Вхід | Реєстрація

Зрубавши дерева, можна наразитись на багатотисячний штраф

В Україні різко посилена відповідальність за незаконну вирубку дерев.

Між тим, чимало жителів Кобеляцького, Царичанського та Новосанжарського районів нічого не знають про відповідальність за самовільне знищення об’єктів флори. А вона, ця відповідальність, згідно з Постановою Кабміну, у 2013-му році різко посилилась. За самовільно видалене дерево громадянин ризикує заплатити 6086 гривень. Якщо ж хтось ризикне рубати дуби чи інші цінні породи, то загальна сума штрафних санкцій, накладених державою, сягатиме десятків тисяч гривень. Тобто, зрубавши дуба, людина ризикує позбавитись будинку.

Тим часом, чимало мешканців нашого регіону, не маючи змоги сплатити за спожитий газ, намагаються перейти на опалення дровами. При цьому люди не мають елементарних знань щодо того, як заготовити деревину і не порушити закон.

Нещодавно журналістам довелось припиняти подібні протиправні діяння. На мобільний одного з наших співробітників подзвонили і повідомили, що помітили в посадці на березі Кобелячка підозрілих людей, які, судячи з їх поведінки, мали наміри пиляти дерева. При виїзді на місце інформація підтвердилась. Двоє чоловіків, заїхавши в дубову посадку, припаркували там легковий автомобіль і готували до роботи бензопилу. При цьому вони навіть не приховували своїх намірів. Старший із чоловіків пояснив: «А шо? У нас разрєшеніє є. А дубок цей — сухий». У подальшому виявилось, що ніякого «разрєшенія» у чоловіків немає. Ще хвилина — і вони б скоїли правопорушення, з усіма витікаючими наслідками. Цього разу, завдяки пильним і небайдужим громадянам, усе обійшлося. Міліцію ми не викликали, адже правопорушення ще не сталося. Натомість вирішили проінформувати читачів щодо процедури, яку потрібно пройти, аби не потрапити в подібну халепу і не нарватись на величезні неприємності.

За коментарем ми вирішили звернутись до секретаря Кобеляцької міської ради Сергія Галушка. Він розповів, що за незаконну порубку лісових масивів та посадок передбачена кримінальна відповідальність. І контролюють це питання правоохоронні органи. З приводу порубки дерев на території дворів приватних будинків та за їх межами Сергій Станіславович повідомив, коли земельна ділянка приватизована, то її господар вважається власником і всіх зелених насаджень на цій території. Тому має право вирубувати дерева без усіляких дозволів. Та у випадку, коли необхідно вирубати дерева за межами двору, потрібно отримати дозвіл від органу місцевого самоврядування. Для цього спершу потрібно написати заяву до міської ради. Там вам мають видати рішення про надання дозволу на видалення деревини. Далі на підставі цього рішення комісія міської ради складає акт обстеження зелених насаджень, що підлягають вирубці. До складу уповноважених осіб також входить представник екологічної інспекції. Після складання акту міська рада має видати ордер на видалення зелених насаджень. Ось така процедура. Та представник екологічної інспекції може відмовити у вирубці деяких дерев. Наприклад, коли дерево відноситься до цінних порід і не являє собою небезпеки для життя та здоров’я людей.

— Як виняток, ця процедура може бути дещо спрощеною, — додав Сергій Галушко. — Наприклад, якщо дерево аварійне і в будь-який момент може впасти. Тоді господар має право видалити його самостійно. Проте в триденний термін після цього потрібно оформити всі вищеперераховані документи.

Також ми поцікавились, чи передбачена якась відповідальність за самовільну порубку дерев за територією дворів приватних будинків. Сергій Станіславович відповів, що законом установлена адміністративна відповідальність та фінансові санкції за заподіяну шкоду. За його словами, такі випадки бувають, проте дуже рідко. Як правило, усі громадяни звертаються за дозволом до міської ради.


Автор: Дарія СРІБНА, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
29 грудня 2013, 09:27 | Полтавщина | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації