Вхід | Реєстрація

Комсомор

Комсомор

Перед вшануванням пам’яті жертв Голодомору в Україні активно відзначають річницю організації, яка брала безпосередню участь у проведенні геноциду українського народу.

 

Комсомольська ностальгія

Ми, українці, все ще живемо у роздвоєному світі. Словами і поглядами ми вже десь там, у світлому незалежному майбутньому успішної європейської країни. Думками і ностальгічними спогадами — у минулому вже неіснуючої країни, яку хтось і зараз із захопленням і тремтінням у голосі зве Радянський Союз, а хтось по­простому і дещо зневажливо — «совок».

Цей «совок» чи Радянський Союз вже ні для кого не страшний. Він розпався і згнив. Як зогниває усе, коли приходить його час. Проте лишились люди. Радянські люди в українській країні. От із ними складніше. Вони все ще живуть тією країною, яка виховала їх у дусі щирої любові до Леніна, партії та комсомолу. Здавалося б, чим вони, ці люди, можуть бути небезпечними? Ну нехай живуть собі та ностальгують. Це не заборонено. Але ж це люди не прості! Чомусь так вже склалося, що більшість радянських людей у нас займають дуже високі пости. Країна нібито пострадянська, а керівництво — наскрізь «совкове». Парадокси історії.

І грець би з ним, із тим радянським керівництвом, нехай би собі керувало, як Господь на душу покладе. Зрештою, це ж ми, українці, більшість цих радянських людей і обрали своїми поводирями. За старою звичкою. Якби тільки це керівництво не було підвладне гострим нападам публічної ностальгії. І вибіркової амнезії.

Вступ видався вже аж занадто довгим, тому час перейти вже до суті. Минулого тижня до рук автора потрапила підшивка нашої новосанжарської «районки» — «Світлиці». Переглядаючи публікації, натрапив у одному з минулих номерів на цікаву статтю із промовистою назвою: «Комсомол не только возраст, комсомол — моя судьба!» Із заголовка можна було, не читаючи, здогадатися, що матеріал, скоріш за все, присвячено 95-­ій річниці створення ВЛКСМ. Так воно і було. Ми не будемо переповідати нашим читачами змісту всієї статті, зауважимо лише, що святкували річницю комсомолу досить шановані в районі люди. Звичайно ж, усі — з числа колишніх комсомольців. Голова районної ради Володимир Левицький, заступники голови райдержадміністрації Володимир Борт та Іван Солодовник — зібрання було досить представницьким. Із матеріалу читач дізнавався про те, що ці поважні люди неабияк ностальгують за комсомолом і навіть сподіваються на його відродження у найближчому майбутньому.

Ось так. Історія нічому не вчить. І, можливо, саме тому рухається чи то по спіралі, чи то по колу. Одні збирають інформацію для книг пам’яті жертв голодомору, інші ностальгують за комсомолом. «А яким боком одне до одного?» — поцікавитесь ви. А зараз поясню.

Полиставши підшивку «Світлиці», автор зацікавився виставкою до 80-­річчя найстрашнішої трагедії українського народу — Голодомору. З усіх книжок найбільше уваги привертала одна — масивний фоліант у червоній палітурці з моторошною назвою «Мор». Це була книга українського письменника Олеся Волі, у якій він зібрав особисті свідчення сотень українців про страшні події голодомору 1932-­33 років. Таку книгу неможливо читати. Тому що у ній немає нічого, окрім болю, сліз, страждання, смерті та правди. Але її читати необхідно. Хоча б для того, щоб мати тему для розмови із ностальгуючими комсомольцями.

 

Мовою цитат

Далі автор пропонує вашій увазі кілька цитат. Одні взяті із того­таки матеріалу зі «Світлиці», інші — уривки з розділів книги «Мор». Поєднує їх одне спільне слово — «комсомол».

— Для кожного з нас ювілей молодіжної організації — визначна дата, бо 95 — це історія держави, хай і колишньої. Змінювати, переписувати цю історію не маємо права. Тож хай відродження слави комсомолу проходить через сучасну молодь, через дітей, яким будувати майбутнє країни, як колись будувало суспільство наше покоління. Жодна добра справа у державі, та навіть у кожному селі, не обходилася без комсомолу…

(Володимир Левицький, голова Новосанжарської районної ради, «Світлиця», № 136­138, 1 листопада)

 

«Ось їде підвода, а на підводі прапор і комсомольці регочуть. До Паскальнюка в двір прибилися. Паскальнюк так працював, що «гулі» не сходили з рук у нього, і була у Паскальнюка така широка сапа, що за день він висапував нею півдесятини землі — геть вигнали з хати сім’ю його трудолюбиву… ганяли батька нашого навколо села, щоб він «пригадав», де в нього захований хліб. З сусіда в подертому кожушкові, коли той сказав, що немає в нього хліба, сміялися, мов яничари, й зняли на додачу чоботи, босого відпустивши додому. А він і тому був радий… Мерли люди тепер в селі…»

(Зі спогадів Петра Тимофійовича Шаманського, 1926 року народження, село Сентово Єградківського району Кіровоградської області, книга «Мор»)

 

— Сьогодні молодим важко усвідомити, у яку потужну, багатомільйонну спілку ми тоді були об’єднані. Понад сто мільйонів юнаків та дівчат пройшли через комсомол, який нагороджено шістьма високими державними орденами. Нагороджено справедливо, адже без участі молодих не було б ні Байкало­Амурської магістралі, ні освоєння цілини, ні Братської ГЕС, та, мабуть, не було б і космосу.

(Іван Солодовник, заступник голови Новосанжарської райдержадміністрації («Світлиця», № 136­138, 1 листопада).

 

«У наших сусідів, теж Хутірних, ще й родичів, були Коля і Маруся — малі й голодні. Їхня мама Софія заховала вузол зерна в колиску, під постіль Марусину — забрали нелюди ­комсомольці… Померли Коля і Маруся. І їхній тато згас…»

(Зі спогадів Антоніни Кузьмівни Хутірної, 1929 року народження, село Червона Фастівського району Київської області, книга «Мор»).

 

— Нинішня молодь на роздоріжжі, вона часом навіть не знає, чого хоче: спорту, кафе, дозвілля? А ми знали, бо на добрі справи націлював комсомол. Перед нами були чіткі суспільні завдання. Напевне, колись ми зрозуміємо помилковість знищення такої Спілки і повернемось до чогось подібного.

(Володимир Борт, заступник голови Новосанжарської райдержадміністрації («Світлиця», № 136­138, 1 листопада)

 

«… І ходили комсомольці по дворах, забирали зерно… Почався голод престрашний в селі. Шкіра лопалась у людей на тілі, з тріщин вода юшила…»

(Зі спогадів Ганни Сидорівни Кобилкіної, 1917 року народження, село Верхня Криниця Васильківського району Запорізької області, книга «Мор»).

 

Спіраль історії

Звичайно, колишні (і нинішні) комсомольці неодмінно мають підняти крик: що ж ви, авторе, нахабно мішаєте все в одну купу?! Ми ж говорили про добрі справи комсомольців у 50­-ті, 60­-ті, 70­-ті, а ви тут про якийсь 33­-ій! Дійсно, так. Жоден із нинішніх керівників­комсомольців у 33-­му навіть не народився. Тому із зрозумілих причин забирати зерно в українських селян не міг. Проте одне автора все ж таки цікавить: якої саме комсомольської організації вони відзначали ювілей? Лише тієї, що будувала БАМи і ГЕСи, чи ще й тієї, яка допомагала відбирати зерно у селян, прирікаючи їх на голодну смерть? Чи, може, у 33­-му це був якийсь інший, «поганий» комсомол? А потім на зміну йому прийшов хороший? Колишні комсомольці неодмінно закинуть: що ж ти, авторе, посилаєшся на одну, нехай і товсту, книжку? Там, може, сама брехня! Але таких книжок — не одна, не дві і вже, на щастя, навіть не десяток. У них чітко і скрізь однаково написано — хто, чому і (головне!) чиїми руками влаштував Голодомор в Україні? Якщо не досить книг, є ще й живі очевидці. Їх дуже мало, але вони є. Сестри Марія та Ганна Камуз із Малих Солонців ще у цьому році розповідали автору, хто і як забирав у них хліб: «Комсомолки були. І партійні…»

Перед сумними роковинами страшного Голодомору колишні (і нинішні у душі) комсомольці мають нахабство публічно ностальгувати за цією надпотужною молодіжною організацією, яка готувала надзвичайно дисциплінованих юнаків і дівчат — майстрів. І найстрашніше у всьому цьому те, що суспільство сприймає це цілком нормально. Святкують день народження комсомолу — ура, порадіємо! Потім відзначатимуть роковини голодомору — погано, посумуємо. А так, щоб подумати, співставити, — ні? Ще не доросли. Суспільство слухає і ремигає. Люди, ви де?! Голод — це не щось ефемерне і віртуальне! Це злочин, який чинили над вашим народом! Люди! Візьміть книжку і прочитайте, інакше неокомсмольці і далі будуть розказувати вам, якою була ваша історія. І далі будуть ностальгувати…

Гей ви, ностальгуючі, прокиньтеся нарешті! Ви вже давно не у «совкові». Наша незалежна держава зветься Україна. А ваші — Ленін, партія, комсомол, це насправді — Кров, Смерть і Мор! Ці напівзотлілі трупи радянського минулого давно пора поховати. А вам уже час пригребти попелом свою ностальгію. Інакше історія (не дай, Боже, звичайно) зробить черговий виток спіралі, і в Україну знову повернуться вождь, одна партія та голод. Чи воно вже?..


Автор: Володимир ПАРШЕВЛЮК


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
26 листопада 2013, 11:30 | Полтавщина | Суспільство


1. ..... / 26 листопада 2013, 11:39
Не буде нічого хорошого в нашій державі,в нашому районі,доки не здохне останній піонер чи жовтеня того рабовласницького ладу,яким був СССР!
2. Віталій Токовий / 26 листопада 2013, 17:43
Пані Тамаро, ви одразу демонструєте своє кричуще незнання історії і своє невігластво, котре в черговий раз підтверджує вашу особисту моральну причетність до ТРЬОХ ГОЛОДОМОРІВ на території України - 1921-1923 (це за вашого улюбленого Лєніна-Бланка), 1932-1933 і 1946-1947 років. А про те, що у вас у родині теж є померлі від цих страшних лих, так це ви самі плюєте в душі своїм померлим родичам, котрі були одурманені більшовицько-комуністичною агітацією. Повторюю для таких як ви: голодомор 1932-1933 років був засобом етнічної чистки, здійсненої радянською владою на етнічних українських територіях і спрамований він був саме проти української етнічної нації, в тому числі і проти своїх же, в тому числі і проти комсомольців, котрі спочатку самі грабували селян, а потім їх також морили голодом наступні браві комсомольці. Система жерла людей всередині себе, а те, що говорите ви, а також нешановний мною пан Семиволос, котрий лив на мене бруд навіть не знаючи мене, різні там Шовкопляси і компанія - не варте навіть ламаного гроша, бо влада у нас в державі з 1991 року комсомольсько-совдепівська та напівкримінальна. Не дарма ж вашого улюбленого Лєніна в Києві під час руху колони за асоціацію з ЄС захищали беркута, ставши колом біля нього аби його лиш не знесли. А щодо Великої Вітчизняної війни, так тут я вам скажу як історик, бо це ж справа істориків, а не ляпання язиком: поняття Вітчизняна війна напряму пов'язана із існуванням суверенної незалежної держави на територіх проживання етнічної нації. Нашу суверенну молоду державу знищили ваші улюблені більшовики у 1921 році і зробили тут маріонеткову республіку УСРР, спочатку, а потім УРСР в складі СРСР. Тому для мене поняття Велика Вітчизнна війна як для історика за фахом і просто як для молодої людини не існує, бо держави тоді своєї ми не мали. Але я скажу вам от що і ці слова я не перший сказав: для того, аби побудвати щось нове, якісне та прогресивне, потрібно зруйнувати щось старе, причому зруйнувати повністю.
3. Віталій Токовий / 26 листопада 2013, 17:53
У конкретній, нашій ситуації потрібно руйнувати стару бюрократично-комсомольську систему управління, котра немов наречена із нареченим була поєднана із пануванням кримінального олігархату у нас в державі. Доки цього будет не зроблено, мізки комсомольцями, різними там "вітчизняними війнами" та подібним ... будуть ще довго псувати, м'яко кажучи, підростаючому поколінню. Але вже йде поступове несприйняття всього того, що для вас було святим, бо молоді та наступним поколінням потрібна своя, українська історія, а не колоніальна, і будь-який бунт поколінь зносить старі устої та старі ідеали т символи. Цей бунт уже наближається і буде він нещадний, бо молоді потрібна перспектива, робота, освіта, гідне життя та повага у суспільстві, і ваша совдепівська влада не в змозі цього всьго молоді забезпечити, а здатна ваша совдепівсько-комсомольсько-олігархічно-кримінальна влада лише красти та саджати за грати і залякувати прогресивну молодь і людей, котрі не хочуть бути тупим бидлом і думають інакше ніж інші. Можливо тут зараз на мене виллються тони бруду, але я залишуся при своїй думці і мене тішить, що така молодь потроху підростає, тому бунт поколінь уже незабаром.
4. Тамара / 26 листопада 2013, 18:47
Пане Віталію! Я завжди поважала присутність у Вас власної позиції, але не можу погодитись з методами, якими Ви її відстоюєте. Звідки такі домисли і крайнощі, звідки нетерпимість, що межує із злобою і ненавистю? Приміром, з чого Ви взяли, що Ленін - мій улюбленець? Ви будуєте свої судження на суб'єктивізмі? Якщо Ви людина толерантна і справедлива, то не повинні вдаватися до того, чого немає (в даному випрадку моєї любові до вождя, бо я цього не писала), інакше Ви ставите під сумнів і свою спроможність бути об'єктивним в оцінках історії, минувшини. По-друге, не Вам мені розказувати, що історія - не математика, тут нема закону "2+2=4", тобто "оце чорне, а це - біле", "оцьому хвала, а тому - ганьба!". Вона неоднозначна, "багатоколірна", якщо хочете, як і весь світ, бо її творили і творять Люди, зокрема наші з Вами батьки, попередники. Тому будь ласка, не треба так зневажливо про них і так упереджено - Ви не жили в ті часи, то як можете судити? Тільки з книг та документів? Так, люди старших поколінь багато чим були одурманені, але в чому їх вина? Що народилися не тоді, коли Ви? Що вірили в ідеали комунізму разом з мільйонами? З висоти часу легко над цим насміхатися і це засуджувати. Скажу Вам відверто: через Вашу радикальність я не є прихильницею Ваших політичних поглядів, хоча вважаю, що до окремих Ваших думок варто прислухатись. А ось щодо втіхи від "бунту поколінь", щодо заклику до руйнування... Двадцять років тільки руйнуємо і нічого не будуємо. Хай ми життя своє прожили, хай "неправильно" (з Вашої точки зору), а Ви живіть правильно, хто не дає? Хто Вас закликає йти у комсомол? Але по якому праву, скажіть, такі як Паршевлюк можуть ганьбити старших? У них іншої молодості не було! Ви не думали над тим, що колись отак і над Вами насміхатимуться ті, хто ледь зіп'явся на ноги, хто буде молодший за Вас років на сорок і, ще не встигши зробити для суспільства щось вагоме, казатиме - "Нахабно ностальгуєте!" Вам особисто я цього не бажаю!
5. Санжари / 26 листопада 2013, 18:57
Камсамол рулит.Полтавщина зібрала в цьому році 5млн т зерна...що краще селяни жить стали...Уряд тягне назад до московіі..школи закривають..а ви пані Тамаро закликаеете будувать для кого-колишніх комсомольців які рулят і досі своіми совковими мозгами..стаття супер.
6. Тамара / 26 листопада 2013, 19:15
І ще одне, пане Віталію. Невже Ви думаєте, що Вам і багатьом Вашим однодумцям вдасться прожити жимтя без прикрих помилок? Що, аби народились Ви у ті часи, коли всі були комсомольцями, неодмінно стали б дисидентом - поборником правди і справедливості? В такому випадку у Вас ще багато романтизму. Зрозумійте, ми живемо в інший час, коли можна вільно висловлювати думки - це ж добре! Але, як каже приказка, кожен дурень у понеділок знає, якою була неділя. Тобто всі ми розумні "заднім числом" і гожі сьогодні "перебирати" минувшину. А може краще не чекати "бунту поколінь" (даруйте, я не зовсім зрозуміла, що Ви під цим маєте на увазі - невже фізичну чи моральну розправу молодих над старшими?), а особистим прикладом показати, що молодь здатна побудувати іншу державу - справедливу, терпиму до всіх поколінь. На жаль, у нас нема іншої історії, без трагічних сторінок. Але якщо сестра моєї бабусі була комсомолкою, якщо я була комсомолкою - що тепер мені, геть з України? Чи приховувати це, як комуністи приховували від фашистів? Невже у Вашій родині не було комсомольців чи партійних? Ви емігрант з іншої країни чи з іншої планети? Звісно, можете сьогодні не сповідувати цінності дідуся-бабусі, але й зневажати їх не треба! На мій погляд (можливо, я й помиляюсь), але казати "нешановний мною пан Семиволос" - значить, зверхньо відгукувіатись про все покоління Семиволоса.
Ще одне хочу Вам нагадати. Якщо Ви так добре знаєте історію, то пам'ятаєте, що першим, хто з найвищої трибуни тодішнього Союзу звернув увагу на Голодомор в Україні у 30-х роках минулого століття, був наш земляк, комуніст (бо й до сьогодні не відрікся від цього звання), академік Борис Ілліч Олійник. Невже й він, на Ваш погляд, "одурманений більшовицько-комуністичною агітацією"? Невже вірите, що в партії, в комсомолі ніколи не було порядних людей? Будь ласка, озирніться, спробуйте подивитись на минуле очима розумної людини, а не зашореної новітньою ідеологією! Не знаю чому, але я вірю, що Ви, пане Віталію, здатні на це.
7. аааааааааа / 26 листопада 2013, 19:28
Віталію!Шкірзавод працює з 1964 року.З цього робимо висновок,що пані Тамара приблизно того ж року народження.Думаю немає сенсу щось доводити цій людині.Це просто "зомбоване" покоління!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
8. Тамара / 26 листопада 2013, 19:42
По-перше, не працює, а працював - Ви коли там були востаннє? По-друге, я, на жаль, навіть не приблизно "того ж року народження", належу до повоєнного покоління. По-третє, щодо "зомбованості". Дорогі мої діти (а Віталій навіть в онуки годиться)! Невже Ви не розумієте, що так само "зомбовані" сучасними політиками, яким потрібна не Україна - процвітаюча держава, і не Ви в ній як успішні люди, а потрібне оте болото, в якому всі живемо - у ньому ж легко красти, набивати кишені, робити кар'єру... Я щиро не хочу, аби Вас колись назвали "втраченим поколінням". А точніше - поколінням втрачених можливостей. Якщо правда за вами - боріться! Але боріться чесно, не "танцюючи" на "кістках" старших поколінь, маю на увазі - на тій історії, яку вони витворили, навіть якщо все було неправильно з точки зору сьогоднішнього дня. Успіхів вам!
9. Віталій Токовий / 26 листопада 2013, 20:03
Послухайте, пані Тамаро, я все сказав. Не вам мені щось доводити, бо в мене думка уже усталена і світогляд мій давно сформувався. Знаєте, мені дещо смішно і гірко читати те, що ви тут мені написали, бо праві ви лише в окремих, міні-моментах, котрі не згладжують всієї картини. Від вас я чую лише емоції і жодної історичної конкретики та твердих доводів. Ми вже з оцими Лєніними-Кіровими і Фрунзе-Фурмановими товчемо воду в ступі з 1991 року. Компартія була заборонена, але у зв'язку із тодішньою слабкістю української опозиції знову відновлена і я впевнений, що тут не минулося без руки Кремля. Колишні партійні функціонери КПРС керують і досі, причому нажили статків, каіталів, стали далеко не бідними людьми, в тому числі і вождь всія комуністів Сімонєнко. От тільки щось будувати вони цю країну не хочуть, а натомість кричать, що усі повинні працювати, в тому числі і ви кричите. Самі ж тим часом дограбовують останнє, прикриваючись фальшивими лозунгами та граючи на ностальгії старших поколінь. Так от я вас запитую: чому у мене немає навіть наближеної до моєї спеціальності роботи, а у колишніх комуністів, комсомольців та парткерівників вищих ешелонів вона є і живуть вони більш ніж добре, просто шикарно я б сказав? Потрудіться відповісти мені на це питання і поміркувати без зайвих емоцій, зайвих помпезних фраз і слів на кшталт "зараз звісно тяжко, але треба чекати "пакращення"? От дайте мені відповідь на таке конкретне питання?
10. Віталій Токовий / 26 листопада 2013, 20:12
І ще одне додам з приводу закидів пані Тамари щодо історії і її багатоколірності. Ви частково праві, але не забувайте, що багатоколірність історії існує лише у вимірі її загальносвітового сприйняття, тобто як сукупності факторів. Коли ж мова йде про історії окремої країни, то для того аби виростити національно свідоме та нормальне покоління потрібна СВОЯ історія, позбавлена брехливих та заполітизованих штампів всіх без виключення іноземних держава, котрі колись панували над Україною, в тому числі і СРСР. Вона повинна бути позбавлена бравурних спічів та прославлення комсомольців, Лєніна, Сталіна (а таку ганьбу та жах, який навіть у голову не вкладається, оскільки памятник Сталіну ми маємо в Запоріжжі, просто важко усвідомити, "Великої Вітчизняної", "звєрств банєровцев", "злостних пєтлюровцев" і тому подібної брехні та цинізму. Історія повинна бути державотворчою, національною і грнтуватися на основі боротьби народу за свою державність і власне на основі існування цієї державності. Лише тоді нація здатна на розвиток та ментальне і розумове відродження. Лише тоді.
11. Мужик / 26 листопада 2013, 23:10
У моя родня пережила голодомор, вживых не все остались,меня принимали в комсомол, и что теперь...Конечно одно верно, кто празднует этот праздник..где простые комсомольцы.Согласен что элита комсомольская неплохо жила, что сейчас что тогда.Вот простые тружпеники комсомольцы гнили в болотах, в окопах и отстраивали страну. И награды в комсомола заслужены.Володя, кроме что марать бумагу, нужно в жизни еще много чего сделать и особенно для людей,а не дразнить
12. Віталій Токовий / 26 листопада 2013, 23:18
13. Валентин пише:
«1. ..... пише:
«Не буде нічого хорошого в нашій державі,в нашому районі,доки не здохне останній піонер чи жовтеня того рабовласницького ладу,яким був СССР!»Віталіє,дуже хотів щоб ваші історико-аналітичні роздуми не привели вас до отакого "умозаключенія".»


А я тут до чого??? Я не є автором першого посту, тому вибачте, але я тут ні до чого.
13. Віталій Токовий / 26 листопада 2013, 23:25
13. Валентин пише:
«Віталіє,дуже хотів щоб ваші історико-аналітичні роздуми не привели вас до отакого "умозаключенія".Бо в такому випадку,вам ,прогресивній і шанованій мною молоді (для прискорення процесу) прийдеться знищити всіх людей яким 40 і більше років.»


Скажіть будь-ласка, шановний Валентине, ви свідомо з мене чорт зна що робите, адже я не казав НІЧОГО подібного і всього, що ви тут наговорили на мене?
14. Петро Дяченко / 26 листопада 2013, 23:43
Стаття потужна та правильна. Автору велике спасибі за слова правди і що не побоявся висловити те, про що інші мовчать.
15. Валентин / 27 листопада 2013, 06:37
17. Віталій Токовий пише:
«Скажіть будь-ласка, шановний Валентине, ви свідомо з мене чорт зна що робите, адже я не казав НІЧОГО подібного і всього, що ви тут наговорили на мене?»

13. Валентин пише:
«Віталіє,дуже хотів щоб ваші історико-аналітичні роздуми не привели вас до отакого "умозаключенія".»
Я й недумав робити з Вас чорт зна що,доречі я поважаю Вашу послідовність.Але свідомо застерігаю від отакої крайності.тому що для мене отой перший коментар до статті і є ознака фашизму,який ні ідейно ,ні засобами не має нічого спільного з націоналістичним рухом.Тому це заклик не помилитися,а якщо у Вас немає потреби зважати на мої слова,незвертайте,Ваша справа.
16. хочу сказати / 27 листопада 2013, 09:59
Це добре що у нас такі небайдужі люди, і це правильно, що в кожного є своя думка і в наш час ми можемо сміливо її висловити. Пані Тамару можна зрозуміти, так як вона жила в ті часи, вона буде захищати свою власну історію, тому як би тяжко не було нашим дідусям та бабусям, а вони завжди ставитимуть нам в приклад ті часи, цього вже не змінити, вони прожили з цим життя (думаю, що і не варто цього робити). А от нашому поколінню потрібно якось домовлятись і щось робити.
За всіма цими дебатами ми втратили основну ідею статті В. Паршевлюка, що час іде, все змінюється, а у нас і досі при владі люди, які були віддані комсомолу (повірте під цим словом я не говорю щось погане, це було, це вже історія). Як можуть такі керівники як Левицький, Борт та Солодовник, щось зробити корисне для нас. Люди, які зрадили своїм принципам – це вже маріонетки.Зрадники. Тому, мабуть, ми зараз так і живемо, що молодь не має впевненості в завтрашньому дні, що ми виживаємо, а не живемо.
— Сьогодні молодим важко усвідомити, у яку потужну, багатомільйонну спілку ми тоді були об’єднані. Понад сто мільйонів юнаків та дівчат пройшли через комсомол, який нагороджено шістьма високими державними орденами. Нагороджено справедливо, адже без участі молодих не було б ні Байкало¬Амурської магістралі, ні освоєння цілини, ні Братської ГЕС, та, мабуть, не було б і космосу.
(Іван Солодовник, заступник голови Новосанжарської райдержадміністрації («Світлиця», № 136¬138, 1 листопада).
Звичайно ж важко, Іване Олексійовичу Солодовник, уявляти, що у молоді була робота і заробітна платня. А ви до цього часу не можете запустити автобус, щоб возив дітей.Про яке там будівництво мова (зруйнували вже те що й було). Чи ви як завжди приписуєте собі чужі заслуги і завдяки цьому, вже 20 років граєте роль «моя хата скраю, нічого не знаю» (а зарплату получаю).
Може вже час дати дорогу молоді, а то вже з адміністрації скоро міль почне вилітати із-за таких «молодих комсомольців» які нами правлять????
17. чоловік / 27 листопада 2013, 12:54
Це навіть від фашистів страшніше.

Це - нацизм, як не прикро це звичуть((((((
18. Тамара Павлівна / 27 листопада 2013, 13:26
Пригадала ще один афоризм для Віталія: "Хіба може говорити про біле той, котрому невідоме, що таке чорне?". А ще Григорію Сковороді належать такі слова: "Невже ти не чув, що сини віку мудріші від синів дня?" Можливо, ці розумні думки допоможуть молодому хлопцеві у прагненні до справедливості. Хай береже його Бог...
19. Віталій Токовий / 27 листопада 2013, 15:08
22. чоловік пише:
«Це навіть від фашистів страшніше.

Це - нацизм, як не прикро це звичуть((((((»



Як там справи у райдержадмінстрації?;). Судячи із посту, ви звідти чи наближені до влади).
20. Віталій Токовий / 27 листопада 2013, 15:16
Шановна Тамара ПавлівнаЄ, я часто стикався із людьми, котрі пересмикують і виривають слова із контексту. І ви мені якраз такую людину нагадуєте, як це не прикро може для вас звучати. Я чудово розумію, що всі, хто зараз щос там про мене говорять намагаються змішати мене з лайном та дискредитувати мене. На здоров'я, куди ж мені до вашої "мудрості";). Я більш ніж упевнений у тому, що значна частина тих, хто тут намагаються своїми емоціями та засудженням невідомо чого і невідомо чому закрити рота мені і всім тим, хто думає інакше. Ба більше, я більш ніж впевнений у тому, що тут чимало людей із райдержадмінстрації, котрі поприкривалися ніками і поливають мене брудом, намагаючись просувати тут свою так звану мораль. Я вже все це проходив, тому я вже до цього відношуся спокійно. Ніхто так і не відповів на мої питання і не обгрунтував того, що я сказав я це ще раз доводить порожнечу ваших слів і ваше чітке бажання змішати мене самі знаєте із чим. Я б вам сказав ще багато чого, та це буде не політкоректно, ви ж демократи радянсько-комунісичного типу і вам це не сподобається;). Тому на здоров'я, обурюйтесь далі, я вамне заважатиму;).
21. Віталій Токовий / 27 листопада 2013, 15:19
20. хочу сказати пише:
«Звичайно ж важко, Іване Олексійовичу Солодовник, уявляти, що у молоді була робота і заробітна платня. А ви до цього часу не можете запустити автобус, щоб возив дітей.Про яке там будівництво мова (зруйнували вже те що й було). Чи ви як завжди приписуєте собі чужі заслуги і завдяки цьому, вже 20 років граєте роль «моя хата скраю, нічого не знаю» (а зарплату получаю).
Може вже час дати дорогу молоді, а то вже з адміністрації скоро міль почне вилітати із-за таких «молодих комсомольців» які нами правлять????»


Підписуюсь під кожним словом.
22. Ольга В / 27 листопада 2013, 15:41
28. аааааааааа пише:
«на кожних виборах молодь, м"яко кажучи,не активна,»

А чого тільки на виборах? Ви або дуже молоді, або зовсім, вибачте, дурні. Життя ж не тільки на виборах робиться. Життя - це, вибачте за банальність, щоденний важезний труд. І в Європі теж, як і в усьому світі, включаючи Україну. Ждуть вас, ледачих та пасивних, не діждуться як в Росії, так і в Європі. От побудуйте, ні, не державну, а просто добробут своєї родини, не злякатеся назвати своє ім"я, не ховайся за оцим ось "ааааааааааааааааа" - от тоді і поговоримо.А до того часу - сам ти психопат. Батькам своїм це розкажи. В очі.
23. Ольга В / 27 листопада 2013, 15:47
27. Віталій Токовий пише:
«Підписуюсь під кожним словом.»

Так ідіть, хлопці, ідіть робити. Не тільки говорити. Ідіть на місцеві вибори, використайте своє пряме виборче право. Міняйте країну. Щодня, щогодини. І не тільки на мітингах. ЦЕ ВАШ ЧАС. Не треба критикувати. Це найлегше. Візьміть і зробіть. Покажіть ЯК ТРЕБА!!!! Ми з вами і за вами.
24. Віталій Токовий / 27 листопада 2013, 16:24
30. Ольга В пише:
«Так ідіть, хлопці, ідіть робити. Не тільки говорити. Ідіть на місцеві вибори, використайте своє пряме виборче право. Міняйте країну. Щодня, щогодини. І не тільки на мітингах. ЦЕ ВАШ ЧАС. Не треба критикувати. Це найлегше. Візьміть і зробіть. Покажіть ЯК ТРЕБА!!!! Ми з вами і за вами.»


А ви для початку хоча б не ховайтесь за напівніками). Прізвище своє вкажіть, як я, наприклад, бо я не боюся з людьми спілкуватися підписуючись самим собою, а от такі як ви чомусь, скажімо так, соромляться;).
25. Ольга В / 27 листопада 2013, 17:00
31. Віталій Токовий пише:
«А ви для початку хоча б не ховайтесь за напівніками).»

Ольга Миколаївна Волоська, якщо вам це щось говорить.
26. Віталій Токовий / 27 листопада 2013, 17:09
32. Ольга В пише:
«Ольга Миколаївна Волоська, якщо вам це щось говорить.»


Ну от бачте, це не так вже й страшно). А от щодо того, що ви говорите, що не треба критикувати і візьміть і зробіть краще, то я вам відповім: хай колишні комсомольці, які сидять у владі дадуть молоді владу, а самі йдуть на заслужену пенсію, і молоде покоління обов'язково змінить ситуацію. А знаєте, чому я так у цьому впевнений? Та тому що у цій державі достатньо зробити три речі: не красти, не брехати, відстоювати власну історію та власні національні символи, віковічні устої та права, і, найголовніше, почати нарешті ЩОСЬ РОБИТИ, а не сидіти і протирати штани у владних кабінетах, будучи "свідками покращення". Але владу молоді ніхто не дасть, і ви це чудово розумієте, саме тому це все порожні балачки.
27. Ольга В / 27 листопада 2013, 17:30
33. Віталій Токовий пише:
« Але владу молоді ніхто не дасть, і ви це чудово розумієте, саме тому це все порожні балачки.»

Візьміть її самі. Не обов"язково сидіти в кріслі голови чи зама РДА, для того, щоб щось змінити. Це стереотип. Причому, якраз там рівень вланих повноважень досить таки обмежений. Станьте сільським головою, керівником підприємства, приватним підприємцем. Як Река А.О., як Васюта М.В., як Клюшник В.М. і т.д. іт.п. Завоюйте авторитет - і ви будете диктувати умові будь-кому, хто сидітиме у владному кріслі. Якщо я неправильно розумію - зробіть по-своєму. Не ждіть, що хтось вам щось дасть. НЕ ДАДУТЬ, скільки б ви не вимагали. Беріть самі.
28. Ольга В / 27 листопада 2013, 17:33
33. Віталій Токовий пише:
«Ну от бачте, це не так вже й страшно)»

Зовсім не страшно. Чесно.
29. Віталій Токовий / 27 листопада 2013, 18:14
37. Ольга В пише:
«Віталій Юрійович. Ви в 1990 році народився, а я в 1991 році за незалежність України голосувала. В ПДПІ ім. В.Г. Короленка. Якраз була на четвертому курсі філологічного факультету. Пожертвувала поїздкою до маленького сина на вихідний. Він у мене 01 серпня 1989 року народився. На рік старший за Вас. Я, тоді двадцятиоднорічна мама, купувала йому п"ять мандаринок на тиждень. Кожного дня він з"їдав одну і говорив - через чотири мандаринки мама приїде. Отака-от моя історія. Не треба її перекреслювати. Будь ласка.»


А що, хтось збирався її перекреслювати? Я взагалі не розумію, до чого тут це? Я вам нагадаю, що тоді за незалежність голосували не лише ви (до речі я вам дійсно аплодую за це рішення), але й інші 90% населення. Тільки от ви не говорите про основне у цьому питанні: після проголошення незалежності всі думали, що добробут та економічний, соціально-побутовий та культурний розвиток нам принесуть на тарілочці, сіли і почали чекати з моря погоди. А хто ж опинився біля керма влади, кому дали там опинитися? Ви добре знаєте, хто там опинився і хто почав грабувати цю державу: колишні комуністи-керівники, що таки дійсно зрадили своїм принципам і швиденько перефарбувалися. Тоді президентом був обраний КОМУНІСТ Кравчук, а не Чорновіл, і пішло-поїхало. Звідти всі наші біди, із байдужості до самих себе і небажання чогось робити, а також у поклонінні символам минулого, які гальмують наш світоглядний розвиток і досі.
30. Ольга В / 27 листопада 2013, 18:27
39. Віталій Токовий пише:
«після проголошення незалежності всі думали, що добробут та економічний, соціально-побутовий та культурний розвиток нам принесуть на тарілочці, сіли і почали чекати з моря погоди. »

І зараз ніхто нічого не принесе. Просто все треба робити дружно і разом.
39. Віталій Токовий пише:
«тоді за незалежність голосували не лише ви (до речі я вам дійсно аплодую за це рішення), але й інші 90% населення. »

ТАК! НАРЕШТІ! ЦЕ ж ми, 40-річні і старше проголосували. А ви тепер доведіть до кращого життя (стабільності і добробуту без лапок). Тільки зробіть це зважено, без кровопролиття, найголовніше. І нехай вам БОГ допомагає. Ми тільки "за".
31. Валентин / 27 листопада 2013, 19:27

38. Віталій Токовий пише:
«Ой, пані Ольго, справа в тому, що я якраз відношуся до тих, хто якраз і робить щось у цій державі. Але ми з вами говоримо про різні речі, а влада одна, і вона має у своїх руках всі гроші, силові структури та вплив. Чи ж мені вам розповідати завдяки кому ставленики від влади та так звані "самовисуванці" виграють вибори в Україні? За рахунок адміністративного ресурсу. І ви так кажете, "візміть владу самі"), це лозунг звісно правильний, але за такі дії в нашій "дуже правовій" державі саджають у відповідні місця позбавлення волі. Тому я тактовно промовчу. А щодо підприємця чи керівника фірми... Знаєте, в нашій країні, для того аби почало розвиватися нормальне підприємництво, а не спекулянти "купи-продай", потрібна підтримка якраз згори, тобто з боку влади. Саме тому владну верхівку треба змінювати, бо без цього ніякого розвитку малого та середнього бізнесу не буде і ви це чудово знаєте. Купівельна спроможність населення у маленьких та середніх містечках на нулю завдяки політиці "пакращення вже сьогодні", то про що ми говоримо?»
У нашому випадку такий олімпійський принцип (головне не перемога ,а участь)не підходить.Щось робите,повинен бути результат.Згадую молодіжну акцію,коли на стіні "законцервованого" кінотеатру,простонеба було показано чудовий український кінофільм.По-перше звернули увагу людей на історичні події в післявоєнній Україні,по-друге звернули увагу влади(як вони не заплющували на це очі) про відсутність місця для кінопоказу,та й самого кінопрокату в районному центрі,по- третє започаткували в Н.Санжарах чудову справу-кінотеатр під відкритим небом.Але чомусь,далі справа не пішла.Але я впевнений,що продовження такої роботи малоб позитивні результати щодо історико-культурного виховання молоді та й отих "безнадійних" колишніх комсомольців,і по кінотеатру сприятливо подіяло.От бачите,робота є ,а результат неповний.Тому доводьте справи до кінця,і влада буде з вами рахуватись,або поступиться місцем.
32. traktorist / 27 листопада 2013, 19:32
Не знаю як у керівництві,а от в серед механізаторів та шоферів(принаймні у нас в колективі)працюють на совість тільки колишні комсомольці та жовтенята.А молодь тільки в телефон втуплені або дивляться що вкрасти.І головне що не хочуть працювати навіть за відносно хороші зарплати.
33. Віталій Токовий / 27 листопада 2013, 19:47
43. Валентин пише:
«У нашому випадку такий олімпійський принцип (головне не перемога ,а участь)не підходить.Щось робите,повинен бути результат.Згадую молодіжну акцію,коли на стіні "законцервованого" кінотеатру,простонеба було показано чудовий український кінофільм.По-перше звернули увагу людей на історичні події в післявоєнній Україні,по-друге звернули увагу влади(як вони не заплющували на це очі) про відсутність місця для кінопоказу,та й самого кінопрокату в районному центрі,по- третє започаткували в Н.Санжарах чудову справу-кінотеатр під відкритим небом.Але чомусь,далі справа не пішла.Але я впевнений,що продовження такої роботи малоб позитивні результати щодо історико-культурного виховання молоді та й отих "безнадійних" колишніх комсомольців,і по кінотеатру сприятливо подіяло.От бачите,робота є ,а результат неповний.Тому доводьте справи до кінця,і влада буде з вами рахуватись,або поступиться місцем.»


А хто вам сказав, що робота не була доведена до кінця?). Влада ж обіцяла до 1 грудня відкрити кінотеатр, от ми й подивимося, чи відкриє вона його. А як ні, то будемо впливати відповідним чином, як і обіцяли та наголошували.
34. Петро Дяченко / 27 листопада 2013, 19:53
41. Любов пише:
«Ця Україна вже ні для кого не страшна. Могутня Росія стерла її з мапи світу.»


Могутня Росія?)). Ну-ну). Я не буду розкривати вам всіх таємниць "могутності Росії", котрі ще із 2008 року проглядаються). Продовжуйте базікати. А Віталію та Володимиру я раджу не звертати уваги на неадекватів і просто робити свою справу.
35. есер / 27 листопада 2013, 20:11
Да-а,не в той час народився Токовий.А з нього вийшов би чудовий комсорг,а якби піднатуживсь,навіть інструктор райкому.Пропадає талант.Але нічого,посада мабуть та сама,тільки називається в їхній партії інакше.
36. Валентин / 27 листопада 2013, 20:14
Любов,ваш коментар дуже схожий на якусь голівудську кіношку,скажемо "Зоряний десант ".Що то ,що то бред.
37. Нью Йорк / 27 листопада 2013, 21:17
49. Микола Гузченко пише:
«ніхто і словом не обмовився про корупцію. Це питання неважливе для державобудування?»

Неважливе. Не буде комуністів і їх прихильників — не буде й корупції. Ти хіба не поняв цього з минулих статтей? ))) Нам же совок заважає. І Росія.
Єдина надія на Європу. От вступимо в асоціацію, і європейці нам сразу харашо зроблять.
38. Віталій Токовий / 28 листопада 2013, 00:04
47. есер пише:
«Да-а,не в той час народився Токовий.А з нього вийшов би чудовий комсорг,а якби піднатуживсь,навіть інструктор райкому.Пропадає талант.Але нічого,посада мабуть та сама,тільки називається в їхній партії інакше.»


А ви так не переживайте за мене, я за цю посаду грошей ны копійки не отримую. Тому дихайте рівніше;).
39. Віталій Токовий / 28 листопада 2013, 00:06
49. Микола Гузченко пише:
«Одне мені неясно. Тут такий хвацький холівар розгорівся - про світле майбутнє, про комуняк і бандерівців, але чомусь ніхто і словом не обмовився про корупцію. Це питання неважливе для державобудування?»


Уважніше коментарі читайте, я про корупцію там теж згадував, на відміну від інших моїх коментаторів та обливачів мене брудом.
40. шофер / 28 листопада 2013, 02:03
Краще би до тієї статті по пів сотні коментарів за день писалося - тема куди більш життєва, а ніж ваші "вступання"
Європейці озабочені....
41. шофер / 28 листопада 2013, 03:31
Сідають за стіл - про європу бубонять
Сидять у туалеті - про європу бубонять
Дивляться погоду - про європу бубонять

Це якийсь вірус. Усі помішалися на європі, так наче вона їм кусок мяса на стіл покладе... Усі признаки нещасного народу, у якого надія помирає останньою, і зараз ця надія - європа. Дюрацюги наївні...

(каментів усих не читав, вибірково пробігся - там слово, там слово, кругом про європу)
42. ГІСТЬ а / 28 листопада 2013, 07:45
   Відкрити коментар, який містить ненормативну лексику
Придурок, це антівірус! Читай все, може клепки стане більше.
43. чоловік / 28 листопада 2013, 11:07

Ой, пані Ольго, справа в тому, що я якраз відношуся до тих, хто якраз і робить щось у цій державі

Язиком тріпатися, не мішки ворочати))))))))
44. цікаво / 28 листопада 2013, 11:27

Прочитавши дану статтю, та ще декілька інших зробив для себе висновки і хочу поділитися з Вами, шановні читачі.
1. Сприводу комсомолу: На мою думку це не той випадок, коли за один період історії (1932-1933 рр) можна повністю осуджувати всі 95 років діяльності комсомолу. Я розумію, що добрі речі швидше забуваються, але все ж таки...
2. Також Володимир пропонує "А так, щоб подумати, співставити", от за допомогую google і 15 хв. часу результат: "26 грудня з екрану телеканалу Тягнибок заявив, що українці будуть вживати слово "жид" ("жид", "жидівка") для позначення цілої національності. Він також сказав, що ті, хто вважає це образою, можуть йти до суду. І заздалегідь запевнив, що всі суди будуть програні", - говориться в листі. Гройсман підкреслює, що слово "жид" для євреїв є образливим, однак, при цьому "глава партії "Свобода" публічно заявив, що словом "жид" він і його партія будуть позначати євреїв".
Більше читайте тут: Посилання на tsn.ua а в Конституції України написано:Стаття 24. Громадяни мають рівні конституційні права і свободи та є рівними перед законом.

Не може бути привілеїв чи обмежень за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками.

P.S. Висновки робіть самі, особливо шановні і амбіційні Віталію Токовий і Паршевлюк Володимере
45. шофер / 28 листопада 2013, 12:47
   Відкрити коментар, який містить ненормативну лексику
.....які ти впарюєш своїм землякам?
Не їби де живеш, не живи де їбеш - кредо моєї роботи.
Своїм не продавав жодного авто, і не продам.
Навіть якщо я сам у ньому переконаний.

Все інше - no coments
46. кобелячанин / 29 листопада 2013, 15:40
88. Микола Гузченко пише:
«Ще одне. Ледь не забув. Неокомсомольці - це часом не Свобода? Той же фанатизм, несприйняття інакомислія. Ті церкви валяли, ці - лєнінів. Ті кулаків нищили, ці мріють про комуняку-на-гілляку. Поведінка та ж. Назви різні.»

Дуже вдало підмічено. 5+
47. шофер / 30 листопада 2013, 00:12
94. Микола Гузченко пише:
« ..... Чи, може, у 33­-му це були якісь інші
......Чи, може, у 33­-му це були якісь інші
......Чи, може, 22 роки це були якісь інші»
Чому ж не може? Ще і як може, Миколо.

Якщо ти з роками не міняєшся, то це не мірило для всих інших. Не суди по собі за всих.
48. шофер / 30 листопада 2013, 00:17
66. шофер пише:
«Задайтеся питанням, чому європа плюнула на юльку, і взагалі почала відверто прогибатися під нас, аби тільки підписати угоду? Ніхто не хоче озвучити відповідь на це пеитання, ніхто не хоче цього помічати. Але факт лишається фактом - європа заскавучала, і прогнулася. »


74. Віталій Токовий пише:
«Так я вам можу на це питання відповісти!). Хочете?»


77. шофер пише:
«хіба ж такі відповіді можуть бути не цікавими»


А от відповіді я так і не отримав - добре, відповім сам. Відповідь читайте як "пс3" ось за цим посиланням Посилання на exo.in.ua
49. Микола Гузченко / 30 листопада 2013, 00:18

Коментар видалено за порушення пункту 2.1 Правил користування сайтом
50. Ясен / 30 листопада 2013, 07:56
94. Микола Гузченко пише:
«У 33-му українці приймали участь в організації голодомору.
Чи, може, у 33­-му це були якісь інші, «погані» українці? А потім на зміну їм прийшли хороші?
У 33-му українські матері їли своїх дітей.
Чи, може, у 33­-му це були якісь інші, «погані» матері? А потім на зміну їм прийшли хороші?
За 22 роки незалежності країна загрузла в корупції і беззаконні.
Чи, може, 22 роки це були якісь інші, «погані» українці? А потім на зміну їм прийдуть хороші?»
Продовжую.У 18-19 століттях територію сучасного США,та Канади ,знищуючи корінне населення ,активно заселяли європейські аферисти,душегуби,та злодії.Так чиї нащадки зараз живуть в цих країнах,може дружелюбних апачів.Австралія ,19 століття,всесвітній відстійник каторожників,але насправді зараз її населяють чудові нащадки чорнявих аборигенів.Далі все просто:Англія-пів світу,Франція-північна Африка,Іспанія,Португалія-південна Америка,Росія -Сибір,Кавказ,Україна,а ще чудові хлопці бури в ЮАР,цей список можна продовжувати без кінця,але всі вони озвірілі ,та оп"янілі від чужої крові трансформувались в цивілізованих гомо сапіесів.Але до чого приведе отака логіка?Тому дійсно зовсім різні люди були в 1933,1947,2013р.,і будуть різними,не всі українці були в буксирних бригадах,не всі українці корупціонери,як звісно не всі українці які переїхали до Європи,скажімо до Данії стали,або стануть європейцями.
51. stogryven / 1 грудня 2013, 13:49
98. Ясен пише:
«не всі українці які переїхали до Європи,скажімо до Данії стали,або стануть європейцями.»

Тонко подмєчєно))))))))) Дарма що Коля нетак давно, був середньостатистичним хахлом... Носив "вишиванки"... вступав у партії... Рєпєтірував з нольпяточкою... А тепер ба! На зміну йому прийшов Коля-єврофілософ... Знавець Української культури та історії... Месія гастарбайщини... Еталон справжнього громадянина світу.

Змінено 01.12.2013, 13:51
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації