Вхід | Реєстрація

Читайте договір оренди

Читайте договір оренди

До редакції тижневика «ЕХО» надійшов лист від жителів села Просяниківка Кобеляцького району. Вони прохали допомоги у вирішенні земельного питання.

Цитуємо:

«У нашому селі відбулися збори пайовиків, під час яких керівництво однієї з агрофірм нам пояснило, що цього року до оплати паю 4001 гривня додається ще 1440. Це стало можливим у зв’язку з тим, що Верховна Рада затвердила підвищення ціни на землю і оплата за земельний пай становить 6,8 відсотка. На превеликий жаль, наше село «порване» на шматки і землі розділені між двома агрофірмами. Та коли ми звернулися з проханням підвищити оплату за земельний пай до керівника однієї з цих агрофірм, то він нам відмовив. У кожного з нас 4,41 гектара землі знаходиться в його користуванні. Тому прохаємо вас пояснити, чи справедливо чинить керівництво агрофірми».

За юридичним коментарем ми звернулися до спеціалістів відділу Держземагенства в Кобеляцькому районі.

Нам пояснили, що відповідь на це питання зазначена в договорі. Адже саме цей документ є домовленістю двох сторін. У ньому окремим пунктом указується розмір плати, який має сплачувати орендар за користування земельною ділянкою, наданою орендодавцем. Сам розрахунок плати здійснюється згідно договору оренди. Там указано відсоток виплати та зазначається, чи буде враховуватись коефіцієнт індексації поточного року, що і впливає на розмір орендної плати.

— Станом на поточний рік, згідно Постанови КМУ № 1185 від 31 жовтня 2011 року, вартість паю індексується на коефіцієнт нормативної грошової оцінки 3,2 та з урахуванням коефіцієнту 1,756. Зміна коефіцієнту індексації проводилась в минулому році, — розповіли спеціалісти Держземагентства.

Тому, за словами фахівців, підвищення орендної плати правомірне у випадку, коли орендарю договором надано право в односторонньому порядку збільшувати розмір орендної плати або коли договором установлено не фіксовану, а формальну орендну плату.


Автор: Дарія СРІБНА, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
9 грудня 2013, 09:13 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації