Вхід | Реєстрація

«Косазін» — надійний засіб від амброзії

На черговій щотижневій нараді у райдержадміністрації викладають ботаніку та доповідають про молоко.

На початку наради начальник райвідділу МНС Юрій Шило розповідає про надзвичайну подію, яка сталася 19-го вересня. У селі Руденківка троє дітей — семи, п’яти та трьох років — залишились вдома без нагляду батьків і наковтались таблеток. Дітлахів довелося рятувати у реанімації.

— У всіх трьох було токсичне отруєння психотропним препаратом. Коли їх привезли, усі були без свідомості. Хлопчики опритомніли вранці наступного дня, дівчинка, яка була найтяжчою, прийшла до тями ближче до вечора, — пояснює головний лікар ЦРЛ Ольга Гиря. Вона ж додає, що діти продовжують перебувати в обласній лікарні та проходять курс відновлення: препарат міг серйозно вплинути на печінку та нирки.

У продовження наради перший заступник голови райдержадміністрації Володимир Тараненко, який цього понеділка головує, розподає про результати боротьби з амброзією та ілюструє їх за допомогою слайд-проектора. У Стовбиній Долині та Лівенському поля амброзії скосили та обробили, у Старих Санжарах бур’яни пообіцяли знищити до 30-го вересня. Та найбільше уваги цього тижня присвятили Соколовій Балці, де амброзією заросли чималі площі.

— Михалич, коли воно буде убрано? — цікавиться Тараненко у голови сільської ради Анатолія Кравця і запрошує того на трибуну.

Сільський голова займає місце біля мікрофона і кілька хвилин розповідає про те, яким шкідливим бур’яном є амброзія, про місця, у яких вона росте, і про те, як складно з нею боротися.

— Ми не в інституті, нам ботаніка не нужна! — зупиняє монолог сільського голови Володимир Тараненко. — Мені не нада розказувати про кореневу систему — я це вчив! Ви скажіть мені, як будете із нею боротися!

— От ви мені й скажіть — як?! — несподівано питанням на питання відповідає Анатолій Кравець. — Яким препаратом обробляти, щоб вона не росла?

— Не треба! — зупиняє голову Тараненко. — Раніше, коли питали, яким препаратом знищити на городі бур’яни, то відповідали: є такий препарат «сапазін»! Бери сапу і працюй! У вашому випадку потрібен «косазін»! Косу у руки — і косити амброзію!

— Але ж площа земель — 6 тисяч гектар! — нагадує Кравець.

Після цього виникає півгодинна суперечка між головуючим і сільським головою. Володимир Тараненко нагадує, що землі під колишніми госпдворами готовий був привести до порядку директор ТОВ «Сокіл» Володимир Замула, проте представники місцевої громади не дали йому цього зробити. Тепер земельні площі заросли амброзією.

— Але ж у тих земельних ділянок немає власника! — пояснює Кравець.

Утім, Володимира Тараненка цей аргумент не переконує. Він констатує: якщо сільська рада не дала Замулі навести порядок на тій землі, значить, повинна сама це зробити.

На зміну Анатолію Кравцю на трибуну підіймається начальник управління ветеринарної медицини Зоя Ащеулова. Вона розповідає про заготівлю молока у районі загалом та у лівенському кооперативі зокрема.

— За двадцять днів, з 3-го вересня, кооператив «Молочник» загалом зібрав у населення 1678 літрів молока. Останнім часом спостерігається тенденція до збільшення, — розповідає Зоя Анатоліївна.

Вона також розповідає про жінку із Маячки, яка молоко з трьох своїх корів почала здавати у кооператив, а не на молоковоз колишньому заготовачу. За три тижні жінка отримала на рахунок пристойну суму і переконалася, що здавати у «Молочнику» справді вигідно.

— Тому що у її корів жирність молока — до 4,2 %. За цей жир їй доплачують! — нагадує Зоя Ащеулова.

Також начальник управління констатує, що поява кооперативу змусила інших заготовачів молока підняти закупівельні ціни. Якщо до цього вони брали молоко і по 1,80 грн. за літр, то тепер закуповують його по 2,50 грн. Від такої ринкової конкуренції, звичайно ж, виграють селяни.


Автор: Володимир ПАРШЕВЛЮК, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
1 жовтня 2013, 10:19 | Нові Cанжари | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації