Вхід | Реєстрація

«Шайбу! Шайбу!», або Осінній мотобол

«Шайбу! Шайбу!», або Осінній мотобол

21-22 вересня у Стовбиній Долині відбувається розіграш кубка ветеранів з мотоболу. Виграє його господар турніру, місцевий «Колос», який при напівпорожніх трибунах перемагає обох суперників з однаковим рахунком — 3:2.

 

Плюс Миць, мінус глядачі

Три матчі кубка ветеранів — останній шанс цього року подивитися мотобол. Проте глядачі ним користуються не надто охоче. За п’ятнадцять хвилин до початку матчу «Колос» (Нові Санжари) — «Нива» (Вишняки) на трибунах розміщуються кілька сотень уболівальників. Зовсім небагато, якщо пригадати аншлаг на матчах із білоруським «Автомобілістом» та, особливо, німецьким «Торнадо». Чому глядачі цього разу не приїхали на мотобол? Тут можна назвати кілька причин, кожна з яких могла стати вирішальною. По-перше, фактор погоди. Їхати і мокнути півтори години під дощем не кожен забажає. Інша справа — дивитись мотобол під сонечком при комфортних +25°. Тому можна припустити, що частину глядачів злякала невисока температура та похмуре небо. По-друге, фактор суперника. Ну не така вже цікава вишняківська «Нива» пересічному глядачу, при всій до неї повазі. За останній рік «Колос» із нею грав-переграв. От якби приїхали ще які-небудь французи чи росіяни — ажіотаж був би неймовірний. Крім цього, спрацював і той фактор, що матч був усе-таки напівтовариським. Якби це була, приміром, гра чемпіонату, глядачам би було дивитись набагато цікавіше. По-третє, фактор перенасичення. Наситися можна не лише кашею, але й мотоболом. І переїсти також. Коли щось (навіть дуже хороше), відбувається дуже часто, від нього можна втомитися. Саме через усі ці фактори суботнього дня на мотобольний матч приїхали подивитися кілька сотень, а не тисяч глядачів. Утім, це зовсім не означає, що навесні наступного року «Колос» знову не збиратиме повний під зав’язку стадіон. Люди за зиму засумують за мотоболом і їхатимуть на перші матчі сезону. От підігріти інтерес публіки далі буде складніше.

Утім, напівпорожні трибуни, здається, зовсім не засмучують найвідомішого гравця «Колоса» Геннадія Миця. Він довше за всіх партнерів розминається перед матчем, жартує з голкіперами команди та весело посміхається глядачам. Очевидно, для нього головне — пограти в улюблений мотобол, а вже потім — отримати овації багатьох тисяч уболівальників.

 

Блискучий Сосницький і вольова перемога «Колоса»

Оскільки в кубку ветеранів беруть участь гравці, старші сорока років, у склад «Колосу» не потрапляють Олександр Кінаш та Євген Довгаль. Також гру пропускають травмовані Іван Зімовець та Сергій Васін.
«Колос» (Нові Санжари) до матчу підходить у такому складі: Анатолій Назаренко, Геннадій Миць, Володимир Кондратенко, Олександр Зімовець, Валерій Мороховець, Володимир Калінін. «Нива» (Вишняки) провозить на розіграш наступний склад: Олексій Сосницький, Микола Киріяченко, Юрій Жиденко, Анатолій Петровський, Віктор Голуб, Сергій Пузик, Роман Лук’янець. Крім цього, за попередньою домовленістю, за «Ниву» виступає її вихованець Володимир Бойко, який наступного дня гратиме за свій «Антрацит» із Кіровського.

Починається матч прогнозовано — атаками «Колоса». Миць та Калінін кілька разів вискакують на ударні позиції, але в останній момент втрачають шанси відкрити рахунок. Спочатку складається враження, що гравці команди господарів просто граються із об’єктивно слабкішим суперником. А потім стає зрозумілим, що секрет полягає і у відмінній грі голкіпера «Ниви» Олексія Сосницького. 62-річний ветеран просто літає по воротарській на своїх довгих ногах, що є духу лається на захисників і тягне просто неймовірні м’ячі.

Ось Миць вискакує сам на сам лівим краєм, б’є у ближній кут, але воротар у стрибку встигає перевести м’яч на кутовий. І тут же схоплюється на ноги, щоб дати нові вказівки захисникам.

— Старий я вже став, довго встаю! — нарікає воротар. І продовжує своєю грою викликати захоплені вигуки глядачів.

У першому періоді Сосницький зберігає свої ворота «сухими». А «Ниві» вистачає єдиної контратаки, щоб забити гол. Юрій Жиденко пробиває сильно і точно. Перший період, на подив глядачів, виграють гості — 0:1.
У другому періоді «Колос» швидко виправляє ситуацію. Спочатку Миць різаним ударом у дальній кут таки пробиває неймовірного Сосницького. А потім господарі забивають красивий і водночас кумедний гол. Володимир Калінін потужно пробиває по воротах, м’яч влучає у поперечину і злітає над штрафною. Воротар лежить на землі, потім починає підійматися. У цей час Геннадій Миць встигає на добивання і головою скидає м’яч у ворота. Сосницький встигає зачепити круглого рукою, але виручити команду не може — 2:1.

Господарі намагаються розвинути успіх, але натомість отримують дивовижний гол від Володимира Бойка. Той підбирає м’яч перед штрафною і потужно пробиває по воротах. Круглий врізається у поперечину і відскакує за лінію воріт — 2:2.

Хтось із глядачів, аби завести команду, починає скандувати:

— Шайбу! Шайбу!!!

Його прохання чують практично одразу. Геннадій Миць вкотре у грі виходить сам на сам і переграє воротаря гостей, який щойно вийшов на заміну — 3:2. До закінчення матчу «Колос» може збільшувати перевагу, але той-таки Миць чудовим ударом у ближній кут влучає у поперечину.

 

Реванш із «Антрацитом»

Наступного дня у рамках розіграшу кубка відбувається ще два поєдинки. О 14:00 вишняківська «Нива» грає з кіровським «Антрацитом». Гра видається надзвичайно цікавою для глядачів, але переможця не виявляє. Команди розходяться внічию — 5:5.

О 16:00 «Колос» проводить свій останній домашній поєдинок у 2013-му році. Суперник — кіровський «Антрацит», якому новосанжарська команда так прикро поступилася у ІІІ-ому етапі чемпіонату України. Нагадаємо, що наприкінці гри «Колос» вигравав з рахунком 2:1, але пропустив два м’ячі на останніх секундах і програв — 3:2. Цього дня на мотобольну гру приїздить уже більша кількість глядачів — приблизно 1-1,5 тисячі.

Тепер для новосанжарської команди все складається набагато вдаліше. Геннадій Миць забиває «Антрациту» двічі, Володимир Калінін додає один свій гол, і новосанжарська команда бере реванш із таким самим рахунком — 3:2. Таким чином «Колос» стає переможцем традиційного кубка ветеранів. Нагадаємо, що минулого року кубок виграла «Нива», яка обіграла господарів у серії післяматчових пенальті.

На цьому розіграші сезон для «Колосу» ще не завершується. У жовтні команда планує взяти участь у турнірі, який пройде у Кам’янець-Подільському. За словами Олександра Зімовця, «Колос» вирушить на Західну Україну у напівосновному складі, аби дати можливість пограти молодим гравцям, для яких турнір стане чи не першим шансом проявити себе.

Новосанжарським уболівальникам на черговий мотобол доведеться чекати до весни. Сподіваємось, до того часу в українському мотоболі наведуть порядок і «Колос» зможе зіграти у нормальному чемпіонаті країни, не з трьох чи чотирьох команд. Подейкують, що наступного року планує відновитися «Поділля» з Кам’янець-Подільського і в Україні стане вже шість мотобольних команд. Проте, чи гратимуть у наступній національній першості єнакіївський «Союз-3» чи вознесенський «Схід» — поки що залишається питанням. Відповідь на нього може дати лише засідання федерації мотоболу України, якого з нетерпінням чекають представники усіх команд.


Автор: Володимир ПАРШЕВЛЮК, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
26 вересня 2013, 14:43 | Нові Cанжари | Спорт і здоров'я
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації