Вхід | Реєстрація

На розвиток бізнесу можна отримати від 5 до 20 тисяч гривень

На розвиток бізнесу можна отримати від 5 до 20 тисяч гривень

Колишні безробітні відкривають перукарні, займаються торгівлею та «зеленим» туризмом.

Кожного року кобеляцький центр зайнятості надає одноразові виплати людям, котрі, втративши роботу, прагнуть розпочати власну справу. З року в рік кількість бажаючих дізнатися як розпочати власну справу, ризикнути і, маючи власний бізнес, сподіватися лише на себе, залишається приблизно однаковою. У 2013-ому році таких людей виявилося 12. А суми, які вони отримали, коливались від 5 до 20 тисяч гривень.

Як розповідає директор міжрайонного центру зайнятості Наталія Хейлик, право на виплату одноразової допомоги мають застраховані особи, яким виповнилося 18 років та які не можуть працевлаштуватись протягом одного місяця у зв’язку із відсутністю на ринку праці відповідних вакансій. Після того, як людина подає відповідну заявку, її розглядає спеціальна комісія. До її складу, крім фахівців центру, входять ще й співробітники податкової інспекції, Пенсійного фонду, представники органів місцевого самоврядування. Вони намагаються ретельно розібратися в кожному випадку, зрозуміти справжні наміри безробітного. «Не буду приховувати, інколи за нібито намірами розпочати власну справу, криється бажання пошвидше отримати державну допомогу, - пояснює Наталія Хейлик.- Люди не хоче отримувати виплати протягом року, а прагне зробити це швидше». Випадки, коли безробітні подібним чином хитрують, рідко, але трапляються.

Якщо ж члени комісію впевнюються у щирості намірів бажаючого отримати одноразову виплату по безробіттю, то людина складає власний бізнес-план і проходить курси по підприємництву. Але й це ще не означає, що гроші надійдуть на рахунок. Колишній безробітний вже повинен стати справжнім підприємцем – зареєструватись у податковій, Пенсійному фонді, при необхідності отримати спеціальні дозволи та ліцензії. І вже після цього центр зайнятості робить виплати.

Як розповідає Наталія Хейлик, більшість бажаючих розпочати власну справу, вибирають такі сфери діяльності, як торгівля та побутові послуги. Дехто із колишніх безробітних, які скористались допомогою держави, стали досить успішними і відомими в Кобеляцькому районі бізнесменами. Дехто – «прогорів» не зумівши налагодити бізнес. Безумовно, найцікавішим проектом, під який кобеляцький центр проводив одноразові виплати, є розвиток «зеленого туризму». Але цей об’єкт не запрацював.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
12 грудня 2013, 12:31 | Кобеляки | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації