Вхід | Реєстрація

Біличанам розповідали про СНІД під пісні Кіпєлова та «Бон Джові»

Біличанам розповідали про СНІД під пісні Кіпєлова та «Бон Джові»

У суботу в селищі відбулася вже традиційна для цього населеного пункту акція «Рок проти СНІДу».

Цей проект нині є фактично дітищем Миколи Бондарчука, жителя Біликів. Він бере на себе більшу частину організаційних клопотів, пов’язаних із організацією концерту. Виходить це не завжди ідеально. Але виходить. Потрібно відзначити і допомогу, яку надають керівник організації «Знати, щоб жити» Юрій Вусань та райдержадміністрація. Під час концерту біличани та гості селища не лише слухають пісні у виконанні місцевих та полтавських рок-виконавців, а й мають змогу здати експрес-аналізи на виявлення ВІЛ-інфекції. Цього разу суттєву допомогу організаторам надала агрофірма «Добробут». У залі Білицького селищного Будинку культури зібралось на диво мало молоді. Селищний голова Ольга Киричко, яка теж прийшла на захід, висловила здивування з цього приводу: «Чи на Майдан усі поїхали, чи телевізор дивляться?» Так чи інакше, а на концерт прийшли лише трішки більше 50 жителів селища.

Відкрив вечір Алім Чесак. Одразу після його виступу ведучий Микола Бондарчук надав слово начальнику відділу культури Марії Кириченко та лікарю-інфекціоністу Вірі Супруненко. Вони привітали молодь і висловили сподівання, що юні біличани займатимуть своє дозвілля мистецтвом, а не вживанням наркотиків і алкоголю. Крім того, Віра Миколаївна кілька хвилин приділила висвітленню проблеми ВІЛ-СНІДу в Кобеляцькому районі. За її словами, нині на обліку в медиків знаходиться близько тисячі чоловік. А Україна займає друге місце в Європі і п’яте у світі за кількістю інфікованих. Більшість кобелячан заражаються під час статевих контактів. А ось ін’єкційні наркомани стали обережніші. Вони все рідше заражаються ВІЛ-інфекцією.

Після невеличкої лекції, яку завершив Юрій Вусань, концерт продовжився. Спочатку на сцену вийшла співачка Валерія із Полтави, яка виконала кілька ліричних рок-пісень, у тому числі і «бойовик» Земфіри «Мне приснилось небо Лондона». А після цього Микола Бондарчук запросив на сцену біличанина Віталія Плужника. Той, вітаючись, чомусь представився «попсовиком», хоча й наголосив: «Рок я люблю». Виявилось, що він рок-музику не лише любить, а й виконує. Віталій першим того вечора завів публіку, заспівавши пісню «Я свободен» та один із хітів американського гурту «Бон Джові». До речі, легендарні пісні у виконанні Плужника звучали дуже й дуже добре. У другій частині концертної програми виступили біличанин Костянтин Угрюмов, котрий співав шлягери Володимира Висоцького, та полтавський рок-гурт «Like me now».

 

Зараз із ВІЛ-інфекцією можна жити десятиліттями

Доки виконавці розважали публіку співом, на другому поверсі проходили експрес-аналізи на ВІЛ-інфекцію. Того вечора кров здали сім чоловік, у тому числі й автор публікації. Усі виявились здоровими. Щоправда, Віра Супруненко відзначила, що під час подібних заходів ще жодного разу не виявили наявність ВІЛ. «А взагалі, інфікованих людей, на жаль, багато. Знали б ви скільки в Кобеляках померло від СНІДу молодих, красивих і багатих. Не один і не два», — зізналась лікар.

За словами фахівця, сучасна медицина дає змогу хворим людям повноцінно жити протягом десятиліть. Для цього потрібно лише знати про свою хворобу і проходити спеціальну антивірусну терапію. «Розумієте, зараз інфікована людина може жити довго й щасливо. СНІД уже — як діабет: хвороба невиліковна, але не обов’язково смертельна. Хворий просто повинен дотримуватись рекомендацій медиків і щодня приймати спеціальні пігулки», — пояснила лікар-інфекціоніст. І додала: «Але це не означає, що люди можуть легковажно ставитись до свого здоров’я: вживати наркотики та вести безладне статеве життя. По-перше, СНІД таки невиліковний. По-друге, дуже часто люди, які легковажать настановами медиків, до ВІЛ-інфекції «додають» ще й гепатит «С». А це — ще тяжча хвороба».

Доки Віра Супруненко проводила подібну персональну бесіду з кожним бажаючим перевіритись на ВІЛ-СНІД, лаборант Інна Домнич виконувала нехитрі процедури. Вона брала кров із пальця і наносила її на спеціальну одноразову тест-систему. — Висновок отримаємо через 10 хвилин, — розповіла лаборант. — У разі позитивного результату, тобто наявності в крові ВІЛ-інфекції, пацієнт мусить здати аналізи ще в Полтаві або Києві. Та мушу повідомити, ще жодного разу результат експрес-аналізу не був хибним.

Як розповіли медики, уже зареєстрований наказ Міністерства охорони здоров’я про те, щоб зробити перевірки на ВІЛ обов’язковими під час щорічних профоглядів.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
13 грудня 2013, 14:43 | Кобеляки | Культура та освіта
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації