Вхід | Реєстрація

Право на безкоштовного адвоката

Право на безкоштовного адвоката

Минулого тижня відбулась щотижнева зустріч ради ветеранів. Цього дня серед запрошених виступаючих був начальник цеху телекомунікаційних послуг № 8 Полтавської філії ПАТ «Укртелеком» Микола Терещенко та начальник районного управління юстиції Надія Коваленко.

Першим перед ветеранами виступив Микола Терещенко. Він розповів, що сфера діяльності Кобеляцького цеху телекомунікаційних послуг — це телефон, радіо та інтернет. І, мовляв, саме останній є основним джерелом доходу підприємства, яке він очолює. Якщо точніше, то сорок відсотків усіх фінансових надходжень. Також додав, що в Кобеляках послугами інтернету від «Укртелекому» користуються майже дві тисячі абонентів. Далі Микола Терещенко зупинився на питанні радіофікації. За його словами, зменшення кількості радіоточок відбувається майже щодня. І станом на перше жовтня в районі їх залишилось усього дещо більше півтори тисячі. Аналогічна проблема і зі стаціонарними телефонами. Лише за дев’ять місяців від них відмовились майже п’ятсот абонентів. І ті, хто виявляє бажання провести телефонну лінію, у основному, роблять це заради підключення до інтернету.

— Тому черги на встановлення телефонів сьогодні немає, — запевнив Микола Терещенко.

Також він зупинився на питанні заборгованості. За його словами, сьогодні за послуги радіо, телефону та інтернету заборгованість по району складає 207 тисяч.

— Хоча це ще не страшно! — додав Микола Олексійович. — Коли я тільки почав працювати, а це було в кінці дев’яностих років, заборгованість перед підприємством складала близько дев’ятисот тисяч.

Наступною перед ветеранами виступила начальник Кобеляцького районного управління юстиції Надія Коваленко. Вона зупинилася на питанні захисту прав громадян. Точніше, про право на безкоштовного адвоката, яке надає держава. Надія Андріївна розповіла, що всі громадяни України володіють таким правом. Безоплатна правова допомога надається професійними адвокатами, включеними до Реєстру адвокатів. Вони захищають від обвинувачення, здійснюють представництво в судах та допомагають у складанні процесуальних документів. З початку року розпочали надавати правову допомогу особам, до яких застосований адміністративний арешт, які затримані за підозрою у вчиненні злочину, чи до осіб, відносно яких обрано запобіжний захід тримання під вартою.

— Відтепер, у разі затримання правоохоронними органами, усі громадяни нашої держави мають право на безкоштовного адвоката, — запевнила Надія Андріївна. — Правоохоронці зобов’язані негайно повідомляти про затримання будь-якого громадянина до обласного Центру правової допомоги. І безкоштовний адвокат швидко приїде в будь-який час, незалежно від місця затримання. Протягом однієї години після повідомлення про затримання Центр призначає адвоката. А той, у свою чергу, має прибути до затриманої особи протягом однієї години з моменту отримання доручення, а в окремих випадках — не пізніше шести годин. Після затримання людини правоохоронці мають право лише на складання протоколу. Далі вони повинні чекати на прибуття адвоката. Тому вимагання пояснень, допит, прийом клопотань та інші процесуальні дії працівниками міліції мають відбуватися в присутності державного захисника.

Також Надія Андріївна наголосила, що відмова затриманого від запропонованої державою адвокатської допомоги оформляється тільки в письмовій формі і в присутності самого адвоката. Проте додала, що відмовитися від адвоката можна, а от замінити його на іншого гарантованого державою захисника, на жаль, уже ні.


Автор: Дарія СРІБНА


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
31 жовтня 2013, 14:13 | Кобеляки | Суспільство
1. шофер / 31 жовтня 2013, 17:09
Право на безкоштовного адвоката
від "коштовного" толку ніякого, перш за все
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації