Вхід | Реєстрація

Останній призов строкової служби провели до армії

Останній призов строкової служби провели до армії

Цього тижня відбувся останній примусовий призов до лав Збройних Сил України. Незабаром служба в армії стане не обов’язком, а звичайною роботою. Починаючи з 2014 року до війська братимуть винятково на контрактній основі.

Цьогорічна осінь стала останньою для призовників до Збройних сил України, які добровільно чи примусово зголосилися скуштувати солдатської каші. Дотепер термін строкової служби становив лише рік. Це і стало головною причиною переходу на контрактну службу. Адже, як показала практика, за такий короткий час професійно навчити військовому ремеслу неможливо. Тому надалі служба в армії буде не повинністю, а винятково — бажанням.

У понеділок біля приміщення Кобеляцького районного військового комісаріату проводжали на службу п’ятьох призовників.

7:30. Біля райвійськкомату стоять новобранці, їхні рідні та друзі. Хлопці невимушено розмовляють один із одним. Їхні розмови, здебільшого, про майбутню службу в армії. Хтось із присутніх жартує. Більш дорослі чоловіки згадують і часи своєї служби.

Ми вирішили особисто поспілкуватися з призовниками та дізнатися, чи є в хлопців бажання йти до армії, знаючи, що надалі служба буде за контрактом. Як виявилось, четверо юнаків роблять цей крок свідомо. І лише один відповів, що такого бажання не мав.

Цього дня всіх п’ятьох хлопців відправляли до Дніпропетровська на службу у внутрішні війська МВС. Максим Слюсар розповів, що до армії йде, аби згодом отримати роботу. Тим більше, що строкова служба сьогодні складає лише один рік. А контрактна, за словами хлопця, — уже три.

Владислав Андріянов також йде до армії добровільно. Хоча припускає, що цьогорічний призов на строкову службу не є останнім.

— Через декілька років перевибори президента, — каже хлопець. — А там видно буде. Усе ще може декілька разів змінитися за цей час.

Олександр Годжалов також не вірить, що 2013 рік є останнім для строкової служби. На наше запитання, чому вирішив йти до армії, хлопець відповів, що це було його особисте бажання. Хоча й не приховує, що краще відслужити один рік строкової служби, ніж три роки контрактної.

— Дівчата скільки не чекають, — відповів з посмішкою хлопець.

За словами районного військового комісара Сергія Каплатого, щодня до райвійськкомату звертається молодь, бажаючи дізнатися більше про працевлаштування на військову службу за контрактом до Збройних Сил України. У переважній більшості, юнаків цікавлять умови проходження військової служби, наявність вакансій, місце служби та грошове забезпечення. За словами військового комісара, одним із важливих факторів на перевагу контрактної служби є те, що з першого дня контрактника забезпечать житлом та належною заробітною платнею.

— Станом на перше жовтня цього року грошове забезпечення військовослужбовців за контрактом (солдата, старшого солдата та сержанта) складає 2100-3050 гривень. До кінця 2014 року зарплатня вказаної категорії буде поступово зростати. Наприкінці 2014 року вона складатиме від 3000 до 4350 гривень, — зазначив Сергій Миколайович.

За його словами, на сьогоднішній день уже п’ятнадцятеро призовників та військовозобов’язаних нашого району виявили бажання проходити військову службу за контрактом. Усі вони вже уклали свій контракт та проходять службу в Дніпропетровську, Харкові, Одесі та Криму.


Автор: Дарія СРІБНА


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
25 жовтня 2013, 10:25 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації