Вхід | Реєстрація

Звитяга Конотопа

Звитяга Конотопа – яскрава сторінка української історії. 350-річчя Конотопської битви в цьому році відзначалося в липні за участю тисячів людей зі всієї України, Патріарха Київського та всієї Русі-України Філарета, Президента України Віктора Ющенка, представників козацтва, багатьох громадських організацій та політичних партій.
Ми повинні пам’ятати не лише дати наших поразок (Батурин, Крути, Берестечко), але й перемог. І такою славетною перемогою української зброї стала Конотопська битва, апогей українсько-російської війни 1658-1659 років. Гетьман Іван Виговський рівно за півстоліття до Івана Мазепи також зробив спробу відновити незалежність козацької української держави. Наслідком була військова агресія Московії проти України. Конотопська битва стала повним розгромом агресора.
11 липня 2009 року село Шаповалівка, що неподалік від Конотопу, і де відбувалася славна битва, зібрало близько 15 тисяч учасників відзначення річниці. Зранку цього ж дня на освяченні банних хрестів новозбудованої козацької церкви Різдва Пресвятої Богородиці в Конотопі було ще близько 10 тисяч людей. Такого свята Конотопщина не пригадує!
Делегація з Новосанжарщини в складі 12 осіб побувала на урочистому святкуванні річниці. Переповісти про все, що там діялось, та про всіх, хто там був, просто неможливо. Курені козацьких полків, веселі козачата, ярмарок народних промислів, куліш та частування народними стравами, козацькі забави.
Наша група побувала і на освяченні новозбудованої церкви в Конотопі, на відкритті пам’ятника на честь перемоги у Конотопській битві, який велично виріс на в’їзді в село Шаповалівку, на відкритті новозведеного погруддя гетьмана Івана Виговського та на фестивалі «Козацький родослав». Фестиваль славить свій рід піснями. Тріо «Золоті ключі» з Ніною Матвієнко, Тарас Петриненко, численні гурти…
Україна святкувала перемогу!

Автор: Геннадій Сахацький


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
21 серпня 2009, 16:22 | |
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації