Вхід | Реєстрація

Дмитро Биба рекомендує берегти тварин від глистів та отруєнь

Дмитро Биба рекомендує берегти тварин від глистів та отруєнь

Царичанський ветеринар дає поради землякам із приводу утримання домашніх тварин.

Дмитро Биба живе в Царичанці. Та охоче виїжджає і надає допомогу тваринам, котрі утримуються в домашніх господарствах жителів Кобеляцького, Новосанжарського та інших районів. Адже всі вони відносяться до одного регіону і проблеми та хвороби, які виникають при догляді за домашньою живністю, у всіх схожі.
Зараз — пора осені. Селяни, та й городяни також, прибирають свої земельні ділянки, викопують і чистять буряки, ріжуть капусту, докопують картоплю. І за старовинною «хазяйською» звичкою намагаються максимально ефективно, як на їх думку, використати все, що вродило на землі. Досить часто ця думка є хибною. А через помилки, допущені людьми, страждають їх домашні чотирилапі улюбленці.

 

Осінь — пора отруєнь

Дмитро Биба застерігає земляків від помилок, які можуть мати фатальні наслідки для тварин. За його словами, люди дуже часто, самі того не підозрюючи, труять свою худобу.

Чимало господарів, викопавши і перебравши картоплю, починають годувати нею корів та птицю. На корм найчастіше використовують дрібну позеленілу або підгнилу бульбу. Дуже часто згодовують і очистки з картоплі. Ветеринар узагалі не рекомендує годувати худобу таким неякісним продуктом. Та якщо вже й відварювати картоплю на корм, то в обов’язковому порядку зливати відвар. Адже в рідині накопичується отруйна речовина — соланін. Саме він надає зеленого кольору бульбам. Отруєння соланіном дуже часто призводить до смерті тварини.

Інші джерела небезпеки криються в буряковій гичці та сирій кукурудзі. Зрізане листя буряка накопичує в собі сильну отруту — синильну кислоту. Вона смертельно небезпечна для всіх живих істот. Тому згодовувати коровам гичку ветеринар не рекомендує. Свіжа сира кукурудза є джерелом різноманітних грибків. Потрапивши в організм тварини, вона неминуче призводить до захворювань. Тому на корм худобі необхідно використовувати виключно сухе зерно кукурудзи. Погнавшись за низькою ціною і накупивши сирої, люди втрачають двічі. По-перше, вони платять не за зерно, а за зайву вологу, яка є в ньому. А по-друге, завдають своїй худобі непоправної шкоди.

За словами ветеринара, подібні харчові отруєння досить важко діагностувати і лікувати. А тварина, яка, перехворівши, вижила, уже ніколи не стане повноцінною. Страшний удар по організму обов’язково дасть негативні наслідки для продуктивності. Худоба не набере потрібної ваги, корови зменшать надої, кури слабо нестимуться.

 

Дешевих антигельментиків не буває

Інша осіння небезпека — глистова інвазія. Хоча вона існує завжди, у будь-яку пору року. Тому ветеринар рекомендує «ганяти» глистів у домашніх тварин через кожні 3 місяці. Це стосується і курей, і собак, і кішок. Глисти заводяться у всіх. Вони потрапляють в організм із залишками землі, їх яйця чіпляються мікроскопічними гачками за листя і траву. Уберегтися від глистів неможливо. Але сучасні ветеринарні препарати успішно лікують глистові інвазії.

І ще одне застереження робить фахівець. Воно теж стосується сумнівної економії. Дмитро Биба попереджає, що антигельментики не бувають дешевими. Він говорить:

— 3 гривні за таблетку, такої ціни бути не може. Швидше за все, такі дешеві пігулки є або «плацебо» (субстанцією, яка не надасть очікуваного ефекту), або підробкою сумнівної якості.

Поради, дані ветеринаром, надзвичайно прості. І виконати їх дуже легко. Але потрібно. Варто пам’ятати і прислів’я: скупий платить двічі.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
21 жовтня 2013, 09:13 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації