Вхід | Реєстрація

Керівники мисливських товариств запевняють, що мають усі документи

Декого з них навіть перевіряли співробітники природоохоронної прокуратури.

Кілька тижнів тому ми почали знайомити читачів «ЕХО» зі станом справ у мисливсько-рибальських товариствах, що діють на території Кобеляцького району. Розпочалось знайомство з УТМР та «Філіна». Із керівниками інших товариств так швидко, як із Валентином Панічевським та Олегом Сєровим, зв’язатись не вдалося. За цей час, що минув із дня публікації першого матеріалу, до редакції кілька разів телефонували, щоб дізнатися, чи у всіх товариствах є необхідні для початку робіт дозвільні документи. Абонент, який телефонував, стверджував, що деякі з мисливських об’єднань діють нелегально. У принципі, такі питання краще задавати через прокуратуру. Адже керівники мисливських господарств зовсім не зобов’язані надавати журналістам усі дозвільні документи, котрі в них є. Та все ж ми спробували їх про це запитати. У телефонному режимі розмови всі керівники заявили, що мають відповідні рішення депутатів Полтавської обласної ради та договори з Держлісгоспом. А ось технічну документацію на угіддя всі лише виготовляють.

Отже, вдалося з’ясувати наступне.

Товариство «Ремез». Відповідальні особи: Ігор Володимирович Олійник та Роман Петрович Андрейко. Загальна площа угідь — 13962,9 гектара. Із них: 1500 зайнято лісом, ще 1600 — болотами. Щоправда, практично всі водойми висохли за останні два роки. Уся інша територія зайнята сільгоспугіддями. У товариство «Ремез» станом на кінець серпня вступили 100 чоловік. Воно діє на території Сухинівської, Іванівської і Бродщинської сільських рад. Розмір членського внеску становить 150 гривень. Вартість сезонної картки для членів товариства — 150 гривень, для всіх інших — 200. Разової, відповідно, — 40 і 70. За словами Романа Андрейка, в угіддях господарства можна вполювати кабанів, зайців, лисиць. Пернатої дичини залишилось дуже мало, через катастрофічне висихання боліт. Ледве не єдине болото, у якому водяться качки, залишилось у Грицаївці.

Товариство «Мир». Відповідальна особа — Віталій Біланенко. Господарство є зовсім маленьким. У його користуванні лише 6700 гектарів мисливських угідь. Специфікою «Миру» є той факт, що він межує одразу з трьома іншими районами — Новосанжарським, Решетилівським і Козельщинським. Товариство діє на території Марківської та Дрижиногреблянської сільських рад. У ньому майже 200 гектарів водойм. Але птиця, за словами Віталія Біланенка, залишилась лише на марківському ставку. Болота, як і всюди по району, пересохли. Вартість відстрілочних карток — 200 і 60 гривень. Бажаючих їх купити, із числа членів інших господарств, поки що не було. Віталій Біланенко розповів, що із запитом про наявність у господарстві необхідних дозвільних документів до нього звертались співробітники Кременчуцької природоохоронної прокуратури. Він відіслав копії усіх документів правоохоронцям.

Товариство «Динамо». Відповідальна особа — Олексій Павлович Більчич. Територія товариства — 11200 гектарів. Із них: під лісом знадиться 1400, водойми займають 2300, усе інше — рілля, пасовища та луки. Діяльність товариства розповсюджується на територію Вільховатської і частково Світлогірської та Лучківської сільських рад. В угіддях можна полювати на гусей, качок, кабанів, козуль, зайців і лисиць. У товаристві майже двісті мисливців. Специфікою «Динамо» є те, що в його діяльності, крім кобелячан та жителів указаних сільрад, беруть участь і мешканці Полтави (діючі міліціонери та ветерани правоохоронних органів). Вартість сезонної відстрільної картки в «Динамо» становить 180 гривень, разової — 60. Для місцевих жителів існує 55-відсоткова знижка. За словами Олексія Більчича, у минулому році «Динамо» використало 7 ліцензій, що дають право полювати на кабана, і 6 — на козулю. Дві були передані місцевим мисливцям за собівартістю. У товаристві працюють три єгері. Для забезпечення тварин кормовою базою мисливці посіяли 14 гектарів кукурудзи, яку не будуть косити. Олексій Більчич відзначив:

— Хочу особливо наголосити на тому, що ми знайшли спільну мову як із кобеляцькою владою, у особі голови РДА та голови райради, так і з керівництвом парку «Нижньоворсклянський». Добре сусідимо з товариством «Філін». Усе це дає змогу сподіватися на гарні результати як на полюванні, так і в збереженні поголів’я диких звірів.

Товариство «Артеміда». Керівник — Олексій Якович Руденко. «Артеміда» займає територію у 8450 гектарів. І ще на 3500 виготовляються документи. Ці неоформлені землі знаходяться в межах Красненської сільради. Серед копитних в угіддях «Артеміди» є кабани, козулі і навіть лосі. Качки гніздяться на болоті поряд із Лівобережною Сокілкою. Як розповів Олексій Руденко, відкриття сезону полювання принесло мисливцям непогані трофеї. Товариство налічує 50 членів. 200 гривень коштує сезонна картка і 50 — разова.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
26 жовтня 2013, 10:37 | Кобеляки | Суспільство
1. Не байдужий / 27 жовтня 2013, 15:50
Природоохоронній прокуратурі слід звернути увагу та відповідним чином відреагувати на те, що частина угідь "Динамо", "Філін" та "Артеміда" розташовані в РЛП "Нижньоворсклянський", що суперечить ЗУ "Про пиродно-заповідний фонд України", відповідно до якого полювання на природно-заповідних територіях заборонено. А то деякі керівники мисливських господарств вже знайшли спільну мову з керівництвом парку, що й недивно. Цікаво, на яких підставах спочатку райрада, а потім облрада затверджувала межі мисливських господарств з порушеннями діючого законодавства. Ігорю Філоненку пропоную провести відповідне журналістське розслідування.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації