Вхід | Реєстрація

«Якби набив кишені грошима, то ходив би з порожньою душею»

«Якби набив кишені грошима, то ходив би з порожньою душею»

21 листопада у приміщенні Кобеляцького музею літератури та мистецтв відбувся вечір пам’яті, приурочений талановитому художнику й різьбяру, почесному громадянину міста Кобеляки Михайлу Черненку.

На захід завітали колишні друзі майстра, знайомі та прихильники його творчості. Також серед присутніх була сестра Михайла Черненка Валентина Федотівна. Вона люб’язно погодилася принести на вечір пам’яті роботи свого брата та продемонструвати їх.

Як розповіли ведучі заходу, з творчого доробку митця можна виділити три основні групи робіт: малюнки олівцем, аквареллю та, найчисельніша, різьба. Також директор музею Тетяна Чешко продемонструвала присутнім альбом із фотографіями робіт Михайла Федотовича та підбірку з його світлинами.

За словами Тетяни Миколаївни, за його працями можна простежити географію перебування художника в різних куточках планети. Прибалтику, Санкт-Петербург та Львів зустрічаємо в роботах олівцем. Його акварельні пейзажі розповідають про Полтавщину. Серед них велика серія присвячена Кобелякам. Вона носить назву «Ворскла». Деякі з цих робіт, до речі, можна побачити в Кобеляцькому музеї літератури та мистецтв. І вони виконані наскільки майстерно і тонко, що заворожують навіть тих, хто далекий від мистецтва.

Під час вечора пам’яті кожен міг поділитися спогадами про Михайла Черненка. Його товариш Анатолій Сагайдачний у своїй розповіді зазначив, що за життя в Михайла Федотовича було організовано більше ста виставок. Відгуки про його роботи були зібрані у вісьмох книгах.

— І це лише записані, — додав він.

Зі слів Анатолія Сагайдачного, за життя його товариш не продав жодної роботи. І, мовляв, для нього це було принципово.

— Він казав так: «Якби я набив кишені грошима, то ходив би з порожньою душею», — розповів Сагайдачний.

Також у своєму виступі він звернувся до всіх присутніх із пропозицією створити меморіальну дошку та видати фотоальбом робіт Михайла Черненка.

Насамкінець заходу пам’ять про Михайла Федотовича всі присутні вшанували хвилиною мовчання.


Автор: Дарія СРІБНА


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації