Вхід | Реєстрація

За десять років від СНІДу померли двадцятеро людей

За десять років від СНІДу померли двадцятеро людей

Актуальність проблеми поширення ВІЛ/СНІДу сьогодні полягає в тому, що епідемія перестала бути тільки медичною. Вона зачіпає всі сфери життя нашого суспільства та стосується кожного.

Погляд на епідемію, як на проблему асоціальних людей, відійшов у минуле. Нині ВІЛ-інфекція проникає в усі верстви населення. Про актуальність проблеми поширення СНІДу в нашому районі нам розповіли в Кобеляцькому поліклінічному відділенні. Лікар-інфекціоніст Віра Супруненко повідомила, що за десять років від СНІДу на Кобеляччині померли двадцятеро людей. З кожним роком на облік стають усе більше ВІЛ-інфікованих. А це, у середньому, — десятеро людей. Та лише за минулий місяць на облік стала рекордна кількість хворих — четверо. За словами лікаря-інфекціоніста, сьогодні в районі офіційно перебувають на обліку 55 чоловік. З них — троє дітей, які тепер пожиттєво отримуватимуть противірусну терапію. Та Віра Супруненко зазначила, що це лише офіційні дані. Насправді, хворих значно більше.

— Зареєстровані хворі — з різних верств населення, — каже лікар. — Це і молодь, і люди більш старшого віку. Шляхи інфікування також різні. Та найчастіше — статевим шляхом.

За словами лікаря, небезпечним це захворювання є через те, що воно часто проходить безсимптомно. ВІЛ-інфікована людина може не знати про свою хворобу і п’ять, і навіть двадцять років. Тому, за словами Віри Супруненко, потрібно регулярно проходити обстеження, а при наявності ризику інфікування обстежуватись протягом року раз на три місяці. Серед ризиків лікар назвала споживання ін’єкційних наркотиків, статеві відносини з різними партнерами і навіть відвідування манікюрних салонів.

— Раніше існувала думка про те, що можна заразитися через донорську кров, — розповіла інфекціоніст. — Та сьогодні це малоймовірно. Адже донора і його кров перевіряють на наявність інфекцій. Через півроку донор знову проходить обстеження і лише тоді кров здають до банку крові.

Ми поцікавились, при наявності яких симптомів людині терміново необхідно пройти обстеження. Віра Супруненко назвала невмотивоване підвищення температури протягом тривалого часу, грибкові ураження шкіри, часті простудні захворювання чи герпеси — і все це на фоні зниженого імунітету.

— Та наголошую, що ВІЛ-інфекція може проходити безсимптомно протягом тривалого часу, — додала лікар.

Насамкінець Віра Супруненко розповіла, що конфіденційне обстеження на ВІЛ-інфекцію можна пройти в кабінеті «Довіра» Кобеляцького поліклінічного відділення. Там ви отримаєте консультацію спеціалістів та, у разі необхідності, потрібні медичні препарати для лікування.


Автор: Дарія СРІБНА


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
23 листопада 2013, 09:54 | Кобеляки | Спорт і здоров'я
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації