Вхід | Реєстрація

Відкриття меморіальної дошки відомому хореографу

Відкриття меморіальної дошки відомому хореографу

Минулого тижня в Кобеляках відбулось відкриття меморіальної дошки Заслуженому працівнику УРСР, почесній громадянці міста Кобеляки та району, кавалеру ордена Миколи Чудотворця Ніні Уваровій-Латинській.

Минулої п’ятниці біля районного Центру культури та дозвілля зібралось чимало гостей. Серед них — школярі, артисти та керівництво міста і району. Та найголовнішими гостями цього дня були найближчі рідні Ніни Уварової-Латинської: дочка Лілія Сліпко з родиною та син Володимир Уваров. Також на захід завітали учні Ніни Уварової, які танцювали в створеному нею кобеляцькому колективі «Барвінок». До речі, колективу цьогоріч виповнюється сорок років.

Донька Ніни Миколаївни у своєму виступі подякувала всім за вшанування пам'яті її мами.

— Саме в Кобеляках розпочалась артистична кар’єра моєї мами, саме тут здійснились її найзаповітніші мрії, і саме в цьому місті вона створила танцювальний колектив «Барвінок», за допомогою якого змогла втілити в життя всі свої творчі ідеї. І, завдячуючи цьому колективу, мамині танці здобули визнання, — зазначила Лілія Миколаївна.

Далі настала мить відкриття меморіальної дошки. Це право надали керівництву району та рідним Ніни Уварової-Латинської. Після чого всі присутні мали змогу вшанувати пам'ять цієї людини покладанням квітів. Та на цьому урочистості не завершилися. У приміщенні районного Центру культури та дозвілля на всіх чекала виставка робіт народних умільців нашого краю та обласний огляд народної творчості колективів району.

 

Довідка

Ніна Уварова-Латинська — хореограф, Заслужений працівник УРСР, почесний громадянин міста Кобеляки та району і кавалер ордена Миколи Чудотворця.

Її зірка яскраво засяяла саме з кобеляцької сцени. Звідси пішли у світ і досі живуть на найавторитетніших сценах нашої держави її танці.

Ніна Уварова-Латинська згуртувала навколо себе молодь, створила власний колектив «Барвінок», із яким об'їздила 181 країну світу.

Першим дітищем у постановці місцевого танцю стала «Краснянська полька», записана в селі Красне. Загалом, географія танців Уварової-Латинської — майже увесь Кобеляцький район. Для прикладу, танець «Василечки» записано в селі Василівка, «Чорбівські підківки» — у селі Чорбівка.

У 1967 році Ніні Миколаївні присвоєно почесне звання Заслуженого працівника культури УРСР, а її колективу — звання «народний». У 1970 році ім'я Ніни Уварової-Латинської було занесено до обласної Книги Трудової Слави.

Славу танцювальному колективу «Барвінок» робили разом. З цим колективом у різні роки були найкращі музиканти: Олександр Бутко, Семен Чернишов, Олексій Вовк, Валентин Прядко, Юрій Бутко та Микола Ягольник.

У 1969 році вийшов перший випуск «Танці Полтавщини». У ньому вміщено опис танців Ніни Уварової-Латинської. За свій сценічний вік вона поставила 13 фольклорно-етнографічних танців на місцевому матеріалі. Три з них, «Рогоза», «Кружало» та «Чорбівські підківки», увійшли до золотого фонду хореографії України. Їх сьогодні виконують національні колективи України імені Григорія Верьовки та ансамбль імені Павла Вірського.

Також вона створила, очолила і піднесла на високий виконавський рівень ще один танцювальний колектив — «Полтавські рушники» Полтавського міського Будинку культури, який також удостоєний звання народного.


Автор: Дарія СРІБНА


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
18 жовтня 2013, 12:36 | Кобеляки | Культура та освіта
1. Микола Панченко / 21 жовтня 2013, 21:00
Її зірка яскраво засяяла саме з кобеляцької сцени. Звідси пішли у світ і досі живуть на найавторитетніших сценах нашої держави її танці.

а можна дізнатися подробиці, які танці, на яких сценах? А то я нічого не знайшов.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації