають один одному міфи про заміну літніх шин на зимові. Ось два найросповсюдженіших.

Міф 1. «Даїшники» штрафують водіїв, котрі взимку їздять на літній гумі.

Міф 2. Якщо взимку в ДТП потрапила машина на літній гумі, то її власник не може розраховувати на відшкодування від страхових компаній.

Ось, що розповіли нам з цього приводу професіонали. Олександр Пасько, співробітник ДАІ: «Те, що розповідають люди, є неправдою. Співробітники ДАЇ лише рекомендують всім учасникам дорожнього руху в холодну пору року користуватись виключно шинами, які призначені для їзди взимку. Ми не штрафуємо ні за літню гуму, ні за «внєсєзонку». «Оштрафує» дорога, коли машина стане некерованою».

Наталя Романенко, районного підрозділу СК «Провідна». «Дійсно, це – міф. Поліс «автоцивілки» не передбачає жодних обмежень у виплатах в залежності від пори року та технічного стану автомобіля. Ви ж в цьому випадку страхуєте не себе і своє авто, а свою відповідальність при заподіянні шкоди іншим. При повному «КАСКО», теж немає ніяких застережень. Хоча є різновиди «КАСКО», коли стан шин на автомобілі враховується. Але таких полісів майже ні в кого у кобелячан немає. Так що, нехай люди не хвилюються. А зимову гуму ставити таки потрібно. Заради власної безпеки».

Так що, міфи ми, здається, розвінчали. Далі все залежить від самого автомолюбителя, від його обачності та вмісту гаманця. І ще раз нагадуємо – зима таки прийде.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
26 вересня 2013, 09:18 | Кобеляки | Цікаве
1. Бувалий / 26 вересня 2013, 23:04
«Внєсєзонка» -- це щось нове у класифікаціїї шин? Може хтось прояснить, чим вона відрізняється від "всесезонки"? А може це просто автор вчергове "ляпнувся"?
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації