Вхід | Реєстрація

Остеохондроз сигналізує про старіння організму

Остеохондроз сигналізує про старіння організму

Минулого тижня, уже традиційно, відбулась щотижнева нарада ветеранів. Під час засідання лікар-невропатолог Руслана Зінченко розкрила питання щодо проблеми остеохондрозу хребта.

За словами лікаря, остеохондроз хребта — це хронічне захворювання, при якому відбуваються дегенеративні зміни хребців і міжхребцевих дисків, які знаходяться між ними. У залежності від місця ураження хребта розрізняють остеохондроз шийного, грудного та поперекового відділів.

Ця хвороба є сигналом про старіння організму. Раніше чи пізніше в міжхребцевих дисках виникають атрофічні зміни. Однак травми, захворювання та різні перевантаження хребта сприяють більш ранньому виникненню цієї хвороби. За словами Руслани Зінченко, найбільш часто зустрічається остеохондроз шийного та поперекового відділів хребта.

— Вважається, що основним фактором у виникненні захворювання є постійне перевантаження рухового апарату, — каже лікар. — Воно може виникнути в результаті неправильної постави, індивідуальної манери сидіти і ходити, при нахилах та підйомах тяжкості. Також процес може ускладнюватися через особливості будови хребта.

Головним симптомом хвороби, як стверджує невропатолог, є біль. Він виникає з гострою інтенсивністю та посилюється при найменшому русі. Наприклад, при остеохондрозі шийного відділу хребта хворий тримає голову в найменш болючій для нього позі й не може її повернути. При захворюванні грудного відділу біль посилюється навіть при глибокому диханні. А при остеохондрозі поперекового відділу людині складно сідати, вставати і ходити. При ураженні шийного відділу хребта хворі уникають різких поворотів і нахилів головою. З остеохондрозом поперекового відділу — повільно сідають і встають, уникають нахилів тулуба.

— Ускладнення захворювання пов’язані з грижею міжхребцевого диска, — додає лікар. — Вона може стати причиною здавлення артерії, що живить спинний мозок.

Для діагностики міжхребцевої грижі, оцінки стану спинного мозку і виявлення ускладнень остеохондрозу застосовують магнітно-резонансну томографію або рентген. У Кобеляцькому поліклінічному відділенні можна пройти лише рентгенологічне обстеження. Хворих, які бажають обстежитись за допомогою комп’ютерної томографії, направляють у Полтаву.

Щодо дієвого способу лікування остеохондрозу, то Руслана Зінченко назвала курс масажу. Причому, кожні півроку. Курс — десять разів. Проте масаж протипоказаний при загостренні хвороби. Також хворим корисно займатися лікувальною фізкультурою. Паралельно їм назначають протизапальні нестероїдні препарати та вітаміни групи В.


Автор: Дарія СРІБНА


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
30 листопада 2013, 10:30 | Кобеляки | Спорт і здоров'я
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації